Advent met kinderen: mijn favoriete rituelen

Advent met kinderen: mijn favoriete rituelen

8 december 2020 0

‘Advent? Huh? Wat is dat ook weer, mamma?’ vraagt mijn zoon Elias. Ik zucht en denk bij mezelf: heb ik ze zo slecht opgevoed? Heb ik ze dit nooit zo duidelijk verteld? Advent is misschien ook wel een beetje abstract en lastig uit te leggen aan je kind. Ik geloof dat rituelen daarbij kunnen helpen. Door rituelen gaan kinderen meer van binnenuit ervaren wat ze geloven, in plaats van met woorden en uitleg.

Het is een bijzondere tijd. Koud en donker buiten, veel mensen die thuis zitten, de drukte van Sinterklaas voorbij, overal lichtjes. Het inhoud geven aan deze periode met Christelijke rituelen en verhalen geeft het een onmisbare rijkdom. Ik ben geen theoloog, maar voor mij is Advent ‘verwachten’. Met een verlangen in je hart als een flakkerend kaarsje. Het verlangen naar het Lichtfeest, waar Jezus op aarde kwam en de mensen een boodschap meegaf die vernieuwend was voor zijn tijd. Die niet ging over regels en normen, maar over liefde en vrede. En die steeds weer opnieuw mag klinken. Zonder zoetsappigheid.

‘Maar God bestaat helemaal niet!

Ik probeer mijn kinderen de betekenis van advent uit te leggen. De ogen van Jaïr gaan glimmen: ‘Oh ja…’ zegt hij dromerig. Maar Elias kijkt verontwaardigd: ‘Maar God bestaat helemaal niet! En Jezus ook niet meer!’. Ik vraag hem geduldig hoe hij daarbij komt. ‘Dat zeiden de jongens op school!’. Oh ja, natuurlijk. Het is niet cool om in God te geloven of naar de kerk te gaan als je bijna elf bent. En je bent vaak in de minderheid. ‘En met zo’n president als Trump krijg je natuurlijk nooit vrede!’. Het is een jongetje van het hoofd. En dat mag. 

Vrede begint bij jezelf

Het is natuurlijk niet voor het eerst dat ik met mijn zoons over God praat, maar we hebben het er ook niet elke dag over. Ik vertel ze rustig wie God voor mij is. En dat niemand precies weet wie of wat God is. Dat er heel veel namen zijn voor God. Maar dat bij God en bij Jezus liefde wel voorop staat. En dat als je liefde altijd belangrijker vindt dan ruzie of haat, dat de kans op vrede veel groter wordt. En dat begint bij jezelf. En niet bij Trump. Elias houdt van logica en hier kan hij wel wat mee.

advent-kind

Met rituelen ervaar je meer van binnenuit

Ik geloof dat rituelen kunnen helpen om de betekenis van advent beter te begrijpen. We kopen daarom samen een adventskrans, zoeken op internet mooie adventsversjes en besluiten er elke week een te lezen bij het aansteken van een nieuwe kaars. Bij de avondmaaltijd branden we altijd al een kaars met het hele gezin, dus dit kennen ze. ‘Deze moeten dus allemaal voor de vrede zijn!’ zegt Elias. Door rituelen gaan kinderen (en grote mensen) meer van binnenuit ervaren wat ze geloven, in plaats van met woorden en uitleg.

Maria maakt een reis door de woonkamer

Ook onze kerk gebruikt rituelen tijdens advent: ze sturen ons elke week een doorlopend adventsverhaal, prachtig verteld. We laten de figuren uit de kerststal een reis maken door onze woonkamer, waar ze op kerstavond zullen aankomen bij de stal. En zo reizen we in ons hart mee met Maria, die een bijzonder kind verwacht en met Jozef, die vader wordt, met de herders die nog van niks weten en met de drie koningen, die ten diepste weten wat dit kind ons zal brengen. 

Het eerste kaarsje gaat nu branden
We denken aan wat komen gaat
Het feest van ‘t licht komt dichterbij
De vrede boven haat

Twee kaarsen mogen branden
Hun licht schijnt warm en zacht
voor mensen in het donker
als lichtpunt in de nacht.

Drie kaarsen mogen branden
Vertellen het bericht;
het donker gaat verdwijnen!
Het wordt al steeds meer licht.

Vier kaarsen gaan nu branden
Zij geven ons weer moed
Nog maar heel even wachten,
dan wordt het licht en goed.

De kaars van Kerst, die mag nu aan
Laat ieder zien en horen:
Een grote ster is opgegaan
De Koning is geboren!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon