Aflevering 3 van DIEP: Hoe kom je meer tot rust?

Aflevering 3 van DIEP: Hoe kom je meer tot rust?

5 mei 2021 0

Het is een vraag die veel mensen zich stellen. ‘Hoe kom ik meer tot rust?’ Nienke Plas stelde deze vraag in de derde aflevering van DIEP. Een nacht lang dacht ze na en sprak ze met drie wijzen die haar daarbij hielpen. Wat was de oorzaak van haar onrust? Dat bleek aan het eind van de uitzending. Wat kunnen de inzichten van deze aflevering van DIEP voor jou betekenen?

Zoek balans voor rust

De extraverte Nienke plas ontving als eerste coach Wouter de Jong van ‘Mindgym.’ Hij legde uit dat je drie ‘emotie-regulatiesystemen’ hebt: 1. Een gevaarsysteem tegen risico’s die je tegenkomt 2. Een jaagsysteem dat op ‘prooi’ of toekomstige beloningen jaagt 3. Een zorg- en kalmeringssysteem dat actief is als je tot rust komt. Alle drie hebben ze hun plek en zijn nodig, maar de les is dat deze drie systemen in balans moeten zijn. Anders ben je altijd gespannen en kom je niet tot rust. Als je altijd aan het ‘jagen’ bent, je doelen aan het nastreven en geen rust neemt, dan raak je gestrest of kun je zelfs een burn-out krijgen.

Rust vinden is toepassen

De tweede wijze was Mirjam van der Vegt, auteur van het beste spirituele boek van 2021 ‘De kracht van rust.’ Zij had een kunstwerk van Jezus meegenomen. Het beeld van de kruisiging riep bij Nienke het besef op dat loslaten ook goed is, ‘niet overal controle op willen hebben, omdat dat onmogelijk is.’ Ook las ze een tekst van Prediker 3 uit de Bijbel. De tekst gaat erover dat alles zijn tijd heeft. ‘Bewustwording (…) er is zat tijd, maar maak ik er tijd voor? (…) Je moet het toepassen, dan heb je er profijt van’ besefte Nienke zich.

In je lichaam rust vinden

Tot slot kwam diep in de nacht psycholoog Anushka Wardenaar langs. Nienke beseft dat ze weet hoe ze rust vindt, maar vroeg zich af waarom ze het zichzelf niet gunt. Wat weerhield haar daarvan? Als snel kwam het gesprek op de scheiding van de ouders van Nienke, waarbij haar moeder nog een keer scheidde toen ze 18 was. Omdat er geen vaste basis was, raakte ze gewend om zich aan te passen, om met de onrust mee te gaan. ‘Het is ook heel logisch dat je zoekende ben, want je hebt het nooit geleerd’ zei Anushka. Tot slot deed zij een gevoelsoefening, want hoe je je mentaal voelt, sla je op in je lichaam. Daardoor ervoer Nienke dat ze de basis in zichzelf kon vinden en rust ook de rust.

Welke levenslessen neem jij mee uit deze aflevering van DIEP? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard