7 tips om iets te kunnen betekenen voor een ander

7 tips om iets te kunnen betekenen voor een ander

11 maart 2022 0

“Wie goed doet, goed ontmoet”. Een ouderwetse uitspraak, maar daarom niet minder waar. Iets goeds doen voor de ander is fijn, niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor jou.  Een win-win-situatie, dus zoek eens manieren om iets voor iemand te kunnen betekenen. Om je op weg te helpen, geven we je hier zeven tips.

1. DIY: Maak een lijst met ‘werken van barmhartigheid’

In de Bijbel staat een tekst over de ‘werken van barmhartigheid’. Dit zijn manieren waarop je als christen iets goeds kunt doen. Het lijstje is al oud, maar nog altijd actueel. Vooral als je ‘m aanpast naar je dagelijks leven. Probeer de zeven werken van barmhartigheid daarom eens om te zetten naar concrete, goede dingen die jij kunt doen.

2. Geef je tijd

Bied je gezelschap aan ga dingen samen doen. Je kunt iemand hoop geven door je vriendschap aan te bieden. Zelfs iets gewoons als boodschappen doen is samen een stuk gezelliger.

3. Laat weten dat je aan die ander denkt

Dit doen we bijna dagelijks op sociale media, maar het is nog steeds veel kostbaarder als je geen hartje of een like, maar een handgeschreven kaart, chocola of bloemen krijgt. Dat iemand de moeite heeft genomen je iets te schrijven kan veel betekenen en hartverwarmend werken.

4. Zeg dat je voor de ander bidt (en doe het ook)

Sommige mensen hebben de gave om te bidden. Maar ook als je het moeilijk vind, kun je iemand meenemen in je gebed. En… laat het diegene weten. Het is fijn om te weten en te ervaren dat er mensen aan je denken en je bij God brengen. Zeker als je de woorden zelf even niet meer hebt.

5. Geef concreet aan waar je kunt helpen

Mensen die de handen uit de mouwen steken, kunnen zoveel betekenen voor een ander. Probeer erachter te komen waar je kunt helpen. Door voor iemand te koken, te helpen met een verhuizing of door te klussen, zo lang je het maar concreet maakt. De zin: “Als ik iets voor je kan betekenen, bel me dan” is mooi, maar helpt vaak niet. De ander durft het niet altijd te vragen, of is zo druk dat ‘ie daar niet over na kan denken. Probeer er actief achter te komen wat die ander nodig heeft en wees er.

6. Wees er op tijden dat je het zelf naar je zin hebt

Helpen doen we vaak in de uurtjes die over zijn, maar juist de tijden waarin de rest van gezelligheid geniet, zijn voor mensen die alleen zijn de meest eenzame. Denk aan de zaterdagavond, als mensen met vrienden afspreken, of aan de feestdagen.

7. Luister

“Als je vindt dat iemand te weinig praat, moet je zelf je mond eens houden”. Probeer deze tegeltjeswijsheid eens toe te passen als je iets goeds voor iemand wil doen. Want hoewel jij misschien van alles kunt verzinnen om de ander te helpen, mis je misschien wel een hele concrete hulpvraag als je niet goed luistert. Dus: mond dicht en oren open, dan krijg je de beste tip misschien wel van de ander zelf.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl