11x Wat te doen met kinderen tijdens Pinksteren

11x Wat te doen met kinderen tijdens Pinksteren

17 mei 2021 0

Zou je graag met kinderen ontdekken wat het Pinksterverhaal je te vertellen heeft, maar weet je niet hoe? Goed nieuws: wij hebben 11 activiteiten verzameld om te doen met je kind tijdens Pinksteren. Van knutselen, tot een pinkstervuur maken en pinksterliederen zingen. Je leest het in deze blog met dingen die je met je kind kunt doen tijdens Pinksteren. 

1. Maak een vuurtje

Leg samen een kampvuur, haard of vuurkorf aan. Ontsteek het. Beleef samen (op veilige manier natuurlijk!) hoe het vuur de ruimte verlicht, en hoeveel warmte er van het vuur afstraalt. Zo is het ook met het vuur van de Heilige Geest, dat met Pinksteren voor ieder mens is uitgestort. Het heilig vuur geeft warmte en licht vanbinnen en dat mag je uitstralen naar de mensen en de wereld om je heen. Ondertussen kun je een mooi lied zingen, bijvoorbeeld Als alles duister is of één van de andere liedjes over Pinksteren onderaan deze blog. Zeker met kinderen van 3 en 4 jaar kun je er ook voor kiezen om het pinksterverhaal (uit de kinderbijbel) rond het vuur voor te lezen.

https://www.youtube.com/watch?v=2Gwq9YhpxmY

2. Maak met je handen de schaduw van een duif 

In de Bijbel wordt de Heilige Geest ook wel als een duif zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat Jezus gedoopt wordt. Met je handen kun je de schaduw van een duif maken op een verlichte muur. Laat je duif maar vliegen, leuk hè?

3. Bestel gratis doe-boek van kliederkerk

Wil je thuis met je familie aan de slag met kliederkerk? Vraag een gratis pakket aan met het Kliederkerk Thuis-doeboek Zomer, de kliederkerk CD met wereldband Trinity en een kant-en-klaar kliederkerk pinksterprogramma.

4. Kom in beweging

Door de Heilige Geest komen de volgelingen van Jezus in beweging. De Heilige Geest stelt hen in staat om op reis te gaan en de hele wereld te vertellen over Jezus en zijn goede boodschap. Jij en je kind kunnen ook in beweging komen met een mooie boodschap. Laat je kind eens de namen van enkele vriendjes of vriendinnetjes uit de buurt noemen. Bedenk een lieve boodschap voor dat vriendje, bijvoorbeeld: ‘Ik vind jou een fijne vriend om mee te knutselen’, ‘Je bent een vrolijke meid’ of ‘Ik vind het fijn dat ik jou ken omdat we zo veel samen kunnen lachen’. Laat je kind leuk versierde kaartjes maken met de tekst erop, en vergeet niet de afzender erbij te zetten! Kom samen in beweging en breng de post al hardlopend, fietsend, rolschaatsend of skateboardend door je dorp of wijk.

5. Bestudeer een landkaart 

Pak eens een atlas, wereldbol of kijk samen op Google Maps om te laten zien waar de apostelen allemaal heen zijn gegaan. Kijk eens naar de bijbelboeken uit het Nieuwe Testament. Een aantal boeken gaat over al die reizen. Sommige landen hebben nu een andere naam. Bekijk eens hoe die gebieden nu heten. Misschien ben je in landen geweest waar de apostelen gereisd hebben. Kijk ook eens hoe ver Nederland af ligt van Israël/Palestina. Is het niet bijzonder dat er in de tijd dat er geen auto’s en vliegtuigen bestonden, zo ver gereisd is om het verhaal van Jezus bekend te maken?

6. Speel met een pingpongballetje

Speel samen het volgende spelletje. Je hebt hiervoor nodig: een pingpongballetje/wattenbolletje en twee rietjes. Ga elk aan een kant van de tafel zitten. Leg het balletje in het midden en probeer het balletje met behulp van het rietje naar de overkant te blazen. Zo ervaar je zelf hoe het voelt om ‘aangeblazen’ te worden door adem/wind: je komt in beweging.

7. Maak een collage

Maak een collage, in de vorm van een kruis of als een poster, met herinneringen aan wat je over Jezus weet. Teken, schrijf, versier, plak. Wat vind je kind zelf de mooiste herinnering? Geef dat het meeste aandacht op de poster!

8. Ga vertalen

Met de Heilige Geest hebben de leerlingen van Jezus de kracht en het talent ontvangen om de hele wereld te vertellen over Jezus. Vol enthousiasme spreken ze plots in allerlei verschillende talen. Zoek eens samen op internet op, of vraag aan een bekende die de taal machtig is, wat de vertaling is van ‘God is liefde’ in het Engels, Turks, Marokkaans, Duits, Italiaans, Zweeds, Chinees, Spaans, Indonesisch …

9. Doe een proef met een waxinelichtje

Het Hebreeuwse woord ruach betekent wind, adem én geest. Maak kinderen bewust van het belang van ruach. Doe een waxinelichtje in een oude jampot en steek het kaarsje aan. Draai na een tijdje het deksel erop. Wat gebeurt er? Het vuur steekt niet het deksel aan, maar dooft uit. Vuur heeft lucht nodig om te blijven branden. Zo heeft de mens ruach nodig om het innerlijk vuur brandend te houden.

10. Maak een vlammenlijn

Maak een vlaggenlijn met vlammen, om eraan te denken dat de Heilige Geest bij ons is. Achterop de vlammen schrijf je de momenten waarop je God van dichtbij ervaart.

11. Luister naar pinkstermuziek en pinksterliedjes

In de periode naar Pinksteren organiseert de Protestantse Kerk elke week een online kinderconcert met o.a Marcel Zimmer en Elly Zuiderveld. Leuk om thuis te kijken. Bestel nu gratis tickets!
Of luister één van deze liedjes over Pinksteren op Youtube:

Ben je op zoek naar meer ideeën voor Pinksteren thuis? Bekijk dan het programma van Kliederkerk
Lees ook: Wat is Pinksteren

Wat je voorkeur ook heeft: geef je er helemaal aan over. Leef je uit!  Deel je je ervaringen met ons? Dat kan onderaan dit bericht of op onze Facebookpagina.

Bronnen:
Geloven met plezier, Astrid Damstra.
Geesje Beesje

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Redactie MijnKerk
Redactie MijnKerk