5 tips voor meer stilte in je leven

5 tips voor meer stilte in je leven

11 januari 2020 1

In ons drukke en volle bestaan met gezin, werk en sociale contacten kunnen we soms hunkeren naar meer rust en stilte. Maar ja, hoe vind je stilte in een vol bestaan waarin je soms van het ene naar het andere rent? 

Gezellig hoor, die decembermaand vol feesten, familiebezoekjes en uitstapjes. Maar na dat alles kun je enorm toe zijn aan wat stilte. ‘He he, even niks.’ Dan is stilte vooral hersteltijd.

Je kunt ook bewust de stilte zoeken, omdat je ergens over wilt nadenken. Je staat voor een belangrijke beslissing, of je loopt ergens in vast. Misschien zoek je in die stilte een aanwijzing van God, een duwtje in de goede richting? Of misschien ben je introvert en heb je periodes van stilte nodig om op te laden.

Stilte als luxeproduct

Wat de reden ook is dat je stilte zoekt, in onze tijd lijkt stilte bijna een (luxe-)product. Iets dat letterlijk te koop is. Kijk maar eens naar het grote aanbod van stiltedagen- en retraites. Natuurlijk kan een weekend in het klooster helpen om stilte te vinden. Toch kun je stilte ook gewoon vinden in je eigen huis en dagelijkse leven.

5 tips

Het vraagt misschien wat van je, maar je kunt stiltemomenten creëren in je dagelijkse leven. We geven je 5 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt:

  1. Sta extra vroeg op, nog voordat je huisgenoten wakker zijn. Breng dat een half uurtje door in een huis dat nog volledig in ruste is. 
  2. Creëer een stilteplek in je huis dat je bijvoorbeeld inricht met een Bijbel, een kaars en een knielbankje. Zorg ervoor dat je huisgenoten je niet storen als je je daar terugtrekt. 
  3. Ga op een media-dieet. Zet alle notificaties op je telefoon en computer uit, en leg je telefoon een paar uur uit het zicht. 
  4. Laat je inspireren door de regel van Benedictus: doe een ding tegelijk en met aandacht. En plan tussen elke afspraak of opdracht korte momenten van stilte in.
  5. Maak in je eentje een lunchwandeling (zonder telefoon!)

Stilte in je hoofd en hart

Soms vergeten we dat stilte meer is dan de afwezigheid van geluid, prikkels of je dagelijkse bezigheden. Het heilzame van stilte zit in het ervaren van stilte. En dat gaat verder dan de juiste randvoorwaarden scheppen. Uiteindelijk is de vraag: vind je je stilte van binnen in je hoofd en hart? Lukt het die eindeloze stroom gedachten eens even te laten voor wat het is? We hopen dat je jezelf die die ervaring met stilte gunt! 

 

Hoe zoek jij stilte in je dagelijkse leven?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
Een reactie op “5 tips voor meer stilte in je leven
  1. Janneke Huisman

    Goede tips, Annemarie. Goed thema ook. Zelf zoek ik actief rust, zoals ik het vaak formuleer. Het komt me niet aanwaaien. Heel regelmatig off-line is nr. 1. Verder maak ik ook een levensregel. Dat bevalt me ook goed. https://jannekeonderweg.nl/levensregel-hoe-creeer-ik-rust-in-een-hectisch-leven/

    11 januari 2020

Reacties zijn gesloten.