7 manieren om geld te besparen ėn duurzaam te leven

7 manieren om geld te besparen ėn duurzaam te leven

12 juli 2021 0

Geld besparen èn duurzaam leven, kan dat? Maar duurzame producten zijn duur, toch? En als je weinig te besteden hebt, kom je automatisch terecht bij goedkope winkelketens waar duurzaamheid niet bepaald prioriteit heeft. Of kun je met een bescheiden portemonnee wel degelijk duurzame keuzes maken?

1. Milieuvriendelijk poetsen (zoals je oma het deed)

Milieuvriendelijk poetsen is eenvoudiger en betaalbaarder dan je denkt. Je hebt eigenlijk niet meer nodig dan wat simpele basisproducten, zoals azijn, groene zeep en citroen. Scheelt in je portemonnee en je bespaart een hoop plastic afval, zoals flessen.

2. Hip voor (bijna) nop

Er leuk uitzien, hoeft echt geen bergen geld te kosten. Via Marktplaats of de app Vinted kun je toffe tweedehands kleding vinden. Of doe mee met (of organiseer ‘m zelf) de populaire kledingruiltas. En doorbreek het patroon en ga in een onbekende stad eens niet de grote winkelstraat in, maar zoek vooraf leuke tweedehands adresjes op.

3. Cadeautjes; niet nieuw, net zo leuk

Er zijn veel manieren om iemand te verrassen met een alternatief cadeautje. Wat dacht je van zelfgebakken koekjes in een leuke retro-koektrommel van de kringloop? Of geef iemand een uitje: zoals een wandeling met een gevulde knapzak. En persoonlijke doorgeef-cadeautjes (zoals boeken!) doen het ook goed als je weet waar je de ander echt blij mee maakt.

4. Slim boodschappen doen

De supermarkt is makkelijk, maar staat vol producten die je niet nodig hebt, die soms te duur zijn, en lang niet altijd duurzaam. Kies daarom wat vaker voor een bezoekje aan je lokale markt voor groente en fruit, brood en/of vis (tip: aan het eind van de dag krijg je soms extra korting). En ken je de app Toogoodtogo al? Veel lokale bedrijven bieden hier voor scherpe prijzen etenswaren aan die nog kort houdbaar zijn.

5. Crème en shampoo maak je gewoon zelf

Er zijn een hoop hippe (en prijzige) merken die met slimme marketing inspelen op de groeiende vraag naar duurzame verzorgingsproducten. Maar het kan ook anders. Een blok simpele, maar doeltreffende zeep van olijfolie of lavendel kost weinig en gaat lang mee. En wist je dat je veel verzorgingsproducten ook zelf kunt maken, zoals scrub, haarmasker, en zelfs tandpasta?

6. Goedkoop is vaak duurkoop

Deze ouderwetse wijsheid gaat vaak op. Wat op het eerste gezicht een goedkope keuze lijkt, kan weleens flink tegenvallen. En spullen die snel stuk gaan, zijn verre van duurzaam. Dus sta je voor een grote aankoop? Check dan eerst betrouwbare reviews en consumentenonderzoeken, in plaats van te kiezen voor de eerste de beste aanbieding.

7. Zonnepanelen: een investering die je zo hebt terugverdiend

Heb je wat geld op je spaarrekening staan? Overweeg dan de aanschaf van zonnepanelen. Het is even een investering, maar je hebt die relatief snel terugverdiend. Er zijn ook mogelijkheden om ze bijvoorbeeld gezamenlijk met de buurt aan te schaffen. En waar je meteen al van profiteert: een lage energierekening! 

Welke handige tip die zowel duurzaam als kostenbesparend is, kun jij aan dit rijtje toevoegen?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap