5 voordelen van rommel opruimen in je buurt

5 voordelen van rommel opruimen in je buurt

14 april 2019 1

Wil je én jezelf gelukkig voelen, én tot rust komen én je buurt schoner krijgen? Probeer dan eens het volgende: ga rommel opruimen in je buurt! Hier vind je 5 voordelen voor jou.

  1. Je komt buiten en krijgt lichaamsbeweging. Tegelijkertijd doe je nog iets goeds ook!
  2. Je voelt je er goed door. Door afval op te ruimen heb je een goede daad verricht: voor de wereld, voor de buurt en voor jezelf.
  3. Het is ontspannend. Het oppikken van stukjes afval werkt vreemd genoeg als een soort mindfullness. Want je bent met je aandacht bij het zoeken naar stukjes afval. Als je het met iemand samen doet is het nog gezellig ook.
  4. Als je het één keer hebt gedaan wil je het blijven doen. Bij elke volle plastic zak met opgeruimde afval die je in de vuilcontainer gooit maken je hersenen ‘dopamine’ aan. Hetzelfde stofje dat vrijkomt als je een beloning krijgt van jezelf of een ander, zoals lekker eten of drinken. Nu doe je nog iets goeds erbij ook.
  5. En tenslotte: jouw buurt is weer een stukje schoner..door jou

Hoe begin je?

Het is heel eenvoudig: koop een grijpstok (die zijn al voor € 1,- te koop). Neem een plastic zak of vuilniszak mee. Loop dan gewoon (samen) een rondje door je buurt en raap het afval op wat je tegenkomt. Tot slot de afvalzak in de container en jezelf (of elkaar) trakteren. Goed bezig!

Afval

Ons land lijkt redelijk schoon. Toch kan dat beeld anders worden als je wat dichter erop gaat kijken. In veel groen, bosjes, sloten en langs de weg ligt vaak veel afval. Plastic zakjes, blikjes, sigarettenpeuken, papier, noem maar op.

Wat als jij dat eens op gaat rapen? Misschien denk je: ‘ik ga toch niet de rotzooi van een ander opruimen?’ Dat is begrijpelijk. Je kunt het echter ook anders bekijken: jij wilt wonen in een schone buurt. Dat gun je toch je jezelf, je geliefden en je gezin? En ook je buurtgenoten, de plaats waar je woont en eigenlijk heel de aarde waar we op leven? Alle kleine beetjes helpen en wat als jij nou één of een paar keer per week rommel gaat opruimen? Je zult je er nog goed door voelen ook.

Zou dit wat voor jou zijn? Heb je geprobeerd om afval op te ruimen? Hoe was dit voor je?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “5 voordelen van rommel opruimen in je buurt
  1. Marij-ke

    Beste Niels ik doe het al jaren. Klean Peter is de maker van een immens grote wereldbol van plastic afval flesjes. Hij is fotograaf. Alleen de gemeente hier werkt niet echt mee. Door uitbesteding van het groenonderhoud gaat alles heel ras achteruit. En wat als ze maaien ze vermalen met de machines blik en plastic en het blijft liggen zo ook op kinderspeelplaatsen. Zie je het voor je vermalen plastic en blikjes op elke groenstrook in Spijkenisse.

    14 april 2019

Reacties zijn gesloten.