4 x tips in gesprek met je kind over corona

4 x tips in gesprek met je kind over corona

13 maart 2020 1

Kinderen zijn niet gek. Ze voelen haarfijn aan dat er iets ernstigs aan de hand is nu het corona-virus Nederland in z’n grip heeft. Maar hoe leg je de situatie uit zonder paniek en angst te creëren? 

1. Blijf kalm

De situatie is zoals die is en daar gaan we het beste van maken. Wanneer je dit uitstraalt zal je kind ook rustig blijven.

2. Vertel de waarheid

Zorg ervoor dat je goede informatie hebt. Vertel geen dingen die niet kloppen. Hou je bij de feiten. Vertel dat elk jaar mensen ziek worden van de griep, maar dat er nu een andere soort griep is waar mensen ziek van worden. En die nare griep heet het corona-virus. Kinderen blijken veel minder risico te lopen om ziek te worden. Vooral oudere mensen, en mensen die niet gezond zijn moeten voorzichtig zijn. Want corona is heel besmettelijk en je kunt er erg ziek van worden. Deze mensen komen daardoor in het ziekenhuis terecht en soms overlijden er mensen door het corona-virus.

3. Leg uit wat ‘besmettelijkheid’ is 

Om duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is om regelmatig je handen te wassen en in je elleboog te hoesten kun je een doosje glitters gebruiken. Een collega van mij op school deed dat. Ze hield haar hand vol glitters omhoog. Zogenaamd nieste ze en ze blies daarmee de glitters de klas in.  Hoe lang zou het duren voor de glitter jou zou bereiken? De kinderen dichtbij de juf zaten natuurlijk meteen al onder de glitters. Tijdens de les hadden de kinderen een hoop lol. Kinderen raakten toch met een hand hun gezicht aan. En zo konden de kinderen duidelijk zien hoe snel het glitter werd overgedragen. Na deze ervaring werden de adviezen prima uitgevoerd. 

4. Maak er een spelletje van

Hoesten of niezen in je elleboog wordt leuk en gezellig als je er een spel van maakt en het zo traint. Handen wassen is een bezigheid die voor kinderen meestal een supersnelle verplichting is. Geef hen de opdracht bij het handen wassen een liedje te zingen. Zijn je kinderen jong, dan zing je gezellig mee en kijk je of ze op de juiste manier hun handen wassen. Balen je (oudere) kids van zingen, dan zet je gewoon een timer. 

Bekijk ook deze werkvorm van Jong Protestant. Deze helpt je om met jongeren in gesprek te gaan over het coronavirus. Waren er vroeger ook besmettelijke ziekten? En wat gebeurde er toen? Wat zegt jouw gevoel over het virus en alles wat er gebeurt in Nederland? Én vooral, wat doe je ermee? Ook nemen we een kijkje in de Bijbel. Wat zegt Jezus over besmettelijke ziekten?

Deze blog is geschreven door Sandra Gaakeer. Ze begeleidt zorgleerlingen op een basisschool in Waalwijk en is zelf moeder.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer
Een reactie op “4 x tips in gesprek met je kind over corona
  1. Betty Tazelaar

    Je eerste, maar hij smaakt naar meer. Wetende dat je een geboren verhalenverteller bent, kijk ik uit naar je volgende bijdragen…

    13 maart 2020

Reacties zijn gesloten.