3x Hoe hou je de rek erin tijdens de langere lockdown?

3x Hoe hou je de rek erin tijdens de langere lockdown?

12 januari 2021 1

De een na de ander die ik tegenkom verzucht dat de rek er wel een beetje uit gaat nu de lockdown zolang duurt. En de hele coronacrisis duurt al zolang…  Nee, het is geen argument om te verslappen, maar ons elastiek staat nu wel al zolang zo gespannen dat de rek eruit kan gaan. We zouden zelf kunnen knappen. Maar we moeten nog wel even volhouden, blijkt uit de persconferentie van gisteravond. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Kun je eindeloos blijven rekken zonder dat er iets knapt?

1.Blijf je ontspannen

Midden in de puzzel van werk, mijn dochter thuis, en alles wat er verder anders moet merk ik dat ik daar heel erg gefocust op raak. Altijd aan sta. Dat herinner ik me ook van de eerste lockdown en het is eigenlijk nooit helemaal verdwenen.

Toch ‘kan de boog niet altijd gespannen staan’. Hoe druk het ook is, hoeveel er ook op ons afkomt, we moeten ook proberen te ontspannen. Maar dan ook echt ontspannen. Niet naar buiten, alleen of met je kinderen, en steeds bellen of appen, of je mail in de gaten houden. Om je kunnen ontspannen moet je ook elke dag, of bij elke maaltijd, je werk even afsluiten. Laptop dicht, en weg. En wat doe je in het weekend? Moeten er dan nog restjes werk af? Kun je dat clusteren op één moment, en dan vrij zijn? En nee, je kunt verder niet zoveel. Saai misschien. Maar ook even lekker toch? Geniet ervan.

2.Hou je blik vooruit

We hebben alle reden om genoeg te hebben van de lockdown en van die hele coronacrisis. Maar wat je aandacht geeft groeit. Ik moest denken aan een ervaring tijdens het wandelen in de bergen. Ik herinner me dat ik steeds hoger liep en de top aan het einde kon zien, maar dat er ineens weer een dal tussen mij en het eindpunt bleek te zitten. De moed zonk me letterlijk in de schoenen. Maar als je naar het nieuwe dal blijft kijken, en opmerkt dat het wéér langer gaat duren, dan raak je uitgeput. Blijf je focussen op de top. Je komt er!

3.Maak jouw top concreet

We vergeten haast dat we wel met de eindmarathon bezig lijken te zijn. Er is licht aan het einde van de tunnel. Hoe het erna ook uit zal zien, we zullen weer meer kunnen doen. Kun je dat einde concreet maken? Met mijn koor ben ik al voorzichtig aan het nadenken over hoe we weer op zouden kunnen starten na de zomer als we anderhalf jaar niet meer echt samen hebben gezongen. Dat we misschien iets met Kerst zouden kunnen doen, en mogen hopen op Pasen. Het helpt mij om weer ergens naartoe te werken. In alle voorlopigheid. En als het niet zo snel gaat, dan later, maar wel met een plan om opnieuw aan de slag te gaan.

Laten we niet zo hard mogelijk doorploeteren totdat we er eindelijk zijn. Dat houden we niet vol, hoeveel er ook (anders) moet. Kijk maar eens welke van deze tips jou helpt. En een goede bonustip is: doe dat in de stilte. Die geeft meer antwoorden dan je denkt…

Bron: Geloofswoorden.nl (ds. Dirk-Jan Bierenbroodspot)

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “3x Hoe hou je de rek erin tijdens de langere lockdown?
  1. Marij-ke

    Een hard gelag _ een hard gelach.
    Een winnaar heeft een verliezer nodig om te kunnen winnen. Je kan er wel om lachen maar als je er goed over nadenkt… Wij hadden een verliezer nodig hij heeft de dood overwonnen door te verliezen. Hij verloor zijn eigen waarde. Men LACHTE HEM vierkant uit. Maar door zijn verlies won Hij voor ons het LEVEN, EEUWIG LEVEN!!!

    14 januari 2021

Reacties zijn gesloten.