5 ideeën voor een alternatieve en betekenisvolle Koningsdag

5 ideeën voor een alternatieve en betekenisvolle Koningsdag

24 april 2021 0

Koningsdag is voor het tweede jaar op rij afgelast vanwege corona. Dat is jammer en begrijpelijk, want onze gezondheid is het belangrijkste. Gelukkig zijn er alternatieven waarop we toch samen – op afstand, Koningsdag kunnen vieren. Vanuit huis natuurlijk. Zo kunnen we toch op een leuke en betekenisvolle manier samen zijn. Hier geef ik vijf ideeën voor een alternatieve Koningsdag.

1. Eet online samen met buurtgenoten

Online samen eten kan bijvoorbeeld als volgt: je verdeelt gerechten. De een maakt het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en weer iemand anders het dessert. Zet de gerechten vervolgens bij elkaar voor de deur. Het eten ‘met elkaar’ gebeurt dan via de livestream, terwijl je aan tafel zit.

2. Versier je woonkamer en buurt met oranje

Een feestelijke setting maakt al veel uit. Versier daarom je woonkamer en je buurt met wat je aan oranje slingers en oranje kleuren in huis heb. Misschien kun je zelfs met de hele straat samen aan de slag. Vergeet ook niet de vlag buiten te hangen!

3. Speel online spellen met je vrienden

Er zijn hiervoor een aantal manieren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om Kolonisten van Catan te spelen via het platform Steam, of Carcassonne via Board Game Area. Lekkere oranje tompouce erbij en spelen maar.

4. Zing samen het Wilhelmus

Doe koningsgezind door samen met je buurt het volkslied vanaf je balkon, uit het raam of in de tuin mee te zingen of te spelen. Of hou met je koor een digitale aubade.

5. Doe mee met de nationale toost

Vier Koningsdag het met de buren of online vanuit je eigen tuin of balkon. De Koninklijke Bond voor Oranjeverenigingen roept iedereen op om om 16.30 uur een nationale toost uit te brengen op de verjaardag van Zijne Majesteit en de gezondheid van iedereen. Haal dus die oranjebitter maar in huis!

Fijne Koningsdag!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard