‘Aan alle gescheiden ouders van Nederland’

‘Aan alle gescheiden ouders van Nederland’

22 september 2019 0

Voor kinderen is een scheiding vaak ingrijpend. Ouders willen hun kinderen er zo goed mogelijk doorheen helpen. Wat moet je als gescheiden ouder weten over je kinderen? Hoe is de scheiding voor hen? Wat moet je wel wel en niet doen tijdens een scheiding?

Brief
Onlangs schreef ik een blog over boekentips bij een echtscheiding. Op één van die tips wil ik wat dieper ingaan. Het is het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ van Marsha Pinedo. Bij het boek hoort een brief: ‘Aan alle gescheiden ouders van Nederland.’ In de brief verwoorden kinderen hoe het voor hen is om gescheiden ouders te hebben. Het is aangrijpend om te lezen.

‘Weten jullie wel hoeveel verdriet we soms stiekem hebben? Als de boodschapper moeten zijn. Als we moeten luisteren naar de gemene dingen die jullie over elkaar zeggen. Als we zien dat jullie elkaar negeren waar we bij zijn. Weten jullie wel hoe moeilijk het is om van jullie allebei te houden, terwijl dat soms van 1 van jullie niet mag?’

Regels om mee te leven
Scheiden is voor mensen vaak emotioneel. Allerlei emoties spelen mee, zoals verdriet, woede, schaamte, schuld en pijn. In zulke tijden is het goed om regels te hebben. Ze helpen emoties in banen te leiden en te doen wat goed is als je dat zelf even niet kan. Zoals alle goede regels zijn ze om het leven goed te houden. In de Bijbel staan daarom ook veel regels. In een gesprek over scheiden bijvoorbeeld vertelt Jezus dat deze regels er zijn vanwege de koppigheid en harteloosheid van mensen. Als we onszelf dreigen te verliezen, dan kunnen we ons altijd vasthouden aan die woorden. De meest bekende regels om mee te leven zijn natuurlijk de 10 geboden, ook wel de 10 Woorden genoemd.

Geboden voor gescheiden ouders
Soms hebben mensen dus die regels nodig. In de brief geven de kinderen hun ouders ook een aantal regels mee. Ze lezen bijna als de 10 geboden uit de Bijbel, maar dan voor ouders van gescheiden kinderen. Daarom eindig ik met die woorden, omdat ze bij de scheiding het leven goed kunnen houden voor hen:

  1. Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen.
  2. Maak geen ruzie waar we bij zijn.
  3. Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons.
  4. Geef ons de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.
  5. Luister echt naar wat we te zeggen hebben.
  6. Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden.
  7. Vergeet niet dat jullie samen voor ons hebben gekozen.

Hebben jullie regels om mee te leven? Aan wat voor regels houden jullie je als gescheiden ouders? Hoe komt dat jullie kinderen ten goede? Laat het ons weten.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard