Abortus: voor of tegen? Ik ben niet principieel tegen, maar ook niet per se voor

Abortus: voor of tegen? Ik ben niet principieel tegen, maar ook niet per se voor

17 november 2021 2

Ben je voor of tegen abortus? Het is één van die vragen die je als gelovige kunt krijgen of aan gelovigen hoort stellen. Alsof het een zwart-wit vraag is: voor of tegen? Persoonlijk sta ik voor dit vrouwenrecht. En ik ga niet over hun beslissing. Maar ik zeg ook altijd: ik vind abortus ook niet iets om vóór te zijn. Ik ervaar het als een valse tegenstelling om ‘het belang van de vrouw’ (pro choice) en ‘het belang van het ongeboren kind’ (pro life) tegenover elkaar te zetten. Mag dat alsjeblieft?

Het debat over abortus laait weer fel op. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland naar aanleiding  van het radiospotje van Schreeuw om Leven tijdens hun campagneweek Week van het leven. Het spotje leverde een recordaantal klachten op bij de Reclame Code Commissie.

Echte redenen vóór abortus

We kunnen ons allemaal redenen voorstellen waarin je ‘natuurlijk’ vóór of tegen abortus bent: als een vrouw zwanger is geworden door of in afschuwelijke omstandigheden, of als een besluit tot abortus heel licht wordt genomen. Maar die vanzelfsprekende voorbeelden verlammen de discussie. Het zijn ook niet de meest voorkomende redenen.

Het neutrale Gezondheidsplein somt de meest voorkomende redenen op uit onderzoek:

 • Te weinig geld
 • Geen kinderwens
 • Geen energie om een zwangerschap te voldragen en het kind op te voeden
 • Te jong
 • Gezondheid moeder of kindje
 • Geen goede woonruimte
 • Gezin is al compleet
 • Geen goede opleiding
 • Relatie te kort
 • Relatie verbroken
 • Partner wil zwangerschap niet

Deze pro-abortus redenen raken mij

De reden voor mij om niet tegen maar ook niet zonder meer vóór abortus te zijn is dat veel redenen me raken. Wat erg als je er alleen voor staat, te weinig geld hebt, geen goede woonruimte enz. Dan denk ik: wat zou je als vrouw doen als die omstandigheden anders waren? Kunnen we daar iets aan doen als samenleving?

Principieel tegen abortus: het gaat om léven

Dan kom ik bij het enige principe voor mij in dit vraagstuk: het gaat om léven. Ik wil er niet aan dat als het om leven en nieuw leven gaat, een zwangere vrouw er alleen voor staat. ‘Het is niet goed dat de mens alleen is’ zag God al bij de schepping. Leven verbindt ons aan elkaar. Zoals ik geraakt kan worden door wat jou overkomt, mee kan leven, zo verbindt leven en dood ons aan elkaar. Hoe kan ik ervoor zorgen dat jíj kan leven? En dat je kunt láten leven?

De manier waarop wij samenleven bepaalt de omstandigheden waarin jij je keuzen moet maken.

Keuzen maken?

Dat betekent niet dat abortus niet mogelijk zou moeten zijn. Er zijn genoeg situaties, ook medische omstandigheden, die het nodig kunnen maken. Echter, de meeste redenen gaan over de manier waarop we samenleven. Dat bepaalt de omstandigheden waarin jij je keuzen (moet) maken: of je tijdens en na je zwangerschap kunt blijven of gaan werken, of je een opleiding kunt (blijven) doen, of je opvang hebt, ondersteuning, een netwerk om je heen. ‘It takes a village to raise a child’. Je hoeft het niet alleen te doen.

Onze individuele levens staan midden in onze samenleving. Die bepalen mede onze omstandigheden en onze keuzen. Dan moeten wij ook een boodschap hebben aan de nood die deze vrouwen ervaren. Het blijft nog steeds hún beslissing, natuurlijk, maar dan hebben wij ons wel hun leven aangetrokken. En niet voor lief genomen.

Wil je weten wat de verschillende standpunten zijn over abortus en hoe jongeren hierover denken, lees het artikel en kijk dan naar de video van NOS op 3

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “Abortus: voor of tegen? Ik ben niet principieel tegen, maar ook niet per se voor
 1. Mar

  Ik kan geen vrouwen veroordelen die abortus doen maar zelf ben ik wel overwegend tegen. Ook voor de vrouwen zelf. Het is een tegennatuurlijk iets want in principe wil je van nature je kind beschermen. De kans lijkt mij dus ook groot dat je je hele leven met een schuldgevoel te kampen krijgt. Vaak zijn er oplossingen te bedenken. Er zijn ook hulpinstanties bij onbedoelde zwangerschap.

  18 november 2021
 2. Louise peters

  Ik ben niet voor abortus
  Alleen als het om medische redenen is
  Bvb een ernstig gehandicapt kind
  Of het leven van de moeder is in gevaar
  En verder in Nederland komt een kind echt wel groot

  18 november 2021

Reacties zijn gesloten.