5x Psalmen bij overlijden en uitvaart

5x Psalmen bij overlijden en uitvaart

22 augustus 2021 0

Is iemand uit je naaste omgeving overleden en ben je opzoek naar een mooie tekst? In de psalmen van de Bijbel staat vele mooi woorden geschreven die al eeuwen gebruikt worden. Hier vind je vijf psalmen die je troost, hoop of vertrouwen kunnen geven.

1. Psalm 23: De Heer is mijn herder

Psalm 23 is één van de meest gelezen en geliefde teksten uit de Bijbel. ‘De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.’ Wat is bijzonder als je als mens dat kunt zeggen. In wat voor situatie je ook leeft, wat er ook gaande is in je leven, in de wereld om je heen of met jezelf kan jij zeggen: het ontbreekt mij aan niets, want ik vertrouw op het Allerhoogste, de Allerhoogste.

2. Psalm 25: Wijs mij de weg van uw waarheid

In de moeilijke tijd die de schrijver van psalm 25 meemaakt, is het God op wie hij zich wil richten. Het leven is moeilijk voor hem en zijn verlangen gaat uit naar God: ‘Zij die op u hopen worden niet beschaamd (…) Wijs mij de weg van uw waarheid en onderricht mij.’  God voor deze mens degene op wie hij vertrouwt, bij God is het goed.

3. Psalm 84: Gelukkig wie bij u hun toevlucht zoeken

Psalm 84 bezingt de schoonheid van de tempel, de plaats waar God is. ‘Gelukkig wie bij u hun toevlucht zoeken (…) trekken zij door een dal van dorheid, het verandert voor hen in een oase.’ Het zijn woorden van troost, maar ook hoop. Bij God is het goed en gelukkig de mens die op Hem vertrouwt.

4. Psalm 103: Prijs de Heer, mijn ziel

De schrijver van psalm 103 kent de goedheid van God. Hij is liefdevol, genadig en trouw. De schrijver beseft ook zijn eigen eindigheid: ‘De mens – zijn dagen zijn als het gras, hij is een bloem die bloeit op het veld en verdwijnt zodra de wind hem verzengt.’ In alle tijdelijkheid is het God die altijd trouw blijft, ‘van eeuwigheid tot in eeuwigheid.’

5. Psalm 139: Heer u kent mij, u doorgrondt mij

‘Klom ik op naar de hemel – u tref ik daar aan, lag ik neer in het dodenrijk – u bent daar.’ De verzen 1-18 van psalm 139 vertellen hoe iemand zich door en door gekend weet door God. In veilige en vertrouwenwekkende woorden wordt het wonder van het leven beschreven, de ervaring dat je als mens, hoe het leven ook gaat, God altijd weet wie je ten diepste bent en dat Hij bij je is.

In welke psalmen of teksten vind jij troost? Laat het ons weten in de comments.
Meer weten over de psalmen? Luister de psalmenpodcast met Jacobine Gelderloos, Janneke Nijboer en Sjoerd Muller. 
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is MIjnKerk-psalmenpodcast-1100x223.jpg

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard