5 x Hoe biedt je weerstand tegen radicale complottheoristen?
Verbaal geweld tegen politici, NOS-wagens die hun logo’s weghalen uit veiligheid, dreigtelefoontjes naar verpleeghuizen die in quarantaine willen gaan: de agressie tegen coronamaatregelen beangstigt me. Niet vanwege de vragen, die ik ook best nog wel eens terecht vind. Maar wel vanwege complottheorieën. En dan met name de onwrikbaarheid ervan.
Ik vind het eng als mensen niet accepteren dat je anders denkt en het vertrouwen in de goedheid van de mens loslaten. Ook al sta ik er niet tussen en word ik niet zelf bedreigd: ze dringen zich in mijn gevoel aan me op, drijven me in het nauw. En ik wil niet agressief terugdoen. Niet van me afslaan op social media. Maar ik vraag me wel af: hoe bied ik weerstand tegen deze radicaliserende complottheoristen?
Eigen wortels
Tegen elke radicalisering van een bepaalde groep in de samenleving helpt eigenlijk maar één ding: aandacht voor je eigen wortels. Agressie terug verhult alleen maar dat je zelf niet sterk genoeg in je schoenen staat, geen weerwoord hebt.
In de Bijbel zien we keer op keer het volk van Israël overspoeld worden door vreemde machten. En vaak lezen we daarbij zinnen als: ‘De Israëlieten deden weer dingen die de Heer slecht vond. Daarom zorgde de Heer ervoor dat ze onderdrukt werden door…’ zoals in Richteren een terugkerend refrein is.
In dit soort verzen kun je blijven hangen bij God die blijkbaar straft, maar ik haal deze essentie eruit: als geen aandacht geeft aan waar je zelf voor staat, dan kun je in een situatie terechtkomen dat een andere macht zich aan je opdringt. Omdat je zelf vervreemd bent geraakt van je eigen waarden, of alledaagser gezegd: waar sta jij voor? Wat vind jij waardevol? Hoe sta jij in het leven?
Waar stond ik ook alweer voor?
In alle hectiek van deze tijd kun je best wel eens het zicht verliezen op waar je op hoopt, waar je ook alweer in geloofde en wat je eigen waarden zijn. Daarom is het goed, juist in een hectische tijd, stil te staan bij wat jij belangrijk vindt. Ik geef je wat tips hoe je dat kunt doen:
1. Blijf bidden
Als je het gevoel hebt dat je een beetje losraakt van je hoop, de moed dreigt te verliezen of onzeker bent over hoe het nu allemaal verder moet, dan helpt bidden. Omdat bidden verbindt. Het verbindt met je waarden, het verbindt met God en het verbindt met andere mensen die bidden. Een heel mooi boekje voor deze tijd is het boekje ‘Van Allerheiligen tot Kerstmis. Bidden in tijden van afstand en verwachting’.
2. Dagelijkse podcast
Een korte dagelijkse podcast kan je weer even wat Vitamine Moed geven. Door er even tijd voor te maken zorg je er in ieder geval voor dat je er even mee bezig bent. En je zult zien dat je dat door de dag heen meeneemt, zeker als het een min of meer vast patroon wordt.
Wij hebben zo’n podcast voor je: Blijf kalm met een psalm. Elke dag een psalm en een korte uitleg die raakt aan jouw leven. En juist omdat psalmen soms ook schuren word je zelf weer even bepaald bij waar jij voor staat.
3. Luister naar hoopvolle muziek
Muziek is zo belangrijk om te voelen hoe je in het leven staat en waar je hoop uit put. Zoek muziek die bij jou past of die je aanspreekt. Wij merkten dat het lied ‘Om Liefde’ heel veel mensen aanspreekt. En de woorden die dichter Huub Oosterhuis erover sprak in verschillende podcasts ook.
4. Kijk naar het Concert van Hoop
De EO zendt op 28 oktober het Concert van Hoop uit. Met hoopvolle muziek waarmee verschillende bekende artiesten (Maan, Miss Montreal, Van Velzen, Trijntje Oosterhuis e.a.) Nederland een hart onder de riem willen steken.
5. Lees het boek ‘De meeste mensen deugen’
Een boek dat mij heel erg gesterkt heeft is het boek van Rutger Bregman ‘De meeste mensen deugen’. De dik boek, maar een echte pageturner. Een hoopvol boek, dat zoveel voorbeelden weerspreekt, waarvan we altijd zeiden: zie je wel! Mensen zijn slecht! Maar nee: de meeste mensen deugen en zoeken het goede.
Ook deze radicale complottheoristen, zeg ik dan ook tegen mezelf. Houd moed. En: heb lief (bonustip).
Foto: Michel Porro, Getty Images
Annemiek
Ik ben een radicaal christen. Niets engs aan…
27 oktober 2020Marij-ke
Beste Annemiek. Wat is er niet eng aan radicaal christen zijn? Wat wil je mij duidelijk maken ik heb er geen voorstelling bij. Wat doe jij anders dan ik als christen. Hoe bewandel jij zijn weg die Hij ons voorging. Ik ervaar dat hij niet altijd makkelijk is. Maar Hij heeft ons geen gemakkelijke weg beloofd. Deze zegen sprak mij erg aan.
Moge God ons zegenen met ongemak bij gemakkelijke antwoorden, halve waarheden en oppervlakkige verhoudingen zodat we diep vanuit ons hart mogen leven.
28 oktober 2020Moge God ons zegenen met woede bij onrechtvaardigheid, onderdrukking, en uitbuiting van Gods schepselen zodat we mogen werken aan rechtvaardigheid, vrijheid en vrede. Moge God ons zegenen met tranen
om te vergieten voor hen die lijden aan pijn, verwerping, honger en oorlog zodat we onze handen kunnen uitstrekken om hen te troosten en om hun pijn in vreugde te veranderen.
En moge God ons zegenen met genoeg dwaasheid om te geloven dat we een verschil kunnen maken in de wereld,zodat wij kunnen doen waarvan anderen zeggen dat het niet gedaan kan worden.
-Franciscaanse zegenbede
Annemiek
Hallo, ik bedoelde te zeggen dat radicaal zijn, niet persé verkeerd is. Jezus was/is ook radicaal. En nee, onze weg is niet makkelijk, maar wij hoeven niet angstig te zijn. Dat juk heeft Hij van ons afgenomen.
29 oktober 2020Marij-ke
Variant op de zegen van Sint Patrick
4 november 2020(zoals uitgesproken door pastor Nelleke Spiljard – Maarn, 15 februari 2009)
Loop voor ons uit, Heer … om ons de rechte weg te wijzen
Ga naast ons … om met ons uw vriendschap te delen
Sta achter ons … om ons rugdekking te geven
Wees onder ons … om ons bij vallen op te vangen
Woon in ons … om ons de kracht te geven voor alledag
Wees om ons … als een muur van liefde tegen zorg en angst
Wees boven ons … om ons te beschijnen met uw zon en te verlichten met uw zegen.