#4 preken die je bijblijven: ‘Ik geef je een nieuw hart’ – Barack Obama

#4 preken die je bijblijven: ‘Ik geef je een nieuw hart’ – Barack Obama

25 mei 2018 0

Bij het huwelijk van Prins Harry en Meghan Markle stal volgens velen bisschop Michael Curry de show met zijn preek. Deze week kijken we terug op vijf preken die je zullen bij zijn gebleven of opnieuw inspiratie geven. Vandaag de toespraak van Barack Obama bij de herdenking voor omgekomen politieagenten in Dallas. Een toespraak die de geschiedenis in mag gaan als preek.

‘Ik geef je een nieuw hart’- Barack Obama bij de herdenking in Dallas

Op 12 juli 2016 hield Barack Obama een toespraak bij de herdenking van de doodgeschoten agenten in Dalles. Zijn veertig minuten durende toespraak kwam op mij over als een memorabele en boeiende preek.

Hij liet blijken dat hij de mensen kent, alsof hij bij hen allemaal op bezoek is geweest. Hij weet wie ze zijn en wat hen drijft. Hoe ze ’s ochtends na het ontbijt – ‘misschien twee crackers’, je ziet het voor je – naar hun werk gingen. Wat ze de avond ervoor gedaan hadden. Dat er één net getrouwd was en nog een hele toekomst voor zich had…

Hij spaart zichzelf ook niet; hij is deel van zijn publiek. ‘Kennelijk helpen mijn woorden die ik eerder sprak niet’, zegt Obama. Hij stelt zich niet boven zijn publiek. Hij maakt er deel van uit. Ook hij maakt de ontwikkelingen mee. Ze grijpen hem aan. Hij probeert er iets aan te doen, en voelt zichzelf ook falen. ‘Het maakt niemand compleet perfect, of compleet slecht; het maakt ons menselijk.’ En dat laat hij zich ook zelf gezeggen, door de Bijbel.

Bijbeltekst stelt op de proef

De Bijbel als tegenover, zou je dat durven tijdens een uitvaart? Obama doet het. Geen lieve bijbelteksten als doekje voor het bloeden. Nee: ‘In uw lijden is uw glorie’. ‘Deze tekst stelt ons op de proef vandaag.’ Hij gaat het niet uit de weg. Het is de enige uitweg. Want lijden geeft glorie, glorie geeft vasthoudendheid, vasthoudendheid geeft karakter, en karakter geeft hoop. Ga er maar aan staan tijdens een uitvaart.

Als tweede uit het Johannes evangelie: Heb elkaar niet alleen lief met woorden, maar ook met daden. En dat gaat dus over ieders verantwoordelijkheid. ‘Ik geef je een nieuw hart, zegt de Heer, en ik geef je een nieuwe geest. Ik zal je hart van steen weghalen, en je een hart van vlees geven. Daar moeten we voor bidden. Voor een open hart naar elkaar.’ Op een bijzondere wijze preekt Obama hier oordeel, zonder over de mensen heen te praten, maar ze te kennen. Hij weet wat hen kwelt. En hij roept op tot bekering, zonder het met zoveel woorden te zeggen.

Wat mij zo raakt is dat Obama zonder zijn geloof op te leggen, en zonder iemand tekort te doen, wel de tekorten durft te benoemen, mensen kent en ze meeneemt naar een nieuwe weg.

Lees hier meer wat ik eerder blogde over de toespraak van Obama

Volledige tekst van de toespraak van Barack Obama

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink