Aan tafel! Vijf redenen waarom samen eten belangrijk is

Aan tafel! Vijf redenen waarom samen eten belangrijk is

25 januari 2018 0

Het leukste en gezelligste moment van de dag is voor mij de gezamenlijke maaltijd. In de praktijk merk ik dat het steeds lastiger wordt om samen aan tafel te kunnen gaan. College-uren, treintijden, sportclubjes en bijbaantjes bepalen of en hoe laat de kinderen eten. Zelf werk ik onregelmatig en ben soms ’s avonds pas laat thuis. Steeds vaker begint de familie-app aan het einde van de middag te leven:  “Wat eten we?”; “Hoe laat ben jij thuis?”; “Ik ben er pas om 18.30 en moet gelijk door, ik pak wel Döner onderweg..”   Samen aan tafel is het ideaal, maar ik merk dat het niet elke dag haalbaar is. Toch blijf ik streven naar die gezamenlijke maaltijden zo rond de klok van zes. Hieronder vijf redenen waarom het volgens mij belangrijk is om samen te eten.

1. Goedkoop

Ten eerste is samen eten is beter voor je portemonnee. Veel verpakkingen in de supermarkt zijn gebaseerd op maaltijden voor twee, drie of vier personen. Een krop sla of een bloemkool is voor één persoon gewoon te veel. Natuurlijk kun je iets bewaren of invriezen voor later. Maar vers is toch eigenlijk het allerlekkerste.  Als je alleen eet kom je eerder in de verleiding om een kant-en-klaar maaltijd of salade te pakken. Deze kant-en-klare producten zijn gemakkelijk en snel, maar zeker niet goedkoper dan de losse ingrediënten.

2. Gezond

Verse producten zijn het meest smakelijk en gezond.  Een broodje Döner onder weg is lekker hoor, maar niet gezond. Te vet en te zout. Gelukkig worden kant-en-klare maaltijden steeds gezonder, maar vergeleken met vers zitten er nog steeds te veel geur-, kleur- en smaakstoffen in en ook de hoeveelheid zout is iets om op te letten.

3. Gezellig

Een gezamenlijke maaltijd is een sociaal gebeuren. Je neemt met elkaar de dag door. Praat met elkaar over de actualiteit, een leuk TV-programma of gebeurtenis. Misschien zijn er zorgen of stress of uitdagingen die met elkaar besproken kunnen worden.  Je kunt even lachen en je eigen problemen relativeren.  Valkuil kan soms zijn dat het zo gezellig is dat je eigenlijk meer eet dan goed voor je is.

4. Leerzaam

Ten vierde vind ik een gezamenlijke maaltijd erg leerzaam. Toen de kinderen klein waren was de gezamenlijk maaltijd hèt leermoment voor tafelmanieren, discipline en geduld. We gaan samen aan tafel en we wachten tot iedereen klaar is. We praten niet met volle mond en niet door elkaar heen. We luisteren naar elkaar. Nu de kinderen groter zijn leren ze van elkaar  over vriendschappen, verliefdheden, omgaan met tegenslagen, de nieuwste telefoongadgets, hypes op sociale media en zo veel meer. Ook is de gezamenlijk maaltijd het moment om een stukje uit de Bijbel te lezen en te bidden. We leren over het geloof en wat het kan betekenen in ons dagelijks leven.

5. Gast aan tafel

Heel af en toe nodigen we een gast aan tafel. Meestal gaat het om vrienden, collega’s of familie, maar ook mensen buiten die directe kring. Gasten brengen altijd iets nieuws in. Andere eetgewoonten, nieuwe verhalen, uitdagende vragen. Een gast aan tafel is soms een spiegel waardoor we opnieuw naar onszelf kijken. Een gast aan tafel is een verrijking. Dat zouden we eigenlijk wel vaker willen doen.

 

Samen eten blijkt in de praktijk van ons leven, met overvolle agenda’s, niet altijd haalbaar. Maar toch zo belangrijk dat we afspreken om allemaal ons best te doen om een paar keer per week samen aan tafel te gaan.

Hoe is dat voor jou of voor jullie?
Ga je graag samen aan tafel of vind je een snelle hap onderweg of voor de TV ook wel oké?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl