5 x Hoe biedt je weerstand tegen radicale complottheoristen?

5 x Hoe biedt je weerstand tegen radicale complottheoristen?

26 oktober 2020 4

Verbaal geweld tegen politici, NOS-wagens die hun logo’s weghalen uit veiligheid, dreigtelefoontjes naar verpleeghuizen die in quarantaine willen gaan: de agressie tegen coronamaatregelen beangstigt me. Niet vanwege de vragen, die ik ook best nog wel eens terecht vind. Maar wel vanwege complottheorieën. En dan met name de onwrikbaarheid ervan. 

Ik vind het eng als mensen niet accepteren dat je anders denkt en het vertrouwen in de goedheid van de mens loslaten. Ook al sta ik er niet tussen en word ik niet zelf bedreigd: ze dringen zich in mijn gevoel aan me op, drijven me in het nauw. En ik wil niet agressief terugdoen. Niet van me afslaan op social media. Maar ik vraag me wel af: hoe bied ik weerstand tegen deze radicaliserende complottheoristen?

Eigen wortels

Tegen elke radicalisering van een bepaalde groep in de samenleving helpt eigenlijk maar één ding: aandacht voor je eigen wortels. Agressie terug verhult alleen maar dat je zelf niet sterk genoeg in je schoenen staat, geen weerwoord hebt. 

In de Bijbel zien we keer op keer het volk van Israël overspoeld worden door vreemde machten. En vaak lezen we daarbij zinnen als: ‘De Israëlieten deden weer dingen die de Heer slecht vond. Daarom zorgde de Heer ervoor dat ze onderdrukt werden door…’ zoals in Richteren een terugkerend refrein is. 

In dit soort verzen kun je blijven hangen bij God die blijkbaar straft, maar ik haal deze essentie eruit: als geen aandacht geeft aan waar je zelf voor staat, dan kun je in een situatie terechtkomen dat een andere macht zich aan je opdringt. Omdat je zelf vervreemd bent geraakt van je eigen waarden, of alledaagser gezegd: waar sta jij voor? Wat vind jij waardevol? Hoe sta jij in het leven?

Waar stond ik ook alweer voor?

In alle hectiek van deze tijd kun je best wel eens het zicht verliezen op waar je op hoopt, waar je ook alweer in geloofde en wat je eigen waarden zijn. Daarom is het goed, juist in een hectische tijd, stil te staan bij wat jij belangrijk vindt. Ik geef je wat tips hoe je dat kunt doen:

1. Blijf bidden

Als je het gevoel hebt dat je een beetje losraakt van je hoop, de moed dreigt te verliezen of onzeker bent over hoe het nu allemaal verder moet, dan helpt bidden. Omdat bidden verbindt. Het verbindt met je waarden, het verbindt met God en het verbindt met andere mensen die bidden. Een heel mooi boekje voor deze tijd is het boekje ‘Van Allerheiligen tot Kerstmis. Bidden in tijden van afstand en verwachting’.  

2. Dagelijkse podcast

Een korte dagelijkse podcast kan je weer even wat Vitamine Moed geven. Door er even tijd voor te maken zorg je er in ieder geval voor dat je er even mee bezig bent. En je zult zien dat je dat door de dag heen meeneemt, zeker als het een min of meer vast patroon wordt.  

Wij hebben zo’n podcast voor je: Blijf kalm met een psalm. Elke dag een psalm en een korte uitleg die raakt aan jouw leven. En juist omdat psalmen soms ook schuren word je zelf weer even bepaald bij waar jij voor staat.

3. Luister naar hoopvolle muziek

Muziek is zo belangrijk om te voelen hoe je in het leven staat en waar je hoop uit put. Zoek muziek die bij jou past of die je aanspreekt. Wij merkten dat het lied ‘Om Liefde’ heel veel mensen aanspreekt. En de woorden die dichter Huub Oosterhuis erover sprak in verschillende podcasts ook.

4. Kijk naar het Concert van Hoop

De EO zendt op 28 oktober het Concert van Hoop uit. Met hoopvolle muziek waarmee verschillende bekende artiesten (Maan, Miss Montreal, Van Velzen, Trijntje Oosterhuis e.a.) Nederland een hart onder de riem willen steken.

5. Lees het boek ‘De meeste mensen deugen’

Een boek dat mij heel erg gesterkt heeft is het boek van Rutger Bregman ‘De meeste mensen deugen’. De dik boek, maar een echte pageturner. Een hoopvol boek, dat zoveel voorbeelden weerspreekt, waarvan we altijd zeiden: zie je wel! Mensen zijn slecht! Maar nee: de meeste mensen deugen en zoeken het goede.

Ook deze radicale complottheoristen, zeg ik dan ook tegen mezelf. Houd moed. En: heb lief (bonustip).

 

Foto: Michel Porro, Getty Images

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
4 reacties op “5 x Hoe biedt je weerstand tegen radicale complottheoristen?
 1. Annemiek

  Ik ben een radicaal christen. Niets engs aan…

  27 oktober 2020
  • Marij-ke

   Beste Annemiek. Wat is er niet eng aan radicaal christen zijn? Wat wil je mij duidelijk maken ik heb er geen voorstelling bij. Wat doe jij anders dan ik als christen. Hoe bewandel jij zijn weg die Hij ons voorging. Ik ervaar dat hij niet altijd makkelijk is. Maar Hij heeft ons geen gemakkelijke weg beloofd. Deze zegen sprak mij erg aan.

   Moge God ons zegenen met ongemak bij gemakkelijke antwoorden, halve waarheden en oppervlakkige verhoudingen zodat we diep vanuit ons hart mogen leven.
   Moge God ons zegenen met woede bij onrechtvaardigheid, onderdrukking, en uitbuiting van Gods schepselen zodat we mogen werken aan rechtvaardigheid, vrijheid en vrede. Moge God ons zegenen met tranen
   om te vergieten voor hen die lijden aan pijn, verwerping, honger en oorlog zodat we onze handen kunnen uitstrekken om hen te troosten en om hun pijn in vreugde te veranderen.
   En moge God ons zegenen met genoeg dwaasheid om te geloven dat we een verschil kunnen maken in de wereld,zodat wij kunnen doen waarvan anderen zeggen dat het niet gedaan kan worden.
   -Franciscaanse zegenbede

   28 oktober 2020
   • Annemiek

    Hallo, ik bedoelde te zeggen dat radicaal zijn, niet persé verkeerd is. Jezus was/is ook radicaal. En nee, onze weg is niet makkelijk, maar wij hoeven niet angstig te zijn. Dat juk heeft Hij van ons afgenomen.

    29 oktober 2020
    • Marij-ke

     Variant op de zegen van Sint Patrick
     (zoals uitgesproken door pastor Nelleke Spiljard – Maarn, 15 februari 2009)
     Loop voor ons uit, Heer … om ons de rechte weg te wijzen
     Ga naast ons … om met ons uw vriendschap te delen
     Sta achter ons … om ons rugdekking te geven
     Wees onder ons … om ons bij vallen op te vangen
     Woon in ons … om ons de kracht te geven voor alledag
     Wees om ons … als een muur van liefde tegen zorg en angst
     Wees boven ons … om ons te beschijnen met uw zon en te verlichten met uw zegen.

     4 november 2020

Reacties zijn gesloten.