10x levenslessen van David

10x levenslessen van David

27 februari 2020 0

De Bijbel zit vol met kleurrijke personen. Een daarvan is David. Hij schopt het van eenvoudige herdersjongen tot een machtige koning. Zijn leven spreekt niet alleen tot de verbeelding, je kunt er ook mooie levenslessen uittrekken. Zoals deze tien:

1. Breng tijd door in de natuur

David was de jongste van acht broers. Hij had als taak op de schapen te passen; niet echt een eervol baantje. Toch is juist deze tijd in het veld heel vormend voor David geweest. In de natuur tussen de schapen is hij gewoon een jongen, er is geen plek voor dikke ego’s. Het zet alles weer in perspectief en maakt je nederig.

2. Wees moedig

Wie kent niet het verhaal van David en Goliath? De herdersjongen die het opneemt tegen de reus? En het kleine steentje waarmee hij Goliath velt? Iets doen wat eigenlijk te groot en te moeilijk voor je is, dat vraagt moed. Durf jij af en toe moedig te zijn in je leven?

3. Maak muziek 

Iedereen die muziek maakt, weet hoeveel plezier je eraan kunt beleven. Muziek beïnvloedt je stemming. Ook bij David werkte zijn harpspel iets bijzonders uit: hij kon mensen ermee tot rust brengen. Zo kwam hij via zijn harpspel terecht aan het hof van koning Saul.

4. Leer vechten

Er zijn in de schilderkunst genoeg liefelijke tafereeltjes over gemaakt, van schaapherders met een harp of fluit in een bloemenweide… Maar dat herdersleven was helemaal niet zo romantisch. Er waren gevaarlijke roofdieren en het was jouw taak om de schapen te beschermen. Je kon dus ook maar beter leren om te vechten, zodat je wist wat je te doen stond als je geconfronteerd werd met een leeuw of beer. 

5. Je kunt niet zonder goede vrienden

Op het paleis leerde David Jonathan kennen, de zoon van Saul. Ze werden echte hartsvrienden. Dat was nogal opmerkelijk, omdat David immers een bedreiging vormde voor het koningschap van Jonathan. Toch drijft deze concurrentie de vrienden niet uit elkaar. Deze vriendschap redt zelfs letterlijk levens!

6. Pik niet de vrouw van een ander in

Een van de dieptepunten in het leven van David was ongetwijfeld het moment dat hij zich liet meeslepen door zijn begeerte naar een vrouw van een ander. Hij pikte de vrouw in en liet haar man sneuvelen op het slagveld. Nu is het natuurlijk nooit een goed idee om de vrouw (of man, of baan, of …) in te pikken van een ander. Er komt alleen maar ellende van.

7. Zie je fouten onder ogen

Als je grote fouten maakt, kan het verleidelijk zijn om het onder een groot kleed te schuiven. Maar fouten die je niet onder ogen ziet, gaan ‘etteren’ en veroorzaken nog veel meer leed. David loopt hier niet voor weg. Hij weet heel goed waar het fout is gegaan, en hij gaat ermee naar God. Dan is een nieuw begin mogelijk.

8. Vergeet nooit waar je vandaan komt

Het is een ontroerende ontboezeming bijna, Psalm 131. We weten niet zeker of en wanneer David deze Psalm geschreven heeft. Maar het is in elke levensfase louterend te beseffen hoe je leven begon: als een klein kwetsbaar baby’tje. 

9. Voed je ziel

In veel Psalmen heeft David het over de ziel. Het is een woord waar we tegenwoordig misschien niet zo raad mee weten. Dietrich Bonhoeffer schreef in 1928 een preek n.a.v. Psalm 62, waarin hij zei: “Dat woordje ‘ziel’ klinkt zo vreemd temidden van de verwarring en het geschreeuw van de stemmen die zichzelf aanprijzen. Het heeft een zo rustige en stille klank, dat het nauwelijks meer uitkomt boven het razen en woeden in ons innerlijk. Maar het heeft een klank van grote verantwoordelijkheid en ernst: jij, mens, hebt een ziel. Let op dat je die niet verliest, dat je niet op een dag ontwaakt uit het gewoel van het leven – zowel beroepsmatig als privé – en ziet dat je van binnen hol bent geworden, een speelbal van gebeurtenissen, een blad waarmee de wind speelt, en dat uiteindelijk verwaait; dat je geen ziel hebt. Mens, let op je ziel!”

10. Wees eerlijk, stel je vragen, uit je twijfels. 

Veel van de Psalmen zijn van Davids hand. Het zijn eerlijke, rauwe verzen over verdriet, uitzinnige blijdschap, grote twijfels en angst, en een diep vertrouwen. Ze weerspiegelen zo’n beetje alle emoties die je kunt voelen als mens, en daarom blijven ze ook zo actueel. Durf jij ook zo eerlijk te zijn naar God?

Meer weten over David? Zijn leven wordt in de Bijbel beschreven in 1 en 2 Samuel, 1 Kronieken en de eerste twee hoofdstukken van 1 Koningen.

Welke levensles van David spreekt jou aan?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap