9x levenslessen van Barak

22 juni 2021 0

Soms kan heb je grote problemen in je leven. Zo groot dat je geen uitweg weet. Het enige wat je kunt doen is verliezen. Ken je dat gevoel? Dan wil ik je graag introduceren aan het Bijbelse personage Barak. Er zijn heel veel lessen die je kunt leren uit zijn verhaal. Je kent hem misschien als geloofsheld uit het verhaal van de rechter Debora.

1.    Wacht niet te lang met bidden

Het volk Israël werd twintig jaar onderdrukt door Kanaän. Toen kwamen ze eindelijk op het idee om te bidden tot God. Nou eigenlijk, na zoveel jaar onderdrukt te zijn waren ze aan het smeken. Wel lekker op tijd. Israël werd onderdrukt, omdat ze slecht deden in de ogen van de Heer. Wat hebben ze in al die jaren dan gedaan?

2.    Vrouwen kunnen de leiding nemen

Dit verhaal wordt heel vaak gebruikt in kerken als het gaat om de rol van vrouwen. Debora was letterlijk een rechter zoals wij die nu kennen. Debora heeft deze rol, want mannen hebben blijkbaar niet hun verantwoordelijkheid genomen. We kunnen hieruit concluderen dat vrouwen hoge functies kunnen bekleden. Debora geeft gewoon leiding aan het land. De rol van Debora in het verhaal is nog belangrijker dan dat, maar daar kom ik op terug bij punt 3.

3.    Houd je voorbeelden dichtbij

Debora moet van God tegen Barak zeggen dat hij het volk Israël moet bevrijden. Barak heeft één voorwaarde: Debora moet mee. Anders ging Barak niet. Is dit door twijfel van Barak? Ik denk het niet, als je een profeet van God dicht bij je kunt hebben. Dan doe je dat toch? Dan kan je eigenlijk niet verliezen. Spoiler: dat doen ze ook niet.

4.    Wees bescheiden

Debora ging mee met Barak. Wel vertelde ze erbij dat Barak niet de eer zou krijgen van de overwinning, maar een vrouw. Als Barak met Israël de vijand verslagen heeft, neemt hij dan ook geen enkele eer aan. Misschien is hij wel door zijn bescheidenheid een geloofsheld.

5.    Wees niet bang

Barak ging met 10.000 man de strijd aan. Kanaän had 900 ijzeren strijdwagens, wat we nu zouden kunnen vergelijken met 900 tanks. Een oneerlijke strijd, toch? Toch gaan de 10.000 mannen de berg Tabor af naar het Kison dal om te vechten.

6. Vertrouw op God

Als Barak de Tabor af wil gaan roept Debora: ‘Vooruit! Vandaag levert de Heer Sisera (legeraanvoerder van Kanaän) aan u uit, Hij zal u voor gaan’. Soms kan je in een strijd beland zijn waar je niet uit lijkt te komen. Alsof je in een oneerlijke strijd beland bent. Dat had Barak ook, toch vertrouwde hij op God en ging de strijd aan. God zaaide onrust in het kamp van Kanaän. De ijzeren strijdwagens deden het niet meer? Hoe kan dat? Het begon keihard te regenen.

De berg Tabor naast de beek Kison

Kijk eens naar de afbeelding. Daar zie je een beek met daarachter een berg. Die berg is onbeschut. Dus wanneer Barak de berg Tabor af gaat ziet Kanaän ze aankomen. De beek Kison raakt overstroomt. De ijzeren strijdwagens werkten niet meer. Waarom zou je je ijzeren strijdwagens naast een stromende beek zetten als het kei hard regent? Nou dat doe je dus niet. Het was dus droog, maar God liet het zo hard regenen dat het volk Kanaän niets meer kon met de strijdwagens.

7. Zet een stap in geloof

Barak kwam terecht in een oneerlijke strijd. Hij kon alleen maar verliezen. God deed een beroep op het vertrouwen van Barak en Barak beantwoorde dat beroep door een stap te zetten in geloof. Dat is het enige wat hij hoefde te doen, God had de strijd al gestreden voor Barak.

8. Werk samen

Als we kijken naar verhalen zoals David, Simson, Gideon en andere verhalen dan zien we vaak één held. In dit verhaal zijn er drie helden: Debora, Barak en Jaël. Over Jaël zeg ik zo nog iets. Het punt is dat je niet de enige held bent die in een strijd beland is. Daarom is het goed om samen te werken. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden of je strijd alleen te vechten. Vraag daarom om hulp als je er niet alleen uit komt. Hulp kan uit onverwachte hoeken komen.

9. Neem verantwoordelijkheid

We lazen al in punt twee dat Debora de leiding had, omdat niemand anders de verantwoordelijkheid nam. Je bent niet alleen voor jezelf verantwoordelijk. In de strijd van Barak was hij verantwoordelijk voor het wel en wee van 10.000 man en daarmee ook voor heel het volk Israël. In jouw leven ben je verantwoordelijk voor je eigen strijd. Neem daarom de leiding op je problemen en neem je verantwoordelijkheid, want leven doe je samen met anderen.

Welke levensles van Barak inspireert jou?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Tim Wildeman