4x voordelen van een mindful leven

4x voordelen van een mindful leven

10 juli 2021 0

Vind je al dat gepraat over ‘mindful’ en bewust leven maar hip geklets? Geeft een volle agenda jou juist een stoot adrenaline? En vind je het heerlijk om aan het eind van de dag tjak-tjak-tjak een heel rijtje taken af te kunnen strepen? Lees dan vooral even verder, want mindful leven levert iedereen (ook jou!) wat op.

Natuurlijk zijn we hartstikke verschillend als mensen. Waar de één veel energie krijgt van mensen en levendigheid om zich heen, laadt een ander juist op door periodes van stilte en alleen-zijn. Toch is mindful leven echt niet alleen iets voor mensen met een voorliefde voor rustige muziek en brandende kaarsjes. Mindful in het leven staan, heeft namelijk voor iedereen voordelen.

1. Door mindful te leven krijg je meer voor elkaar

Vaak denken we dat we door veel te schakelen, even een mailtje beantwoorden tussendoor, weer terug naar het stuk dat aan het schrijven waren, en ook nog even een blik op onze whatsapp, lekker productief zijn. Maar niks is minder waar, vertelt Mark Tigchelaar, mede-auteur van Focus aan/uit, dicht de 4 concentratielekken en krijg meer gedaan in een wereld vol afleiding, Spectrum. Over dat steeds switchen zegt hij: ‘Elke keer dat we van taak wisselen, blijft een deel van ons brein namelijk hangen bij datgene waar we eerst mee bezig waren. Dat zorgt voor een spagaat in je hoofd: je aandacht wordt opgesplitst waardoor je er – bij beide activiteiten – niet honderd procent bij bent.’ Wil je iets echt goed doen, zorg dan dat je niet afgeleid bent, en rond eerst de ene taak af, voordat je naar de volgende gaat.

2. Door mindful te leven word je mentaal en fysiek gezonder

Het Radboud UMC heeft een Centrum voor Mindfulness waarin ze onderzoek doen naar het effect van mindfulness. Uit diverse onderzoeken blijkt keer op keer dat mindful in het leven staan voor iedereen gezondheidsvoordelen heeft. Waarom? Onder andere omdat je alerter wordt op wat er in je omgaat, zowel in je lichaam als in je geest, waardoor je de juiste actie kunt nemen. Zoals rusten wanneer je lichaam dit aangeeft, oefeningen doen, gaan wandelen als je maar blijft piekeren, en in plaats van veroordelend, juist mild te zijn voor jezelf als iets niet lukt.

3. Door mindful te leven kun je beter met stress omgaan

Leven zonder enige vorm van stress is een utopie. Bovendien, met een beetje gezonde spanning op z’n tijd is helemaal niets mis. Het kan je helpen om te focussen of beter te presteren. Het wordt wel een probleem als die periode met stress niet gevolgd wordt door ontspanning. Als de boog te lang, of zelfs chronisch gespannen blijft, dan heeft stress veel schadelijke gevolgen. Zo worden mensen die aanhoudend met stress te maken hebben, sneller ziek, ze kunnen zich minder goed concentreren en geven sneller toe aan impulsief gedrag. Als je dus leert om ook momenten van rust, aandacht en focus aan te brengen in je leven, kun je ook momenten van spanning of stress beter aan.

4. Van mindful leven krijg je betere relaties

Wie goed oplet en aandacht geeft aan wie hem of haar lief is, wie dus met andere woorden mindful is, die heeft betere relaties. Je bent dan namelijk beter in staat om goed te luisteren, en je hebt minder snel je oordeel klaar. Als dat geen overtuigend argument is om met z’n allen een beetje meer mindful te zijn, dan weet ik het niet meer…

Welk gevoel krijg jij bij de term 'mindful leven'? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap