5 redenen waarom je wilt trouwen in de kerk

5 redenen waarom je wilt trouwen in de kerk

26 mei 2019 5

Voor mensen die gelovig zijn is trouwen in de kerk vaak vanzelfsprekend. Ze zijn er in opgegroeid en vinden het mooi elkaar trouw te beloven in de kerk en de zegen te vragen over hun huwelijk. Ook als je niet gelovig bent is je laten trouwen in de kerk (of op locatie) door een dominee of pastoor erg mooi om te doen. Wil je weten waarom?  Hier zijn 5 redenen:

1. Het gaat om de inhoud

Stellen geven vaak (heel) veel geld uit aan hun bruiloft. Eten, drinken, een feest, daar wordt veel aandacht aan besteed. Dat is prachtig, maar hoeveel tijd en aandacht geef je eigenlijk aan de inhoud van je huwelijk? Aan de relatie die je met je partner hebt? Zou het daar niet meer over moeten gaan? Daar kan een dominee of pastoor jullie heel goed bij helpen. Trouwen in de kerk betekent dat je met een voorganger gesprekken zult voeren over de inhoud van jullie huwelijk. Wat betekent liefde, trouw, het (mogelijk) krijgen van kinderen voor jullie? Wat vinden jullie belangrijk in het leven? Speelt geloof, hoop en liefde daarbij een rol?

2. De locatie

Als je in een kerk besluit te trouwen, dan heb je vaak al de mooiste plaats gevonden die er is. Kerken zijn vaak prachtige gebouwen, soms eeuwen oud. Als je naar de kerk gaat (of ging) dan is dat ook een bekende plaats. Je hebt er heel wat ervaringen liggen. Kerken zijn de plaatsen waar mensen samenkomen om het leven te vieren en stil te staan bij wat belangrijk is. Wat is er mooier dan te trouwen op zo’n locatie?

3. De spiritualiteit 

Als je gelovig bent is het fijn om voor God te trouwen. Ook als je niet gelovig bent, kan je spiritualiteit belangrijk vinden. Je voelt je dan bijvoorbeeld verbonden met het Grotere Geheel, het Leven of met mensen of de natuur om je heen. Een dominee of pastoor kan die spirituele diepgang geven aan jullie huwelijk. Dat kan hij/zij door een overdenking, een gebed en de zegen uit te spreken over jullie huwelijk.

Dit is een foto van een huwelijksvoltrekking waar ik zelf bij betrokken was.

4. De viering

Trouwen in de kerk betekent dat je huwelijk een echte viering is. Er is veel mogelijk. Er is (live) muziek en/of samenzang en familie kan mooie teksten voordragen. Ook is een overdenking door de voorganger, de gebeden, geloften, de inzegening van jullie huwelijk, noem maar op. Dat maakt jullie huwelijk zoveel kleurrijker!

5. De huwelijksgeloften

Wat kan het mooi zijn als mensen huwelijksgeloften naar elkaar uitspreken. In de kerk is daar ruimte voor. Je kunt bijvoorbeeld zelf je geloften schrijven, of je kunt antwoorden op de huwelijksgeloften die de voorganger aan jullie stelt: “…in goede en kwade dagen, in rijkdom en armoede, in gezondheid en ziekte…” Daar wil je toch ‘Ja!’ op zeggen?

Zijn jullie getrouwd in de kerk? Wil je delen hoe dat was? Of denk je erover na om te trouwen in de kerk? Laat het ons weten!

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
5 reacties op “5 redenen waarom je wilt trouwen in de kerk
 1. Yvette Suurd

  Wij zijn uiteindelijk niet in de kerk getrouwd, maar wel door een (krijgsmacht) dominee. Die ons huwelijk ook gezegend heeft. Een mooie gulden middenweg voor mijn man die niet gelooft en mijzelf als actief christen.

  26 mei 2019
 2. Chris Blij

  Wij zijn 11 april 1969 in de kerk getrouwd met de bijbel tekst. Ken Hem op al uw wegen en hij zal paden recht maken.Na 50 jaar is die weg er nog er waren wel weg versmallingen en heuvels en gaten hij is we smaller geworden maar we kunnen elkaar nog steeds de ruimte bieden

  26 mei 2019
 3. O

  Wij zijn 28 jaar geleden in de kerk getrouwd. Heel mooi vond ik dat, zelf betrokken geweest bij de keuze van de liedjes, dominee, muzikanten enz. Prachtige preek waar je nog steeds door kan worden geïnspireerd. Niet jullie hebben mij gekozen, maar ik heb jullie gekozen. Blijf in mijn Liefde

  26 mei 2019
 4. M.

  Wij zijn al 42 jaar gelukkig getrouwd! Ook in de kerk samen de belofte uitgesproken.. we hebben veel zware tijden gehad, maar steunen elkaar door dik en dun

  26 mei 2019
 5. Marij-ke

  Wij zijn bijna 50 jaar getrouwd.We zijn op het stadhuis getrouwd en hebben een zegen gevraagd in de kerk. We hebben van alles beleefd maar met Zijn hulp ook al is het soms niet makkelijk ondanks dat toch mogen we dankbaar zijn voor al onze uren dagen maanden jaren samen en dat zijn er heel wat.

  28 mei 2019

Reacties zijn gesloten.