9 tips om met je kinderen te praten over bloot
Ineens is er veel ophef over een televisieprogramma waarin volwassenen vragen beantwoorden van kinderen over hun blote lichaam. Maar zo gewoon is bloot dus niet, als je alle protesten hoort. En wat Otto al schrijft: het lijkt wel of bloot meteen aan seks wordt gekoppeld. Waarom is het zo belangrijk dat kinderen in alle openheid hierover vragen kunnen stellen? Het antwoord kan kort zijn: omdat dit veel problemen kan voorkomen.
In de praktijk blijkt dat het vaak niet makkelijk is om met je kind te praten over je blote lichaam. Het kunnen zulke ongemakkelijke gesprekjes worden. Vooral als er vragen van je kind komen waar je echt niet op zit te wachten. Maar waar moeten kinderen dan hun beeld over mensenlichamen vandaan halen? Inderdaad. Van televisie, internet, posters waar ze het ‘toevallig’ tegenkomen. Zonder de mogelijkheid om daarover in gesprek te gaan met een volwassene die ze kunnen vertrouwen.
Veilig
Daarom is het zo belangrijk dat je kind in de veilige omgeving van het gezin vertrouwd raakt met het onderwerp ‘bloot’. Dan is het meer beschermd als het buiten bloot tegenkomt. De normen en waarden die voor jou belangrijk zijn geef je mee aan je kind. Je kind leert wat wel en niet oké is. Dan wordt het voor je kind een stuk makkelijker om duidelijk een grens aan te geven als dit nodig mocht zijn.
Tips
Hoe je in gesprek kunt gaan met je kind over ‘bloot’ laat ik je zien in 9 tips:
- Praat regelmatig met je kind over het onderwerp ‘naakt’. Maak het niet zwaar en maak het niet ‘ernstig’. Maak het normaal. Wees open. En als je het moeilijk vindt het over je eigen lichaam te hebben, gebruik een boek of kijk met je kind naar het programma ‘Gewoon Bloot’.
- Leer je kind: je lichaam is van jou. Niemand anders mag daar zomaar aan komen. Niemand anders mag zomaar vragen om naar je lichaam te kijken.
- Leer je kind hoe het zijn grens kan aangeven. Ook als tante Truus een kus wil geven en je kind dit niet wil. (Wat dan vooral voor jou ongemakkelijk is vanuit sociaal-wenselijke overwegingen.) Vertel en oefen (spelenderwijs) hoe je kind vriendelijk maar ferm ‘nee’ kan zeggen.
- Leer je kind dat het belangrijk is dat het nooit een ‘naar’ geheim hoeft te bewaren. Alles is bespreekbaar. Leuke geheimen zijn fijn. Nare geheimen geven buikpijn. Vertel dat je je kind altijd zal helpen, wat er ook is.
- Leer je kind regels om veilig online te kunnen gaan. (Wees niet een open boek en deel geen gegevens, geen intieme foto’s en neem ook online geen ‘snoepjes’ aan.)
- Leer je kind dat intimiteit en liefde fijn is, maar ook verantwoordelijkheid geeft. Verwoord op je eigen manier hoe je kind, maar ook die ander om hoort te gaan met een geliefde. Dat hier respect een belangrijke voorwaarde is. En leer je tiener dat het heel normaal is grenzen aan te geven in liefkozingen en die grenzen te respecteren.
- Leer je tiener dat niet alles ‘aardig’ en ‘leuk’ is. Wees realistisch en bespreek wat er in de buitenwereld te koop is. Geen bangmakerij, maar bespreek de onderwerpen waar je tiener vervolgens ook een mening over kan geven, of vragen over kan stellen.
- Lees met je kind bijvoorbeeld: ‘De baas over je lijf’ (peuters en kleuters), ‘Het NEEmannetje’ of ‘Kleintje Nee en GROTE NEE’ (groep 1-3), ‘NEE!’ (groep 3-8), ‘Het puberboek’ (voortgezet onderwijs).
- En tenslotte de belangrijkste tip: Praat niet alleen met je kind over je de waarden die je belangrijk vindt mee te geven, maar leef je kind voor hoe je respectvol en liefdevol met elkaar omgaat.
Jeeke
Sandra wat kun jij dit prachtig verwoorden
14 maart 2021Wat zou het fijn zijn als je van alles bij elkaar eens een boek zou maken.
Sandra je bent een prachtige/krachtige vrouw
Sandra Gaakeer
Wow Jeeke, wat een fijne reactie! Dank je wel.
15 maart 2021C. van Duyveland
GOede tips! Wat ik belangrijker vind is dat dit een doorgaand proces is. Voorlichting is voor 99% niet gepland! Tijdens badderen, aankleden en dergelijke is het belangrijkste om ook de geslachtsdelen en alles wat erbij hoort als normaal te beschouwen. Dat begint op jonge leeftijd; nu onze kinderen de basisschool zijn ontgroeid merken we dat ze heel gewoon over hun geslachtsdelen kunnen praten en dat ze vragen kunnen stellen over seks en relatievormen en intimiteit. Daar hebben we het de afgelopen jaren regelmatig over gehad; gewoon tussen de bedrijven door.
16 maart 2021Dat soort tv programma’s is niet nodig als je als ouder gewoon open bent over je lichaam en gewoon met je kinderen praat over ‘je 9 tips’. Ik zie dat de 9 onderwerpen de afgelopen jaren herhaaldeliljk de revue zijn gepasseerd, grotendeels ongepland!