11x tips voor als je je verveelt in de vakantie

11x tips voor als je je verveelt in de vakantie

27 juli 2022 0

De één verveelt zich nooit, want hij kan ontzettend genieten van een beetje lummelen. Een ander wordt rusteloos als hij niets te doen heeft. Ben je geen lummelaar en kun je wel wat tips tegen verveling gebruiken deze vakantie? Lees vooral verder.

1. Opruimproject

Ga de uitdaging aan om een specifieke afdeling van je huis op te ruimen of opnieuw te structureren. Tips daarbij: kies een overzichtelijk project. Zoals één kast of het bureau. Is je project klaar en heb je nog goede zin kan je altijd een volgend project aanpakken. Vind je het lastig om goed te structureren of zoek je eerst nog wat inspiratie/motivatie? Op Netflix vind je meerdere structureerprogramma’s, waar je tips krijgt van de pro’s zoals Marie Kondo of The Home Edit. Zelf heb ik helemaal geen poetsgenen, maar wel een aantal tips om opruimen aantrekkelijker te maken.

2. Home make over

Kies een ruimte in je huis die je wel eens op wilt leuken, verfrissen of een compleet nieuwe look wil geven. Ren niet meteen naar de meubelboulevard. Maar maak een grote impact door een andere accentkleur te kiezen. Schilder één muur, vervang de hoezen van je kussens, of verwissel je accessoires. Toch iets nieuws kopen? Kijk ook eens bij een kringloop of tweedehands winkel voor unieke items.

3. Voorraadmaaltijd

Mest de voorraadkast en de koelkast eens uit en probeer van wat je al in huis hebt iets te koken. Als je niet meteen wat kunt vinden, google dan eens op drie ingrediënten die je samen zou willen verwerken. 

4. Fotoalbum maken

Vroeger had je stapels losse foto’s liggen, die ooit misschien nog eens in een album geplakt moesten worden. Tegenwoordig verdwijnen je foto’s uit het oog in de onderste regionen van je fotogalerij op telefoon of computer. Ga er eens voor zitten om leuke albums te maken. Maak de taak behapbaar om een concreet thema of periode te kiezen voor je album. Zoals je laatste vakantie of de afgelopen twee jaar. Het voordeel van digitale albums maken is dat je er weinig rommel mee maakt en zodoende ook af en toe even een halfuurtje aan de slag kunt gaan. Heb je veel foto’s? Begin dan eerst eens met een selectie welke foto’s je ingeplakt wil hebben, dat scheelt bij het maken van het album een heleboel onscherpe foto’s bekijken en afkeuren.

5. Dagboek schrijven

Nee, je hoeft niet te beginnen met ‘Lief dagboek’ en dan alles op te schrijven wat je die dag hebt gedaan. Je kunt ook aan de slag met een schrijfoefening. Neem jezelf voor om één of twee bladzijdes vol te schrijven, zonder voorbedacht plan. Ga zitten en begin te schrijven over wat er in je opkomt of schrijf op waar je dankbaar voor bent.  Vind je dat wel heel breed, kies dan een inspirerende quote, bijbeltekst of alinea uit een songtekst. Schrijf hem mooi over en schrijf eronder wat je er zo aan inspireert. 

6. Dichten

Neem een thema in gedachten en schrijf een paar rijmende regels. Kies voor het aabb-schema (1e en 2e regel rijmen, 3e en 4e regel rijmen) of juist voor het abab-schema. Ook het abba-schema is een optie. Kijk maar wat past. Natuurlijk hoeft een gedicht niet per se te rijmen. Dus een paar mooie zinnen, met een goed ritme, kunnen ook al een gedicht vormen. Iets meer uitdaging? Ga voor een limerick of een haiku.

7. Collage maken

Heb je nog een berg oude tijdschriften of kranten? Blader ze vluchtig door en kijk vooral naar de koppen (groot lettertype), welke woorden of zinnen springen eruit? Knip of scheur die eruit. Schuif met je woorden totdat je een mooie tekst, zin of een gedichtje hebt. Plak het op een mooi stuk papier (met een kleurtje of een printje) en vul eventueel aan met leuke washitape. 

8. Boeken lezen

Hou je van lezen, maar komt het er niet zo van? Heb je nog een hele stapel boeken liggen die je nog wilt lezen? Dit is je moment. Zoek een comfortabele plek, pak je boek en ga er echt voor zitten. Heb je niks te lezen en ook geen lidmaatschap van de bibliotheek? Voor een paar cent heb je al e-books bij verschillende webshops, die je op je telefoon of een ander mobiel device kunt lezen. Op steeds meer plaatsen verschijnen ook leenboekenkastjes. Weet je niet waar je moet beginnen? Rebecca zet vijf boeken over zinvol leven voor je op een rij en Annemarie selecteerde vijf boeken voor in de vakantie.

9. Puzzelen

Klinkt puzzelen is in de oren als een activiteit voor oma? Toch kan het een heerlijke manier van ontspannen zijn. Nieuwe puzzels zijn vaak flink aan de prijs, maar de kringloop en marktplaats staan er vol mee. Je kunt ook eens om je heen vragen wie er een leuke puzzel te leen heeft. Zorg voor een grote plank of stuk karton om je puzzel op te maken. Dan kan je hem ook weer wegleggen als je wat anders gaat doen. 

10. Iets nieuws leren

Wat heb je altijd al willen kunnen? Kijk eens of er op YouTube filmpjes zijn om deze vaardigheid aan te leren. Gitaar spelen, portretten tekenen, handletteren, naaien of allerhande knutselprojecten. Er is ontzettend veel te vinden. Iets nieuws leren geeft je energie en brengt je in beweging. 

11. Museumbezoek

Natuurlijk, je kunt naar een bekend museum. Maar vergeet niet dat er op heel veel plaatsen kleinere musea zijn die ontzettend de moeite waard zijn. Musea over de geschiedenis van een streek, oorlogsmusea gegroeid uit particuliere collecties, kunstgalerieën en allerlei ambachtsmusea. Via de plaatselijke VVV kun je ze vaak makkelijk vinden.

Wat zijn jouw plannen deze zomer? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder