6 x veelgestelde vragen over de Bijbel

6 x veelgestelde vragen over de Bijbel

23 februari 2020 6

De krant lees je niet alsof het een roman is. Een gedicht is geen wetenschappelijk artikel. Liedteksten zijn geen gebruiksaanwijzingen. Als je iets leest, maakt het uit wat het is. Zo is het ook met de Bijbel. Wat is de Bijbel eigenlijk voor boek en hoe moet je het lezen?

1. Waar kom het woord Bijbel vandaan?

Het woord Bijbel komt van het Griekse woord βιβλία (biblia). Dat woord betekent ‘boeken’. De Bijbel is een verzameling van verschillende soorten boeken. Het zijn er 66 in totaal, verdeeld over het Oude Testament (39) en het Nieuwe Testament (27).

2. Wat voor soort teksten staan er in de Bijbel?

Het genre van de verschillende Bijbelboeken is heel divers. Zo zijn er de biografieën (naar de maatstaven van toen) over Jezus. Er is de poëzie en de liederen van de Psalmen. De geschiedenis (ook weer naar de maatstaven van toen geschreven) van de koningen en de profeten. Al met al is het een veelkleurig pallet aan teksten en verhalen. 

3. Wie heeft de Bijbel geschreven?

De Bijbel kent vele verschillende schrijvers. Zelfs binnen bepaalde Bijbelboeken zijn er meerdere schrijvers van meerdere bronnen afkomstig. De Evangeliën van Lukas zijn bijvoorbeeld beïnvloed door Marcus, maar ook door een andere bron die ‘Q’ genoemd wordt. Verschillende schrijver hebben verschillende boeken en teksten geschreven. Deze zijn vaak later bij elkaar gevoegd.

4. Waar woonden de schrijvers van de Bijbel?

De schrijvers van de Bijbel zijn afkomstig uit vele verschillende landen, plaatsen en culturen. Het Galilea uit de eerste eeuw v. Chr. is niet hetzelfde als het Babylonië van de vijfde eeuw v.Chr. Toch komen al die plaatsen samen.

5. Hoe lang duurde het schrijven van de Bijbel?

De Bijbel is geschreven in een periode van meer dan duizend jaar.

6. Waar gaat de Bijbel over?

Al deze boeken en schrijvers hebben wel iets gemeen. Het gaat, direct of indirect, over ‘God’. Van het boek Genesis dat vertelt hoe God de aarde schiep. Tot aan de verhalen over Jezus die sprak over God als zijn Vader. Je kunt daarmee de Bijbel lezen als verhalen geschreven door mensen die iets van God ervaren hebben. In hun eigen tijd en op hun eigen manier. Gelovigen zeggen dan dat zij geïnspireerd waren door de Heilige Geest van God.

Wat zou jij nog willen weten over de Bijbel? Laat het me hieronder weten! 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
6 reacties op “6 x veelgestelde vragen over de Bijbel
 1. Mar

  Welke vertaling staat het dichtst bij de eerste rollen van de bijbel?
  Gisteren las ik ergens van een schrijver die een “reformatiebijbel” aanprees. Wat mag dit zijn?

  23 februari 2020
  • Anneloes van 't Hof

   Goede vraag, ik zal het even aan Niels (de schrijver van de blog) vragen!

   24 februari 2020
  • Niels Gillebaard

   Beste Mar,

   Een vertaling die dicht bij de grondtalen van de Bijbel blijft is de Naardense Bijbel.

   De Reformatiebijbel is een Bijbeluitgave van Royal Jongbloed. Deze gebruikt de Herziene Statenvertaling als tekst, een hedendaagse weergave van de Statenvertaling die in de 17e eeuw gepubliceerd werd.

   Veel plezier met het uitzoeken van een geschikte vertaling!

   Met vriendelijke groet,

   Niels Gillebaard

   24 februari 2020
   • mar

    Bedankt!
    Ik dacht altijd een Bijbel is een Bijbel maar er zijn nogal wat verschillende vertalingen en afkomstig van verschillende bronnen. Ergens heb ik ook wel interesse om me in Hebreeuws te verdiepen maar dit zal wel heel moeilijk zijn denk ik. Maar voor zover ik er iets van heb meegekregen wel heel erg boeiend.

    24 februari 2020
 2. Marij-ke

  Hoe is de Bijbel voor jou het levende WOORD geworden?

  23 februari 2020

Reacties zijn gesloten.