“538-petitie Koningsdag toont aan: Fieldlab evenementen missen een verhaal”
Het Fieldlab evenement van Radio 538 op Koningsdag gaat niet door. Ik was er al erg verbaasd over. En ik niet alleen. Een festival op Koningsdag georganiseerd in Breda door Radio 538 kon in deze derde golf ineens wel. Het bleek een experiment. Oké, maar voor 10.000 mensen? Even verderop sloeg een arts alarm in het Amphia ziekenhuis. De horeca in Breda waren al kwaad. Maar het was een Fieldlab evenement. Dus dus mocht het in eerste instantie. Nu is het alsnog afgelast. Wat is hier gebeurd? En vooral: wat ging er mis?
Er was goed over nagedacht, legde de burgemeester van Breda omstandig uit in zijn persconferentie.. Maar waarom waren er zoveel mensen dan boos of verontwaardigd? En waarom tekende ik ook de petitie? Omdat ik geen idee had waarom dit nu goed was om te doen. Het verhaal ontbrak.
Verhalen maken iets zinnig
Het mooie van het christelijk geloof is dat het verhalen heeft. Verhalen vertellen je waarom dingen zijn zoals ze zijn, waarom het goed is om bepaalde dingen wel of niet te doen, waar je vandaan komt, waar je heen gaat, en zoveel dingen meer. En meer nog: ze vertellen wat de zin ervan is. Wat is de zin ervan dat er mensen zijn, dat de wereld om ons heen er is, dat we graag samen willen leven, niet eenzaam willen zijn, dat we het leven willen doorgeven, dat we überhaupt liefhebben?
Verhalen verbinden
Bovendien verbinden verhalen. Ze gaan niet alleen over mij, maar ook over mijn familie, mijn vrienden, de mensen die ik zeker niet tot mijn vrienden wil rekenen, kortom: over iedereen. Verhalen vertellen wat we in vredesnaam met elkaar moeten doen in moeilijke situaties, maar ook gewoon in het dagelijks leven. We kunnen elkaar niet ontlopen, dus wat kan de zin ervan zijn? Door verhalen daarover wordt ons leven zinnig en leefbaar. We weten waarvoor we leven.
Geen verhaal
Op dit moment ontbreekt het verhaal achter de corona-aanpak. Ja, er was iets met ‘samen krijgen we corona eronder’. Maar verder horen we alleen politiek en beleid in de persconferenties. We horen geen verhaal. Natuurlijk kwamen de Fieldlab evenementen niet onverwacht. Maar zo groot als in Breda op Koningsdag door Radio 538, en zoveel andere Fieldlab evenementen, dat hadden velen niet zien aankomen. Nou kunnen we niet alles weten, en we hoeven ook niet alles te weten. En ik zal niet de enige zijn die dacht: waarom? En vooral: wat is de zin hiervan? Daarvoor heb je een verhaal nodig.
Een verhaal bij 538 Koningsdag
Wat als er nu een verhaal bij had geklonken over wat de zin ervan is? Dan hadden we gezegd: dat gaan we met elkaar doen. Dan waren de horeca in Breda erbij betrokken geweest vanaf het begin, en niet achteraf. Het Amphia ziekenhuis misschien ook wel in een spontane actie om hen te steunen. De politie zou niet hebben gedreigd te gaan staken. Het verhaal had ons met elkaar verbonden.
Niet uitsluiten maar insluiten
Dit evenement sloot in deze opzet mensen uit. Verhalen sluiten mensen in. Die betrekken je erbij. Een verhaal blijft pas leven als het niet alleen mijn verhaal is, maar ons verhaal. En dan kun je samen voor iets gaan dat zinnig is. Nu kwam het 538 Koningsdag evenement in Breda over als onzinnig. Het had geen verhaal. En dus voelden mensen zich uitgesloten, niet meegenomen, en kreeg je al deze woede en verontwaardiging. Een goede verhalenverteller had wonderen gedaan.