3 x Hoe blijf je uit de Fabeltjesfuik?

3 x Hoe blijf je uit de Fabeltjesfuik?

28 oktober 2020 1

Wat is het eng als mensen nooit tegengesproken worden en door sociale media steeds bevestigd worden in wat ze al denken! Na het item van Zondag met Lubach over de ‘Fabeltjesfuik’ heb ik wel even wakker gelegen. Door de algoritmen van YouTube, Facebook en andere sociale media kunnen mensen dus in een parallelle werkelijkheid gaan leven, waarin niets waar is wat ik waar acht. Creepy! Maar ik vroeg me ook af: hoe blijf ikzelf uit die Fabeltjesfuik?

Het is me natuurlijk al vaker opgevallen dat als je een bepaald filmpje bekijkt op Youtube, je suggesties krijgt die erbij passen. Logisch, dacht ik eerst, en klantvriendelijk. Je krijgt meer van wat je graag wil. Het effect is alleen dat je niet meer vrij kan kiezen. Niet alleen krijg je suggesties, je zoekresultaten passen zich ook aan aan wat je eerder zag en zocht. En dat is extra lastig als je niet weet wat je zoekt, maar probeert te zoeken wat er allemaal te vinden is over een bepaald onderwerp. 

Tekst gaat verder na deze video

Onderzoek alles en behoud het goede

Hoe blijf je nu uit die Fabeltjesfuik? Hoe kun je alles onderzoeken en kijken wat goed is of slecht (1 Tessalonicenzen 5: 21). ‘Ga dan verder met het goede, en houd je niet bezig met het slechte.’ Ja oké, maar hoe dan? Ik geef je een paar tips:

1.Gebruik meerdere media

Nu we weten dat Youtube/Google en Facebook je in je eigen bubbel laten rondkijken, is het belangrijk dat je ook buiten die bubbel blijf kijken. Bijvoorbeeld door op een ander YouTube kanaal te kijken, een krant te lezen, of een journaal te kijken op een andere zender dan je normaal kijkt. Het is al verfrissend voor je blik op de wereld om eens naar Hart van Nederland te kijken als je normaal het NOS Journaal ziet. Dan zie je toch weer andere dingen. Ook op internet werkt het zo, als je (misschien ook via een andere browser) eens andere media raadpleegt.

2.Ga naar de bron

Heel vaak zie of lees je dingen over andere mensen, wat ze gezegd hebben of (niet) gedaan hebben. Klopt dat wel? Het helpt om dan naar de bron te gaan: wat heeft die persoon werkelijk gezegd of gedaan? Het knip- en plakwerk van veel mensen is erg subjectief en soms ook suggestief. ‘Kijk eens wat hij gezegd heeft!’, zo begint een bericht vaak. En dan blijkt het vaak best mee te vallen of helemaal niet daarover te gaan. Je hoeft geen halve detective te zijn door gewoon eens verder te zoeken naar wat iemand werkelijk gezegd of gedaan heeft. Praat dus ook niet zomaar met alles mee.

3.Laat die suggesties van Google eens links liggen

Als ik op mijn telefoon naar mijn Google-suggesties kijk, dan vernauwt mijn leven zich blijkbaar tot Mark Rutte, de coronacrisis, James Bond, De slimste mens, Bassie en Adriaan, de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Thierry Baudet, elektrische auto’s, Shownieuws en Boulevard (en dan vooral over Gordon), voetbal en Nederland Zingt. Ik zou dit niet graag op mijn CV hebben staan… En ik herken mijn interesses ook niet per se allemaal in. En toch bekijk je de suggesties… komen ze dus terug… Maar wil ik daardoor gevoed worden? Nee! Maar als ik het uitzet, mis ik niks… 

Hoe blijf jij uit de Fabeltjesfuik?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “3 x Hoe blijf je uit de Fabeltjesfuik?
  1. Marij-ke

    Ik gebruik mijn telefoon als telefoon.

    29 oktober 2020

Reacties zijn gesloten.