5 redenen om eens goed te gaan zitten voor de laatste videoclip van Beyoncé – Otherside

5 redenen om eens goed te gaan zitten voor de laatste videoclip van Beyoncé – Otherside

12 oktober 2021 0

Ik ben diep onder de indruk van de videoclip ‘Otherside’ van Beyoncé, terwijl YouTube de volgende clip aan mij presenteert. Ik kijk met bewondering en inspiratie. En blijf achter met vragen; Wat zegt deze video mij? Om het op een rijtje te krijgen, schreef ik het uit voor mijzelf. Lees je mee?

Deze zomer bracht Beyoncé Knowles de video Otherside uit. De popsong is onderdeel van Disney’s muziekalbum The Lion King – The Gift én van Beyoncé’s visuele album Black is King. Daarin verbeeldt zij de lessen van The Lion King voor de jonge koningen en koninginnen van nu die op zoek zijn naar hun eigen kroon. De reis van zwarte families door de eeuwen heen wordt geëerd in een verhaal over een jonge koning en zijn reis langs verraad, liefde en eigen identiteit.

Beyoncé – Otherside

Terug naar Otherside; vijf redenen om er eens goed voor te gaan zitten! Maar eerst even kijken:

1. Mozes

In de videoclip maken we kennis met een vrouw die mij doet denken aan Jochebed, de moeder van Mozes. In haar tijd van onderdrukking en kindermoord neemt zij het hartverscheurende besluit om haar kind in een rieten mand op een rivier te zetten. Ze laat hem los in de hoop – of was het wanhoop – dat het voor haar kind aan de overkant veilig zal zijn.

2. De doop

Een dobberend mandje wordt verzwolgen in de golven. Het gaat wild onder én komt boven. Het herinnert mij aan de belofte en het teken van de doop. Niet het ondergaan in doopwater, maar er bovenuit komen vertelt iets over hoe God zich aan mensen wil verbinden.

3. Eeuwig leven

Otherside, overkant…. het is de beeldspraak voor de grens van het leven. Een grens waarachter eeuwig leven een plek, tijd of dimensie heeft. Ik heb daar geen weet van, maar wel een beeld van, gevoel bij of verlangen naar.
Laat de maker van deze clip mij iets zien, horen of ervaren van iets wat raakt aan die dimensie? Het ‘Sọ kalẹ̀ wá, wa wó inu ókán,mi ló, Oluwa, mababu katika mawingu’ – dat zoveel wil zeggen als ‘Daal neer in mijn hart, schepper God, voorouders in de wolken’ – bemoedigt en troost mij tegelijkertijd.

4. Verbinden

In de video maak ik kennis met de Yoruba, één van de omvangrijkste etnische groepen in West-Afrika. Een volk dat zich in haar geschiedenis, cultuur en religie verbindt met het verhaal van God met mensen. God als levenskracht die altijd bestaan heeft en alles gemaakt heeft, bron van beweging en leven. Een God die zich laat zien in het verhaal van Mozes en het verhaal van de doop. God die ons wil bemoedigen en troosten aan de grenzen van het leven.

5. Oogverblindend

Niet op de laatste plaats is de clip van Beyoncé een lust voor het oog, oor en hart! Ook zonder mijn gedachten over betekenis en zin van deze clip ben ik diep onder de indruk van schoonheid van de mens en haar verbeeldingskracht.

Wat raakt jou het meest in deze video?

 

(fotocredits: Beyoncé / Parkwood Pictures Entertainment, LLC / Wikimedia Commons (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV