5 Tips voor een betere band met je kind

5 Tips voor een betere band met je kind

3 november 2019 0

De band die je met je kind hebt kan het mooiste zijn wat er is. Maar ook veel zorgen of zelfs problemen geven. Wat kun je doen om een betere band met je kind te krijgen? Ik heb vijf tips voor je. 

1. Zorg voor een goede relatie met je eigen partner

Je band met je kind kun je niet los zien van je verhouding met andere gezinsleden. Als je verhouding met je partner goed is, dan is dat het fundament van de opvoeding. Geef duidelijk aan wat je behoeften zijn (‘Wil je me helpen als de kinderen lastig zijn, want dan kan ik soms boos op ze worden’). Als je een alleenstaande ouder bent, zorg dan dat je andere volwassenen hebt waar je mee kunt praten. 

2. Probeer de emoties van je kind te begrijpen

Door begrip te tonen voelt je kind zich gezien. Soms moet je ‘nee’ zeggen op iets wat je kind graag wil (‘Nee, we gaan nu naar huis’). Dat kan emoties oproepen en dat is niet erg. Belangrijk is dat je liefdevol probeert te begrijpen wat er achter die emotie zit. Je laat daarmee zien dat je er hoe dan ook voor je kind bent, wat er ook gebeurt. 

3. Maak bewust tijd vrij om met je kind te zijn

Ga eens één op één iets met je kind doen. Iets wat hij/zij zelf uitkiest. Dat zorgt ervoor dat je ongestoord aandacht kunt geven aan je kind. Je laat ook zien dat je belangrijk vindt wat hij/zij leuk vindt om te doen.

Wees je bewust van hoe je denkt over je kind. Kinderen voelen dat aan. Bidden voor je kind helpt daarbij.

4. Spreek en denk positief over je kind

Het gedrag van je kind kan soms voor negatieve emoties bij jezelf zorgen, bijvoorbeeld als je moe bent. Wees je bewust van hoe je denkt over je kind. Kinderen voelen dat aan. Bidden voor je kind helpt daarbij. Spreek ook positief over je kind, zie en benoem het goede.

5. Weet dat de behoeftes van je kind veranderen

Tot slot veranderen de behoeftes van je kind. Eerst wilden ze dat jij problemen voor haar oploste, een paar jaar later willen ze het vertrouwen van je krijgen dat zij het zelf kunnen. Wanneer ben je nabij en wanneer hou je afstand? Als je moeite doet dit te willen begrijpen zal je kind zich gezien weten.  

Wat doe jij om je band met je kind goed te houden? Laat het ons weten!

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard