4 x Zo geef je je kind vleugels

4 x Zo geef je je kind vleugels

17 oktober 2020 2

Wat is dat opvoeden soms toch lastig en ingewikkeld! Als je idyllische plaatjes langs ziet komen van vrolijke kindertjes met blije ouders, dan kan het zijn dat de realiteit bij jou thuis op dat moment helemaal niet zo ‘blij, blij’ is. Hoe voed je jouw kind zo op dat hij een leuk mens wordt? Hoe geef je je kind vleugels om uit te vliegen? Wortels om naar terug te keren? En redenen om te blijven? Een paar tips om over na te denken en die je kunnen helpen.

‘Give the ones you love wings to fly, roots to come back and reasons to stay.’ (Dalai Lama XIV)

Opvoeden is de leukste, mooiste en moeilijkste opgave die er is. Dat je kind een onsamenhangend verhaal vertelt en je geen idee hebt waar hij het over heeft. En dat je kind dan verzuchtend uitroept: ‘Zó irritant!’ Of dat je een tijd in de keuken hebt gestaan en je kroost met lange tanden zit te eten. En nog zo’n voorbeeld: Dat je kind een vriendje mee naar huis neemt die vervolgens je kasten opentrekt op zoek naar iets lekkers, z’n limonade omstoot en nare taal uitslaat. Wat moet je ermee?

1. Stel je baby gerust

Wat je je misschien niet realiseert is, dat dat opvoeden al direct begint nadat je baby is geboren. Voor een baby is alles nieuw. En wat nieuw is, geeft stress. Het kind gaat huilen. En daarom stel je je kind gerust, je houdt het tegen je aan zodat je hartslag en ademhaling te horen zijn en vervolgens kalmeert je kind. Je maakt oogcontact, en je maakt fysiek contact, waardoor je rust en veiligheid geeft. Je geeft het voorbeeld. Zo leg je de basis voor het latere contact dat je kind met jou en anderen opbouwt. (Dr. Edward Tronick kan je dit laten zien met het volgende experiment:)

2. Verwacht het mooiste van je kind

Verwachtingen hebben een grote invloed op je kind. Let wel: het gaat dan niet over absurd hoge verwachtingen over prestaties en niveau van leren. Dat je hoopt dat je zoon een briljante chirurg wordt en je dochter een topatleet die gouden medailles binnensleept. Het gaat juist over de waardering van je kind zoals hij is. En hierin mag je positieve verwachtingen hebben voor je kind. Laat je kind merken dat hij goed is zoals hij is. Ook als hij een keer niet zo gezellig is. Ook als je kind een keer de fout ingaat of iets niet zo handig aanpakt. Verwoord het en leg het uit: Dat was niet zo leuk, dat was niet zo handig, maar ik vind je lief. Je bent niet wat je doet. En je kunt het altijd goed maken en sorry zeggen. Je kunt er altijd van leren. Jij bent een mooi mens!

3. Vertrouw erop dat je opvoeding echt wel effect heeft

Ook als je kind zich ongemanierd heeft gedragen. Soms kun je je vertwijfeld afvragen of er überhaupt wel iets aankomt van wat je je kind mee wilt geven. Maar er komt een moment dat je kind zal laten zien dat hij je goede voorbeeld heeft gevolgd en dat je ziet het werkt! Dat je opvoeding effect heeft. Vertrouw erop dat het goed komt.

4. Jij bent het ’thuis’ voor je kind

Dus wat je meegeeft als ouders is van cruciaal belang! Geef daarom het goede voorbeeld. En geef geruststelling, kaders om te leren, waardering en vertrouwen. Zo leer je je kind de wereld in te gaan, met een stevige thuisbasis en het verlangen om telkens weer naar huis te komen!

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer
2 reacties op “4 x Zo geef je je kind vleugels
 1. Anoniem

  There are two things we should give to our children:ROOTS AND WINGS

  J.W.Goethe

  12 oktober 2020
 2. Sandra Gaakeer

  Ook een mooie quote! In die ‘roots’ en ‘wings’ zitten al zoveel indirecte aanwijzingen voor ouders zoals liefde, onvoorwaardelijkheid, spelen, trouw, nieuwsgierigheid, respect, oefening, kracht, kwetsbaarheid…

  12 oktober 2020

Reacties zijn gesloten.