5x psalmen die je wilt lezen deze zomer

5x psalmen die je wilt lezen deze zomer

1 april 2023 1

Ben jij op vakantie of ga je op vakantie en zoek je inspirerende woorden? Probeer dan eens het lezen van een psalm uit de Bijbel. Psalmen zijn geschreven als liederen. De woorden uit de liedteksten kunnen je vakantie verdieping geven. In deze blog vind je vijf psalmen die toepasselijk zijn om te lezen tijdens je vakantie.

1. Psalm 8: Verwondering en aandacht

Vakantie is vaak een tijd van verwondering en aandacht. Een wandeling in de natuur waar je echt de tijd voor hebt bijvoorbeeld. In psalm 8 bezingt de schrijver met ontzag de grootsheid van de schepping. Hij kijkt naar de hemel en merkt op hoe klein hijzelf in vergelijking met het universum. Tegelijkertijd ziet hij hoe krachtig de mensheid is, bijna als goden zijn wij gemaakt zegt hij. Hij spreekt zijn bewondering uit over het leven op aarde dat hij ziet en hij prijst God daarvoor.

2. Psalm 121

Ga je een spannende reis maken? Of gaat iemand van wie je houdt voor langere tijd weg? Dan vindt psalm 121 misschien de woorden voor jou. Het is een liedtekst van vertrouwen. De schrijver stelt de vraag ‘Waar komt mijn hulp vandaan?’ en beschrijft ook het antwoord: ‘Mijn hulp komt van de Heer die hemel en aarde gemaakt heeft.’ Twijfelen en vertrouwen zitten soms dicht bij elkaar, zo ook in deze liedtekst.

3. Psalm 118

Vakantie is opnieuw ruimte vinden. De schrijver van psalm 118 merkte ook dat hij ruimte kreeg, van God. Eerst zat hij in het nauw, maar God bracht uitkomst. Daarom is het feest, want ‘Hij heeft ons licht gebracht.’ De vreugde spat er in deze liedtekst vanaf, om de vrijheid van je vakantie te vieren.

4. Psalm 62

Rust vinden is belangrijk op vakantie en is ook een belangrijk thema in de psalmen. Bij deze psalm gaat het om de rust die de ziel vindt. ‘Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust.’ De schrijver vindt bij God, die al schuilplaats wordt voorgesteld, de veiligheid en de rust die hij zoekt.    

5. Psalm 34

‘Proef en geniet de goedheid van de Heer’ juicht de schrijver uit. Er wordt opgeroepen tot ontzag voor God en je daden daarop af te stellen. Wie op God vertrouwt, die ontbreekt het aan niets. Dat mag gevierd worden, wat psalm 34 toepasselijk maakt om te lezen.

Wil je meer weten over de betekenis van de psalmen? Luister dan naar onze podcast Blijf kalm met een Psalm.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “5x psalmen die je wilt lezen deze zomer
  1. Nellie Jansen

    Net de podcast beluisterd, erg mooi en duidelijk uitgelegd.

    9 augustus 2021

Reacties zijn gesloten.