Actueel: de bestormers van het Capitool deugen, de leugens niet

Actueel: de bestormers van het Capitool deugen, de leugens niet

7 januari 2021 10

Relschoppers, vandalen, binnenlandse terroristen: ik zou de bestormers van het Capitool in Washington waarschijnlijk ook zo noemen als ik binnen had gezeten. Er zal ook nog wel iemand gaan zeggen of al gezegd hebben dat dit geen Amerikanen zijn. Maar dat zijn het wel. En deze mensen deugen ook gewoon. Maar de leugens waarin ze geloven deugen niet. Is dat hun schuld?

Ik zat met verbijstering te kijken naar de bestorming van het Capitool, maar ik was ook verwonderd dat deze mensen netjes langs de paaltjes het gebouw binnen liepen. Iemand verplaatste ze zelfs netjes om te zorgen dat de stroom mensen makkelijker naar binnen kon. Hij had ze ook om kunnen gooien.

De meeste mensen deugen

Uit het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman heb ik geleerd dat ook onze vijanden deugen. Dat wil zeggen: zij doen hun slechte dingen niet om slecht te zijn, maar omdat ze geloven dat iets anders goed is. En dat is ook wat je hoort bij deze bestormers: zij waren er, omdat er anders ‘nooit meer eerlijke verkiezingen worden gehouden’, ‘omdat het land anders naar de knoppen gaat’ en dat soort teksten. Niet omdat ze eens lekker komen rellen of moedwillig de democratie omver willen werpen. Voor deze betogers staat de democratie op het spel, hoe gek dat ook klinkt.

Geen stem

In een van de commentaren vertelde iemand dat het hem opviel dat dit geen mensen waren die jarenlang onderdrukt waren, zoals allerlei minderheden, maar dat dit mensen zijn die altijd al een stem hebben gehad. Waarom bestormden uitgerekend deze mensen dan het parlement? Waarschijnlijk omdat ze voelden dat hun stem niet telde.

Leugens

En dat is het echte kwalijke hieraan: niet de menigte die het parlement bestormt, maar de leugens, waarin deze mensen zijn gaan geloven. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor wat je gelooft. Maar als je voortdurend alternatieve feiten hoort, die aansluiten bij hoe jij je leven ervaart, vind je het gek dat je dan een ander beeld van de waarheid en het goede krijgt?

Daarom is het goed als congresleden nu gaan staan voor de waarheid. Ze zijn samen belaagd. Laten we hopen dat ze samen nu ook het gevoel krijgen wat het goede is om te doen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
10 reacties op “Actueel: de bestormers van het Capitool deugen, de leugens niet
 1. Marij-ke

  Tussen liegen en geloven.
  Ik heb gemengde gevoelens en kromme tenen gekeken ja zelfs de TV uitgezet. Liegen is je zelf bedriegen. De waarheid verhullen.Er zijn mensen die hechten geloof aan hun eigen leugen. Zoals Trump. Hij dacht vooruit te komen. De EER aan zichzelf toe schrijven nekte hem. Hij voelde zich zeer vereerd in al zijn prestatiedrift. Hoogmoed komt ten val. De stapel van leugens viel ineens over hem heen. Hij deed zijn naam geen eer aan. Hij verdronk in zijn eigen spiegelbeeld. De leugen lijkt nu meer te regeren dan vroeger. Ik denk dat hij in alle tijden heel dominant aanwezig is geweest. Maar onze middelen zijn om alles te horen en te zien veel uitgebreider geworden. I Phone, computer. Je bent gelijk in beeld. Meer nog met misstappen, daar is blijkbaar veel meer oog voor en zo gaan er gelijk remmen los. Hoe durft hij wat denkt hij wel. Gelijk duiken we er met ons allen op. Vertel voor de camera maar eens hoe kom je tot zoiets? Je bent gelijk. Wereldnieuws.
  Vertrouwen geven. De listige slang in het Bijbelverhaal. Als je goed leest liegt hij niet. Hij zet aan tot verbreken. Satan wil God dwars zitten, en pakt het slim aan belooft koeien met gouden horens wie in zijn net beland. Zelfs Jezus liet hij niet met rust.
  Maar voor hem, is het einde verhaal. Dat weet hij als geen ander. Ondanks dat blijft hij het vertrouwen in God schenden erger nog hij wil boven God staan want hij heeft zichzelf meer lief dan God boven alles. Hij doet het niet zelf, want hij weet als geen ander hoe in werkelijkheid God zijn vertrouwen welke Hij ons gaf te niet doen inhoud. Een verboden vrucht is geen appel maar het zaad wat geen vrucht draagt dan alleen verderf.

