3 soorten vriendschappen: welke is voor jou het meest waardevol?

3 soorten vriendschappen: welke is voor jou het meest waardevol?

9 augustus 2022 4

‘Je hebt vrienden voor even, vrienden die iets geven, en vrienden voor het leven.’ Niet elke vriendschap blijft. Ik merkte dat ik bij veranderingen in mijn leven vrienden kwijtraakte. Soms tot mijn verbazing. Over mijn vrienden, maar ook over mijzelf. Waarom blijft de vriendschap niet en houd ik ook zelf geen contact? Wat blijkt? Er zijn drie soorten vrienden. 

Soms mis ik mijn oude vrienden. Vaak vanuit een soort nostalgisch gevoel: het was mooi toen. Maar wat zou het me nu nog brengen? Zou er een klik zijn in het leven dat ik nu leef? Ik blijk niet de enige die daarover nadenkt. Sterker nog, eeuwen geleden was dit ook al onderwerp van gesprek, bij de Griekse filosoof Aristoteles. Hij maakt onderscheid tussen drie soorten vriendschap.

1. Een nuttige vriendschap

Vrienden kunnen nuttig zijn. Omdat je samen iets beleeft en doormaakt. Je school- en studietijd bijvoorbeeld. Je maakt samen projecten. Zit samen bij die docenten in de klas. Je zit met dezelfde stress, vlinders in je buik, bij dezelfde sport- of studievereniging en noem maar op. Alleen klinkt ‘nuttig’ niet zo fijn voor een vriendschap, vind ik. Laat ik het dan zo zeggen: die vriendschappen brachten je wat. Je had er voordeel van. En waren goed in die tijd. Daarna verwaterden ze. Je ging een ander leven leven. En zij ook.

2. Vriendschappen om het plezier

Samen naar de kroeg, naar een film of naar een festival. Jullie hadden de grootste lol. Of trainden samen voor de marathon. Dat zijn vriendschappen voor het plezier. Je hebt een gezamenlijke hobby of passie, en daar kun je heel lang een vriendschap op bouwen. Interesses kunnen alleen ook veranderen. Wie zie je nog van al die vrienden waarmee je in grote groepen uitging? En met wie hield je contact toen je een relatie of drukke baan kreeg en liever thuis bleef? Jammer? Ja, soms wel. Het was wel een mooie tijd. Toen was het goed. Nu deel je je nieuwe interesses weer met anderen.

3. Vrienden voor het leven

Na ‘voordeel’ en ‘plezier’ zijn er ook ‘goede’ vrienden. Waarbij het in de vriendschap alleen maar om ‘het goede’ gaat. Ze zijn goed voor je. Omdat ze je kennen en aanvoelen. En je haalt het beste in elkaar naar boven. Dit zijn vaak ‘vrienden voor het leven’. Betekent goed ook beter? Nee. Het betekent wel dat die vriendschap meer dan de andere twee in het teken staat van jou, en van je vriend of vriendin. Zoals zij of hij is. Zonder bijbedoelingen of voordelen. Omdat die vriend je helpt meer mens te zijn en dat wederzijds is. Zoveel van dit soort vrienden hoef je ook niet te hebben. Eén of een paar is genoeg. Het zijn vrienden voor het leven.

Wat voor vrienden heb jij? Wie zijn voor jou het meest waardevol?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
4 reacties op “3 soorten vriendschappen: welke is voor jou het meest waardevol?
 1. Marij-ke

  Ik heb allerlei vrienden en vriendinnen. Echte vriendschap is als je elkaar na jaren weer ziet je gewoon weer de draad oppakt je kent elkaar.Ik vond dit gebed wat alles verwoord wat echte vriendschap inhoud.

  Liefdevolle God,
  U die met ons gaat,
  U die ons de weg wijst,
  U die ons inspireert
  te worden wat we zijn:
  Uw beeld en gelijkenis.
  Help ons Uw stem te horen,
  Help ons Uw weg te gaan,
  ieder op onze eigen wijze.
  Dat wij elkaar mogen inspireren
  gehoor te geven aan Uw roepstem.
  Geef dat wij tot bloei mogen komen als Uw
  mensen.
  Dat wij elkaar tot zegen mogen zijn.
  Moedig ons aan Uw visioen van vrede en
  vriendschap
  dichterbij te laten komen in onze wereld.
  Wij vragen U God:
  Zet ons in vuur en vlam
  met het vuur van Uw Geest.
  Zodat wij van Uw toekomst kunnen spreken
  Zodat wij van Uw toekomst mogen zingen
  Zodat wij Uw toekomst mogen leven.
  Dat vragen wij U in Jezus’ naam.
  Amen.

  31 mei 2019
 2. Gepke Kerssen

  In deze tijd waarin je vaak verhuist van woonplaats, is het moeilijk om vriendschappen voor het leven te sluiten.

  1 juni 2019
  • Marij-ke

   Beste Gepke. Vriendschappen sluiten voor het “leven” ik dacht er nog eens over na. Het maakt niet uit of je verhuist. Een echte vriend of vriendin heeft een luisterend oor. Je kunt op hen bouwen en vertrouwen. Al wonen ze in Canada of waar dan ook. Een goede vriend of vriendin blijft altijd in je voortleven ook als ze er niet meer zijn door overlijden. Ze leven in je voort en dan leer je ze pas goed kennen.

   18 juni 2019
 3. Ron

  In vriendschappen voor het leven mocht je merken dat op cruciale momenten die vriend er voor je is/was. In vriendschap voor het leven bezoek je hem/haar ook in de gevangenis omdat je weet dat het leven niet maakbaar is en er van alles kan gebeuren.
  Vergeving en aanvaarding staat voorop als daar aanleiding toe is. Dit betekent niet dat je alles maar goed moet vinden. Echte vrienden zeggen ook dat je soms te ver gaat en daarmee moet ophouden. Kortom, de liefde en genegenheid gaan net iets verder dan in een oppervlakkige relatie.

  23 augustus 2022

Reacties zijn gesloten.