3x Bijbelfiguren die op ons lijken

3x Bijbelfiguren die op ons lijken

8 februari 2022 2

Wat hebben wij anno 2022 nog gemeen met Bijbelfiguren: de personen die in de Bijbel beschreven staan? Jakob stond niet iedere dag vast op de A4, gespannen om op tijd op een afspraak te komen. Maria voelde niet de druk van een voltijdbaan en het draaiende houden van een gezin met kleine kinderen. Elia had niet de zorg voor zijn hulpbehoevende ouders, terwijl hij zelf op het punt staat zijn baan te verliezen. Toch denk ik niet dat de mensheid zo wezenlijk veranderd is in de afgelopen tweeduizend jaar. Ik noem drie voorbeelden.

1. Bijbelfiguur Mozes: een twijfelaar en een moeilijke prater

In het Jodendom is Mozes verreweg één van de belangrijkste Bijbelfiguren. Hij is leider én leraar van het volk, de man die de Israëlieten leidde uit het slavenland Egypte. Maar Mozes was allesbehalve een mannetjesputter. Al bij zijn verkiezing bij het brandende braambos acht hij zichzelf niet in staat om zijn taak op zich te nemen. “U kunt toch wel betere kandidaten vinden dan een schapenherder en een moordenaar?” Bijbelfiguur Mozes twijfelt volop, over zijn eigen geschiktheid én over Gods hulp. Daarnaast is hij geen makkelijke of overtuigende spreker, iets wat voor een leider toch wel erg handig is. Ook daar is bij God een praktische oplossing voor: men laat gewoon Aaron (de broer van Mozes) het woord doen.

2. Bijbelfiguur Martha van Bethanië: ‘Ik ben wat ik doe’

Als je denkt dat jij het druk hebt met het huishouden en je zorg voor het gezin, dan ken je Martha nog niet. Bijbelfiguur Martha was de zus van Maria en Lazarus, een bevriende familie van Jezus. Altijd leuk als Jezus even met zijn twaalf(!) leerlingen langskomt, maar je hebt er als vrouw wel je handen vol aan. Sowieso was eten en drinken bereiden in het immer gastvrije maar snikhete midden-oosten een ware verzoeking. Geen wonder dat Martha zich gaat irriteren aan mensen die met minder arbeid weg lijken te komen, zoals haar bloedeigen zus Maria. Ziet ze niet wat Martha allemaal wel niet voor werk verzet? In de hoop op aflossing én op waardering benadert ze tenslotte Jezus Zelf maar, maar die geeft een verrassend antwoord: “Je maakt je druk over veel dingen, maar uiteindelijk is slechts één ding écht belangrijk. En je zus Maria heeft het juiste gedaan”.

3. Bijbelfiguur Petrus: ‘Jezelf erg belangrijk vinden’

Altijd vooraan willen staan, goed uit de verf willen komen en jezelf nét even iets belangrijker vinden dan de rest: Bijbelfiguur Petrus had het in onze sociale media-tijden opvallend goed gedaan. Want hé: als Jezus over water loopt, dan geldt dat natuurlijk ook voor jou. “Blijf lekker in de boot, stakkers, ik doe het één keer voor!” We weten allemaal hoe dat afliep. Jezus vraagt namelijk nergens van je om over water te lopen. En als het bij de kruisiging écht spannend wordt en hij moét leveren, geeft Petrus niet thuis. “Jezus? Nooit van die man gehoord!” De andere leerlingen zullen zich af en toe kapot aan die man geërgerd hebben. Maar het belangrijkste is niet datgene wat Petrus van zichzelf vindt, maar wat hij van Jezus vindt. En zijn ene uitspraak geeft de doorslag: “U bent de Messias, de Zoon van de Levende God”. Meer is blijkbaar niet nodig.

Heb jij nog iets gemeen met de personen uit de Bijbel? Of is de mensheid veranderd, denk je?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
2 reacties op “3x Bijbelfiguren die op ons lijken
 1. Anoniem

  Ik voel me vaker verwant met Martha dan met Maria. Als Maria het juiste heeft gekozen, volgens Jezus, dan had ze ook wel een beetje begrip op kunnen brengen voor de moeiten van haar zuster. Zij kon lekker met Jezus discussiëren, omdat haar zuster zo perfect voor Jezus en zijn gezelschap zorgde. Eerst daden, daarna woorden, zou mijn uitleg van dit bijbelgedeelte zijn of misschien zelfs, geen woorden, maar daden. En dan zou ik daarbij ook nog de brief van Jacobus betrekken.

  18 februari 2020
 2. Marij-ke

  Toen ik dit schreef dacht ik aan de woestijn. Hij vertrouwde op zijn Vader. Hield vol. Eigenlijk heb ik wat van Martha en Maria samen vormen ze het evenwicht. Niemand is perfect daarom heb je elkaar nodig en Jezus zoekt de gewone mens.In Prediker 11 staat het mooi beschreven vanaf vers .12 En dan nog één ding. Er worden steeds weer nieuwe boeken geschreven. En als je te veel in die boeken studeert, word je doodmoe. 13Nu komt het belangrijkste van alles wat je gehoord hebt: heb eerbied voor God en houd je aan zijn wetten. Dat geldt voor ieder mens. 14Want God beoordeelt alles wat je gedaan hebt. De goede en de slechte dingen. En ook de dingen die voor mensen verborgen zijn. We weten niet alles maak ik daar uit op.
  Oké wat moet je nou met Jezus.
  Een vreemde vogel die Jezus, loopt zomaar grenzen over dwars door alles heen. Hij vliegt niet hoog, maar blijft hij met beide benen op de grond? Had hij een vaste woonplaats? Nee zelfs toen hij geboren werd al niet. Telkens was hij op reis. Op zijn ontdekkingstocht gebeurde er van alles. Hij vraagt zomaar ga je met mij mee op reis. Dat was wat, zomaar mee met die vreemde vogel zonder nest. En dan lees je in het huis van mijn Vader zijn vele woningen en we lazen dat hij geen nest /huis heeft. Nooit gehad! Het is hier maar tijdelijk. Ja zeg, wat bedoelt die vogel eerst volg mij niemand komt tot de Vader dan door mij te volgen, en dan het is hier maar tijdelijk. We gaan op weg naar een ander land, een land achter de horizon??? Vreemde vogel, hij ziet ze vliegen. Begrijpt u er wat van, ga met ons mee roepen ze in koor. We kijken wel beter uit. Oh ja, ging hij ook niet naar de woestijn, mocht hij vliegen wilde hij niet bleef hij standvastig staan. Nee wij vliegen steeds hoger tot zelfs dicht bij de zon. De ruimte in, niet achter de horizon dan loop je alleen maar rondjes. En trouwens met al die muren…

  Hij deelde mede door zichzelf te geven als voorbeeld om na te leven.

  22 februari 2020

Reacties zijn gesloten.