  7 januari 2021
 2. Gerrit van Dijk

  Het beeld van indringers die netjes in een rij lopen is onwerkelijk, maar net zo goed is het inslaan van ramen en deuren door dezelfde figuren verbijsterend.
  Ik geloof wel dat de meeste mensen deugen. Maar de niet-deugers zijn niet alleen degenen die de leugens die je noemt verspreiden. Terecht stel je dat iedereen wel verantwoordelijk blijft voor wat hij aanneemt en doet of niet. In die zin lijkt het me zonder meer kwalijk dat deze menigte het parlement bestormt. Natuurlijk is de werkelijkheid gecompliceerder en grijzer dan het zwart-wit beeld dat nu ontstaat. Maar ook al is het gedrag gevoed door leugens: deze bestorming van de democratie deugt absoluut niet.

  7 januari 2021
 3. Jan Hielema

  Zo waar. Het is aan ons allemaal als christenen om te laten zien dat het niet de leugen regeert. Maar dat we geleid door wat Jezus ons heeft voorgeleefd andere keuzes kunnen en moeten maken.
  We zijn met zo velen, mijn God wanneer wordt het zichtbaar in deze wereld?

  7 januari 2021
 4. Rob van Essen

  Hoe naïef kun je zijn.

  7 januari 2021
 5. Ad Geerling

  De bron van die leugens, de generator, notabene de president van de VS, dient te worden aangepakt.
  En ik vind het oordeel over de ‘domestic terrorists’ wel erg mild. Ja, ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen daden, van geweld, van vernielingen,van verwoesting van meubilair en verstoring van post etc.

  7 januari 2021
 6. Mar

  Het is wel meten met 2 maten als ik het zo lees.
  Als ik binnen was geweest dan..Eigenlijk moet onze mening hierover toch hetzelfde zijn of het ons zelf betreft of een ander?
  En mogen we toch boos zijn.
  Een reden te meer om te blijven onderzoeken wat het Goede is uit Gods woord.
  Het gelezen boek verschilt wel hemelsbreed met de inzichten van wat onze ouders vroeger leerden op catechisatie. Vroeger waren we verdorven en nu deugen we . ( wat ons gedrag ook is of was?)
  Een ding geef ik de huidige pres een pluim voor, zijn keus voor het ongeboren kind. De nieuwe pres zal de meest pro abortus ooit zijn. Ook geen mooi vooruitzicht. Toch blij dat we hier wat meer te kiezen hebben. Ik heb geen goed gevoel over deze blog.

  8 januari 2021
 7. Richard Slaar

  Wat een slap verhaal, zeg!
  Mensen deugen, leugens niet? Wat een gevaarlijke versimpeling van de kwade intenties die achter deze gebeurtenissen schuilgaan.
  Er zijn wel veel kwaad gebeurd.

  8 januari 2021
 8. Anoniem

  Ik denk dat er zeker mensen bij zijn die deugen, die door mensen als Trump op het verkeerde been zijn gezet. Trump gebruikt hun. Dat er 4 doden zijn gevallen, wijst er op dat ze niet allemaal deugen…

  8 januari 2021
 9. Marij-ke

  Psalm 1

  Twee manieren van leven.

  Heer help mij om het goede te doen. Heer help mij het verkeerde te weren. Heer leer mij uw naam niet te misbruiken. Dank u Heer dat u mij uw WEG wees. Op U vertrouw ik dag en nacht.
  Uw Geest geeft mij zuurstof. Om al het tegengas te keren. Ik mag er zijn tot uw Glorie. Als een boom met zijn, wortels stevig in de grond. Gevoed aan de bron van leven.
  Van nu aan tot in EEWIGHEID.
  MBvD.

  9 januari 2021
 10. D.g wiersma

  Mensen die e c h t deugen.
  Dat zijn voor mij steeds meer die mensen in Duitsland die zich hebben verzet tegen het nationaalsocialisme. De juristen von Moltke, Peter Yorck, Klaus Bonhoeffer en twee zwagers, DIETRICH BONHOEFFER, Sophie Scholl, Alfred Delp enz. Zij allen zijn om hun verzet vermoord.
  De actie van deze REpublikeinen kwam overeen met de SA, Sturmabteilung, een nevenorganisatie uit 1921 van Hitlers NSDAP, 1920/1918.
  Mensen die echt deugen verzetten zich tegen dit absolute kwaad.
  De zwakte bij Bregman : dat de meeste mensen deugen is het punt niet.
  Eén Lenin, Stalin, Hitler, rechters als Vysjinski, of Freisler verlengstukken van de dictatuur betekent de dood van miljoenen. Wat hebben ouders van een vermoord kind, vluchtelingen in Moria enz enz aan een stelling als * de meeste mensen deugen* ?
  Alle mensen die Hitler vereerden deugden…..maar toen het er om spande niet…
  Dat waren wel de hiervoor genoemden. Laten die ons tot voorbeeld zijn.
  Niet de mens die deugt is de kern, maar de slachtoffer(s) die wreed vermoord worden.
  Dus het kwaad in de kiem smoren…
  Doede Wiersma

  9 januari 2021

Reacties zijn gesloten.