5 manieren om toch verbondenheid te ervaren op Koningsdag

5 manieren om toch verbondenheid te ervaren op Koningsdag

25 april 2020 0

Koningsdag is dit jaar afgelast. Dat is erg jammer en heel begrijpelijk, want onze gezondheid is het belangrijkste. Toch zijn er manieren waarop we toch samen – op afstand, Koningsdag kunnen vieren. Vanuit huis natuurlijk. Zo kunnen we toch op een mooie betekenisvolle manier samen zijn. Hier zijn vijf manieren hoe je toch samen Koningsdag kunt vieren.

  1. Eet samen met buurtgenoten online. Dat kan als volgt: je verdeelt gerechten. De één maakt het voorgerecht, de ander het hoofdgerecht en weer iemand anders het dessert. Zet de gerechten vervolgens bij elkaar voor de deur. Het eten ‘met elkaar’ gebeurt dan via de livestream aan terwijl je aan tafel zit.
  2. Met de buurt het Wilhelmus zingen. Het Koninklijk Concertgebouworkest roept op om vandaag om 10.00 uur met elkaar het Wilhelmus te zingen. ‘De musici van het orkest hopen dat zo veel mogelijk mensen meedoen door het volkslied vanaf het balkon, uit het raam of in de tuin mee te zingen of te spelen.’ Er is zelfs muziek beschikbaar voor iedereen die een instrument speelt. Zo kunnen we toch samen de dag goed beginnen..’
  3. Lees de wijsheid die aan koning Salomo wordt toegeschreven in het Bijbelboek Spreuken. Het is wijsheidsliteratuur in poëtische vorm. Mooi voor als je liever wat wilt lezen op deze dag.
  4. Speel online spellen met je vrienden. Er zijn een aantal manieren hiervoor. Bijvoorbeeld via de app ‘Houseparty’. Daar zie je elkaar en kan je een aantal spellen spelen. Ook is het mogelijk Kolonisten van Catan te spelen via het platform Steam.
  5. Vier Koningsdag het met de buren of online vanuit je eigen tuin of balkon. Er is zelfs een initiatief gestart om Balkoninsdag te vieren.  ‘Om 13:00 uur ‘s middags luiden we Balkoningsdag officieel in met een gezamenlijke proost op de 53e verjaardag van onze Koning Willem Alexander.’ Op veilige afstand op het balkon natuurlijk.

Tot slot is er een initiatief om, als het verantwoord is, Koningsdag dit jaar op 31 augustus te vieren. Waarom die datum? Volgens initiatiefnemer Rasmus Emmelkamp is daar over nagedacht. “Nog voor de ‘echte’ Koninginnedag, werd Prinsessendag georganiseerd. Dit was op 31 augustus 1885,  de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina.”

Fijne Koningsdag!

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Niels Gillebaard