5 gedachten voor een duurzame kerst 

5 gedachten voor een duurzame kerst 

25 december 2019 0

Veel mensen kijken al weken uit naar de feestdagen eind december. Maar al dat eten en die spullen zijn niet altijd even goed voor de wereld. Bij Janneke Plantinga thuis denken ze na over hoe dat ook duurzamer kan, terwijl het wel gezellig blijft. Ze deelt haar gedachten met jou.

Gedachte 1: De kerstboom

De kerstboom hoort natuurlijk echt bij kerst. We zouden een boom kunnen kopen met kluit, dan kan de boom na kerst de tuin in. We zouden ook een (tweedehands) nepboom kunnen kopen en elk jaar opnieuw gebruiken. Een andere mogelijkheid is een boom adopteren of we halen een boom uit onze eigen tuin.

Gedachte 2: De kerstkleding

Een feestelijke outfit maakt het feest echt compleet. Wij kijken kritisch in de kast of er iets hangt wat geschikt is. Of we ruilen/ lenen van een een vriend(in) of broer of zus. Als dat niet lukt, kopen we tweedehands.

Gedachte 3: De kerstversiering

Ik hou van kerstversiering. En dan kan vast ook duurzaam. We kunnen kerstversiering zelf pimpen door het in een andere kleur te spuiten of te combineren met andere materialen en/of versiering. Ook een idee: kerstversiering ruilen met iemand. Ik ben een voorstander van kwalitatief goede kerstversiering, dit gaat langer mee. Ik vermijd winkels zoals de Action. Heb je een klein budget? Wacht tot na de kerst en koop in de uitverkoop.

Tip 4: Het kerstdiner

Het kerstdiner is één van de hoogtepunten van de kerstdagen. We stellen ons zelf de vraag waarom het kerstdiner zo belangrijk is. Gaat het om het gezelschap, de mooi gedekte tafel of om het eten? Wij kleden de tafel aan met spullen die we al hebben en halen wat groen uit de tuin. We houden het simpel en duurzaam. Less is more.

Tip 5: Geen plastic

We bedenken op tijd wat we nodig hebben en zoeken uit waar we dat plasticvrij kunnen kopen. Ook houden we er rekening mee bij de samenstelling van het menu. Zoveel mogelijk eten dat niet in plastic is verpakt.

Dit waren mijn gedachten voor een duurzame kerst tot nu toe. Hopelijk zitten er wat tips voor je bij en leef je ontspannen toe naar kerst. Ik wens je een gezegende kerst. zonder stress, zonder haast. En volop aandacht en tijd voor het cadeau van kerst; de geboorte van Jezus! Want uiteindelijk is dat waar het om draait met kerst.

Wat zijn jouw tips voor een duurzame kerst? 

Deze blog valt in de serie duurzamer leven waar wij als gezin in januari mee gestart zijn.

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Janneke Plantinga
Janneke Plantinga