3 manieren voor geloofsopvoeding zonder kerk (+ video)

3 manieren voor geloofsopvoeding zonder kerk (+ video)

1 januari 2020 0

In dit filmpje deelt Janneke Plantinga met jou hoe ze haar kinderen iets van geloof meegeeft, zonder dat ze structureel naar een traditionele kerk gaan. Tegelijkertijd benadrukt ze: de manier bestaat niet en het is voor iedereen weer anders. Bekijk het filmpje met de drie belangrijkste lessen die Janneke heeft geleerd. 

Janneke: “De geloofsopvoeding binnen ons geloof is best lastig, omdat we niet meer elke zondag naar de kerk gaan. Mijn man en kinderen wilden er niet meer naartoe en dat is best een worsteling geweest. Want hoe doe je dat, hoe pak je dat dan op? We hebben niet het antwoord, maar we hebben wel veel geleerd. De drie”

1. De oplossing bestaat niet

De eerste en meest belangrijke les die we hebben geleerd is dat dé oplossing niet bestaat. Elk kind is anders en elk kind heeft wat anders nodig. Dat zul je zelf uit moeten vinden.

2. Pas aan wanneer nodig

Soms denk je “Dit is het, dit werkt!” Wij hebben gemerkt dat dat ook tijdelijk is. Kinderen veranderen, tijden veranderen, en iets wat een tijdlang succesvol is kan na een half jaar of driekwart jaar gewoon niet meer passen. Pas je opvoeding daarom aan op het moment dat iets minder goed gaat werken en wees daarin flexibel.

3. De basis is heel belangrijk

Bij alles wat we geprobeerd hebben, zijn we altijd weer teruggevallen op de bijbel. Daarnaast hebben we gemerkt dat het ontzettend belangrijk is dat je als ouders een rolmodel bent: dat je zelf het goede voorbeeld geeft en dat je laat zien dat je het belangrijk vindt dat je uit de bijbel leest. Laat ook wat geloof met jou doet en waarom je het doet en ga daar gesprekken over aan met je kind. Ga zelf ook voor in gebed en leer het aan je kinderen. Laat je geloof ten slotte ook zien in je directe omgeving, buiten je gezin. Zo merkt je kind dat geloven niet iets is wat je alleen in je gezin doet, maar ook daarbuiten.

Hoe combineer jij geloven en opvoeding in het dagelijks leven?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga