9 manieren om Pinksteren te vieren met je kind

9 manieren om Pinksteren te vieren met je kind

28 mei 2020 0

Pinksteren is het feest van geestdrift en passie. In deze blog geef ik je negen manieren om samen met je kind Pinksteren te vieren. Wat jullie voorkeur ook heeft, geef jullie er helemaal aan over. Leef je uit!

1. Maak een vuurtje

Leg samen een kampvuur of een volle vuurkorf aan. Of – als je een haard hebt – richt de haard binnen in voor een vuurtje. Ontsteek het. Beleef samen (op veilige manier natuurlijk!) hoe het vuur de ruimte verlicht, en hoeveel warmte er van het vuur afstraalt. Zo is het ook met het vuur van de heilige Geest, dat met Pinksteren voor ieder mens is uitgestort. Het heilig vuur geeft warmte en licht vanbinnen en dat mag je uitstralen naar de mensen en de wereld om je heen. Ondertussen kun je een mooi lied zingen, bijvoorbeeld een Taizélied zoals Veni Sancte Spiritus (de Nederlandse vertaling van de liedtekst is: Kom, heilige Geest, ontsteek het vuur van uw liefde) of Dans nos obscurités (in de Nederlandse vertaling is daarvan de liedtekst: In onze duisternis, ontsteek, Heer, een vuur dat nooit meer doven zal). Zeker met kinderen van 3 en 4 jaar kun je er ook voor kiezen om het pinksterverhaal (uit de kinderbijbel) rond het vuur voor te lezen.

2. Maak met je handen de schaduw van een duif 

In de Bijbel wordt de heilige Geest ook wel als een duif zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat Jezus gedoopt wordt. Met je handen kun je de schaduw van een duif maken op een verlichte muur. Laat je duif maar vliegen, leuk hè?

3. Lezen en tekenen

Lees met elkaar het bijbelverhaal van Pinksteren uit een kinderbijbel. Laat je kind vervolgens een groot vuur tekenen.

4. Kom in beweging

Door de heilige Geest komen de volgelingen van Jezus in beweging. De heilige Geest stelt hen in staat om op reis te gaan en de hele wereld te vertellen over Jezus en zijn goede boodschap. Jij en je kind kunnen ook in beweging komen met een mooie boodschap. Laat je kind eens de namen van enkele vriendjes of vriendinnetjes uit de buurt noemen. Bedenk een lieve boodschap voor dat vriendje, bijvoorbeeld: ‘Ik vind jou een fijne vriend om mee te knutselen’, ‘Je bent een vrolijke meid’ of ‘Ik vind het fijn dat ik jou ken omdat we zo veel samen kunnen lachen’. Laat je kind leuk versierde kaartjes maken met de tekst erop, en vergeet niet de afzender erbij te zetten! Kom samen in beweging en breng de post al hardlopend, fietsend, rolschaatsend of skateboardend door je dorp of wijk.

5. Bestudeer een landkaart 

Pak eens een atlas, wereldbol of kijk samen op Google Maps om te laten zien waar de apostelen allemaal heen zijn gegaan. Kijk eens naar de bijbelboeken uit het Nieuwe Testament. Een aantal boeken gaat over al die reizen. Sommige landen hebben nu een andere naam. Bekijk eens hoe die gebieden nu heten. Misschien ben je in landen geweest waar de apostelen gereisd hebben. Kijk ook eens hoe ver Nederland af ligt van Israël/Palestina. Is het niet bijzonder dat er in de tijd dat er geen auto’s en vliegtuigen bestonden, zo ver gereisd is om het verhaal van Jezus bekend te maken?

6. Speel met een pingpongballetje

Speel samen het volgende spelletje. Je hebt hiervoor nodig: een pingpongballetje/wattenbolletje en twee rietjes. 87 Ga elk aan een kant van de tafel zitten. Leg het balletje in het midden en probeer het balletje met behulp van het rietje naar de overkant te blazen. Zo ervaar je zelf hoe het voelt om ‘aangeblazen’ te worden door adem/wind: je komt in beweging.

7. Maak een collage

Maak een collage, in de vorm van een kruis of als een poster, met herinneringen aan wat je over Jezus weet. Teken, schrijf, versier, plak. Wat vind je kind zelf de mooiste herinnering? Geef dat het meeste aandacht op de poster!

8. Ga vertalen

Met de heilige Geest hebben de leerlingen van Jezus de kracht en het talent ontvangen om de hele wereld te vertellen over Jezus. Vol enthousiasme spreken ze plots in allerlei verschillende talen. Zoek eens samen op internet op, of vraag aan een bekende die de taal machtig is, wat de vertaling is van ‘God is liefde’ in het Engels, Turks, Marokkaans, Duits, Italiaans, Zweeds, Chinees, Spaans, Indonesisch …

9. Doe een proef met een waxinelichtje

Het Hebreeuwse woord ruach betekent wind, adem én geest. Maak kinderen bewust van het belang van ruach. Doe een waxinelichtje in een oude jampot en steek het kaarsje aan. Draai na een tijdje het deksel erop. Wat gebeurt er? Het vuur steekt niet het deksel aan, maar dooft uit. Vuur heeft lucht nodig om te blijven branden. Zo heeft de mens ruach nodig om het innerlijk vuur brandend te houden.

Heb jij al zin om Pinksteren te vieren met je kind? We zijn benieuwd hoe je het vond. Deel je je ervaringen met ons? Dat kan onderaan dit bericht of op onze Facebookpagina.

Bron: Geloven met plezier, Astrid Damstra

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl