5x Manieren om het goed te houden thuis

5x Manieren om het goed te houden thuis

29 maart 2020 2

Het coronavirus zorgt ervoor dat veel mensen thuis zitten. Misschien is dat bij jou ook het geval. Dat kan zorgen voor nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld: hoe ga je om met je partner, kinderen die thuis zijn, je werk dat je thuis doet of spanningen die er zijn vanwege de maatregelen? Hoe hou het het goed thuis?

Hier zijn 5 manieren.

1. Geef aan wat je nodig hebt

Geeft aan wat je nodig hebt. Als je plotseling veel thuis bent andere gezinsleden dan kan dat spanningen geven. Iedereen heeft zij tijd en ruimte nodig. Wees daarom niet bang om aan te geven wat je nodig hebt. ‘Ik wil even alleen zijn, ik geef aan wanneer ik weer ik er weer ben.’

2. Neem contact op

Ben je alleen? Juist nu je wellicht je collega’s moet missen kan het stil zijn thuis. Misschien wel eenzaam. Neem tijdig maatregelen. Geef bij vrienden of familie aan dat je behoeft heb aan contact. Dit kan heel makkelijk via Skype of Zoom. Iedereen zal dat begrijpen, dus wees niet bang je kwetsbaar op te stellen. Alles is immers anders dan normaal en jij bent niet de enige die veel (alleen) thuis zit.

3. Blijf geestelijk fit

Blijf geestelijk fit. Neem bijvoorbeeld eigen ‘stille tijd’, een moment in de ochtend waarop het stil is in huis en doe aan meditatie, yoga of Bijbellezen. Steek een kaarsje aan als je dat graag doet en luister mooie muziek. De stilte van dat moment draag je mee de rest van de dag in. Dit helpt ook om beter met eventuele (financiële) zorgen om te gaan. Zoek naar zingeving, geloof en betekenis, juist nu.

4. Gebruik van de ruimte

Maak afspraken over wie welke ruimte gebruikt en wanneer. Als jij aan de keukentafel je werk doet, praat dan met je gezin over hoe je daarmee omgaat. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Als ik aan de keukentafel werk, dan wil ik niet gestoord worden. Als je wat van me wilt, wacht daar dan mee tot het eten of als je iets nodig hebt, pak het dan stil.’

5. Ga naar buiten

Een rondje buitenlopen of fietsen doet wonderen. Neem daar elke dag de tijd voor en doe dat eventueel alleen als je dat nodig hebt. Als je juist behoefte hebt aan gezelschap: neem contact op met een vriend(in) om bijvoorbeeld samen te gaan hardlopen. Sporten is juist nu belangrijk voor je weerstand en samen (op 1,5 meter) hardlopen helpt.

Lees ook de blog van Otto Grevink, waarin hij beschrijft wat hij doet om niet gek te worden thuis.

Zoek jij hulp, of kan je hulp bieden? Ga naar www.nietalleen.nl

Zit jij veel thuis met corona? Wat doe jij om het thuis goed te houden? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
2 reacties op “5x Manieren om het goed te houden thuis
 1. Marijke

  Voor veel mensen is het alleen thuis zitten nu nieuw. Maar realiseer je dat er ook heel veel mensen zijn (en dan heb ik het niet eens over ouderen) voor wie dit ook al voor de coronamaatregelen zo’n beetje dagelijkse kost was. Dat er mensen zijn voor wie er nu weinig of niets veranderd is.

  29 maart 2020
 2. Marijke van Doorne

  Bescherming.

  Heer bij U zocht ik bescherming. Uw uitspansel als vleugels omspant. God uw LICHT straalt door in alles om mij heen, intens wonder, schoon Uw almacht zo schitterend getoond. Een Engel riep, het water nam de- vlucht. U gaf uw Woord, omspande Aarde bergen rots – vast de grond onder voeten, getreden naar de top. Van boven stromend, louterend- Bron ten leven de aarde gegeven. Woeste golven ruwe stormen stilde- razend, tierend volk over – al plots door intense stilte overmand- gebroken angst. Vader in uw handen, beveel ik mijn geest het is vol bracht Nachtegaal zingt zijn lied… over korenvelden. Schemer vangt aan. Nacht- wacht tot laatste… Zegel verbroken duister ter zijde geschoven macht. Uw Woord opende mijn ogen- voorzichtig aangeraakt, een melodie= ontstaat. Zo overweldigend mooi vezels diepste diep. De verte nabijer dan ooit, aan mijn voeten gelegd. GOUD omrand diamant. Schitterend LICHT liefderijk- handen gevuld met Levend Brood. Vader door uw Geest zo nabij. Uw Naam vervuld mijn mond. Uw Koninkrijk is en komt. Uw werk is aan mij getoond. U wijst mij de Weg van alle- kracht tot in Eeuwigheid. MBvD 1-1-2015

  31 maart 2020

Reacties zijn gesloten.