5x Hoe praat ik met mijn kind over geloof?

31 maart 2021 0

Hoe doe je dat, met kinderen praten over grote levensthema’s en over het christelijk geloof? Wat doe je als je zoon niets terug zegt? Wat doe je als je dochter kritische vragen stelt? Omdat elke opvoeder het wel eens lastig vindt met kinderen het geloofsgesprek aan te gaan heeft de Protestantse Kerk Nederland handige tips op een rij gezet die je kunt gebruiken. De tips kunnen natuurlijk ook gewoon tijdens een autorit met je kind of aan tafel als geloofsthema’s aan de orde komen. Deze tips zijn ook goed te gebruiken tijdens of na het kijken van de The Passion op donderdag 1 april vanuit Roermond.

1. Neem het kind serieus als gelovige

In de Bijbel zien we dat God ook tot jonge kinderen spreekt. Denk bijvoorbeeld aan de jonge Samuel die kinderen inschakelt in zijn plan en een taak geeft, bijvoorbeeld in het verhaal van Naäman en het jonge dienstmeisje. God neemt kinderen als mens en als gelovige serieus. Hij spreekt ook tot hen. Daarom mogen wij als ouders kinderen ook serieus nemen in wat zij van God ervaren en in hoe zij Hem zien. Hierdoor wordt het geloofsgesprek een gelijkwaardig gesprek. Natuurlijk blijf jij de ouder, maar je bent ook samen schepsel en kind van God.

2. Hersens op aan

Daag kinderen uit tot nadenken en verder denken. Ouders en opvoeders hebben soms de neiging te gaan zenden waardoor een kind kan afhaken. Door het kind juist uit te dagen: ‘hoe denk jij dan dat het zit?’ neem je het kind serieus en komt het gesprek op gang. Aarzel niet moeilijke levensvragen ook aan kinderen voor te leggen. Vaak komt er meer wijsheid uit dan wij zouden vermoeden!

3. Vertellen stimuleren

Geef het kind in het gesprek ruim het woord. Daag het kind uit verder te vertellen en echt uit te leggen wat het bedoelt. Geef het kind niet te snel een reactie en laat door een luisterende houding (oogcontact, knikken etc) merken dat je echt geïnteresseerd bent in wat het kind vertelt. Ook al lijkt het voor jou triviaal, neem een luisterende houding aan en laat het kind echt merken dat zijn of haar verhaal er toe doet.

4. Gericht doorvragen

Wacht met het delen van jouw inzichten maar vraag door: Waarom denk jij dat? Wat vind jij van dat verhaal? Waarom zie je dat zo? Wat kunnen wij daar nu dan mee? Door actief vragen te stellen en gericht door te vragen, voelt het kind zich niet alleen serieus genomen, zo komt ook het wederkerig geloofsgesprek echt op gang.

5. Pas je aan het ontwikkelingsniveau van het kind aan

Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen nog niet altijd zo goed abstract denken. Pas je taal daarop aan, en geef veel concrete voorbeelden. Jonge kinderen tot een jaar of 7 kunnen nog heel fantasievol zijn en dingen letterlijk nemen. Kortom: stem af op het ontwikkelingsniveau van jouw kind!

Wil je met met je gezin op een luchtige en aansprekende manier aan de slag rond zeven thema’s uit The Passion: vriendschap, verraad, in de steek laten, moederliefde, lijden, vergeving en dood? Gebruik dan deze video’s van de Protestantse Kerk Nederland.

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van MijnKerk

Gastblogger
MijnKerk.nl