5 x Zo wordt kerst net even anders

5 x Zo wordt kerst net even anders

17 december 2019 0

Kerst voltrekt zich in mijn geval redelijk voorspelbaar. Kerkgang op kerstavond en daarna een borrel met vrienden. Op beide kerstdagen wisselen jaarlijks de bezoeken van en aan familie en schoonfamilie elkaar af. Ik ben een gewoontedier en dus bevalt het me eigenlijk wel.

Toch merk ik dat met de jaren de verschillende elementen van kerst een andere waarde krijgen. Sinds een paar jaar laat ik bijvoorbeeld verstek gaan tijdens de kerkdienst op Eerste Kerstdag. Ik ga op kerstavond en de kerstboodschap ‘komt ons in diepe nacht ter ore’ werkt de hele kerst door. 

Een voorspelbare kerst dus, die in de loop van de jaren andere accenten krijgt. Laatst fantaseerde ik toch over ‘anders’ kerst vieren. Het ontstond vanuit een lichte wrevel over de sleur van 41 kerstfeesten sinds 1978. Maar ook vanuit een nieuwsgierigheid om kerst opnieuw te willen ontdekken. Graag deel ik met jou de suggesties en gedachten die bij me opkwamen voor een alternatieve kerst. Zo wordt kerst net even anders. 

1. Stel je huis open

Een vriendin stelde vorig jaar haar huis open voor mensen met een migratie-achtergrond. De tafel werd gedekt met vrede en diversiteit, naastenliefde werd geschonken, respect geserveerd. 

2. Ga lekker op vakantie

Een vriendenstel vertrekt op 21 december met familie naar Oostenrijk. Kerst krijgt vorm op piste en in een berghut. Drie generaties kruipen bij elkaar en ervaren de waarde van familie.

3. Zet mensen in het licht

Wat als je kerkgang weghaalt uit het kerstprogramma en op zoek gaat naar alternatieve plekken of rituelen? Onder Joris’ Kerstboom (KRO-NCRV) worden verhalen verteld die raken aan de kern van kerst. De mens wordt weer in Het Licht gezet. Op 11 stadspleinen, in circa 200 bibliotheken en in 31 Resto VanHarte-buurtrestaurants kun je iemand ‘in het licht zetten’ door een foto op te hangen in één van de Joris’ Kerstbomen.

4. Doe mee aan een lichtjestocht

Veel mensen nemen deel aan een lichtjestocht en maken (opnieuw) kennis met het verhaal van de geboorte van Jezus Christus.

5. Word vrijwilliger

Tal van zorginstellingen zitten te springen om vrijwilligers rond de feestdagen. Zet je in als vrijwilliger op een woon- of opvanglocatie bij jou in de buurt. Jouw inzet komt niet alleen goed van pas binnen die instelling. Ook jijzelf wordt gevoed in de contacten met anderen. Anderen die misschien wel kwetsbaarder zijn dan jij. 

6. Stel een kerstpakket samen voor de voedselbank

Een voorraadkast die uitpuilt na Sinterklaas? Stel een kerstpakket samen en lever dit in bij de lokale voedselbank. Kerst is ook het verhaal van delen. En het staat je natuurlijk vrij om méér te delen dan alleen dat wat ‘over’ is van Sinterklaas. 

De suggesties die ik hier doe, zijn wellicht niet allemaal even radicaal. Ze zijn wel opbrengst van nadenken over de waarde van kerst en de praktische invulling van die waarde. Ik ben benieuwd naar jouw alternatieve kerstgedachten en -activiteiten. Laat je ze achter in een reactie?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV