5 tips om cadeautjes te geven

5 tips om cadeautjes te geven

4 mei 2020 0

Wat wil je eigenlijk voor je verjaardag? Of mam, wat wil je hebben met moederdag? Voor sommigen is dit het moment om een lijstje tevoorschijn te toveren met wensen, door het jaar heen verzameld. Bij anderen volgt een langgerekt ‘eh?’ Ik heb eerder geschreven over cadeautjes en hoe verschillend iedereen daarmee om gaat. De een vindt het gewoon leuk om iets te krijgen, de ander vindt het heel belangrijk dat het echt iets persoonlijks is. Cadeautjes kunnen je blij maken. Maar kunnen je ook het gevoel geven dat de ander je niet goed kent. Vind jij cadeautjes geven lastig? Ik geef je vijf opties.

Als ik uitgenodigd word voor een verjaardag (het is al even geleden, zoals jullie begrijpen) vraag ik vaak of de jarige nog wensen heeft. Ik geef graag iets wat de ander echt wil hebben. Van die dingen, die de ontvanger zelf niet zou kopen bijvoorbeeld, omdat het niet écht nodig is. Soms leggen we met meerdere mensen geld bij elkaar om iemand een groot cadeau te geven, een enorme doos lego/duplo/playmobil waar de jarige alleen maar van kon dromen, of een ballonvaart of een naaicursus.

Doe-cadeau met de jarige

Wat ik zelf helemaal leuk vind, zijn cadeautjes die je samen met de jarige kunt ‘doen’. Een high tea, een bezoekje aan de bioscoop of een avondje poolen, momenten waarop je tijd doorbrengt met de jarige. Juist dat kan zo waardevol zijn. En het mooie is, dat zulke cadeautjes geen houdbaarheidsdatum hebben en zo nodig gewoon tot na de coronamaatregelen kunnen wachten. Je hebt iets om samen naar uit te kijken. Niet nog meer spullen, maar herinneringen maken samen.

Ik neem wel een taart mee

Soms wordt er gezegd dat je niks hoeft mee te nemen behalve jezelf. Dan bied ik wel eens aan om wat praktisch mee te nemen, bijvoorbeeld door een taart te bakken. Maar ook een gerecht voor bij de feestmaaltijd kan heel welkom zijn. Het haalt een stukje organisatie weg bij de jarige en dat is soms net zoveel waard als een grote bos bloemen. Tip is: aanbieden, maar niet aandringen!

Symbolisch cadeau

Toen mijn schoonvader zijn laatste verjaardag vierde, gaven we hem een geit. Cadeauwensen had hij niet meer voor de laatste dagen van zijn leven. Hij kreeg de geit niet mee naar huis, maar deze werd geschonken aan een gezin in een derdewereldland. Dit gezin had zodoende een bron van inkomsten, door de geit te melken en daar kaas van te maken voor de verkoop. Op verschillende websites, bijvoorbeeld van Oxfam Novib, Plan International of Compassion kun je een gezin in armoede steunen met een waterpomp, vee of gereedschap. Daarmee maak je hun leven een beetje beter!

Persoonlijk cadeau

En als laatste idee, voor als je iemand echt goed kent, is het uitzoeken van een persoonlijk cadeau. Een cadeau waarvan je kunt inschatten dat de ander het mooi of leuk vindt. Een boek wat je zelf zo mooi vond, wanneer de ontvanger ook zo’n lezer is. De truc is, dat je persoonlijke cadeautjes geeft als je ook echt weet wat de ander kan waarderen. En, dat je het bonnetje bewaart en je niet afgewezen voelt als de ander het toch liever wil ruilen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder