Preken die je bijblijven: ‘Eerbetoon aan kwetsbaarheid’- Herman Finkers

Preken die je bijblijven: ‘Eerbetoon aan kwetsbaarheid’- Herman Finkers

26 mei 2018 0

Bij het huwelijk van Prins Harry en Meghan Markle stal volgens velen bisschop Michael Curry de show met zijn preek. Deze week kijken we terug op preken die je zullen bij zijn gebleven of opnieuw inspiratie geven. Vandaag het eerbetoon van Herman Finkers in zijn Oudejaarsconference van 2016, een eerbetoon aan kwetsbaarheid, zachtheid en schoonheid. Wat mij betreft een moderne preek.

“De tijd trekt over twintig minuten opnieuw haar jas van een jaar uit en staat weer kwetsbaar, naakt en vooral hoopvol voor ons. En wat betreft die hoop; de grondlegger van de hoop, de grondlegger van Europa, was Benedictus van Nursia. […] Benedictus zei: nooit meer doen dan één ding tegelijk. Anders krijg je het gevoel dat alles zinloos is. Benedictus heft de zinloosheid op. Want hij zei: ‘De wereld is niet perfect. Dus heeft ons leven zin. Om te proberen met kwetsbaarheid, zachtheid en schoonheid de wereld iets mooier te maken dan ze is.

Een (im)perfecte wereld

En als je leven werkelijk zinloos was, zou dat betekenen dat de wereld perfect is. Een perfecte wereld, wat kun jij daar nog aan toevoegen? Maar de wereld is imperfect, dus kunnen wij aan de slag. Met kwetsbaarheid, zachtheid en schoonheid. Zonder deze drie gaat het niet. Anders krijg je wellicht nog rare ideeën over wat een mooiere wereld is. Volgens het kalifaat is er in een mooie wereld geen vrouwelijk schoon, en geen muziek. En ik hoorde een dominee op de radio zeggen: ‘God zingt niet.’ Nee, Allah houdt niet van muziek. God zingt niet. Zeker nog nooit een vogel horen fluiten, nog nooit de wind horen ruisen door de toppen van bomen, nog nooit het klokken van een baby gehoord aan de borsten van zijn moeder. […] Maar zingen doet Hij wel… Voor dovemansoren…

Zo eenvoudig kan het zijn de wereld iets mooier te maken dan ze is. Ubi Caritas et Amor, Deus ibi est. Waar zorgzaamheid is en liefde, daar is God.”

Bekijk het laatste gedeelte van de Oudejaarsconferentie op YouTube (link aanklikken):

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink