simpel leven

Inspiratiefestival Jacobikerk Utrecht

Ben je op zoek naar zingeving en een hedendaagse manier van geloven? En wil je hierbij blijven putten uit christelijke bronnen? Kom dan naar het inspiratiefestival in de Jacobikerk in Utrecht op maandagmiddag 31 oktober. Ervaar en proef meer van dans, massage, meditatie, rituelen maken of verhalen vertellen.

Meld je aan voor de proeverij (15 euro)

De Proeverij is de afsluiting van een net zo journalistieke als persoonlijke zoektocht van journalist en religiewetenschapper Pauline Weseman (1972) naar de contouren van de geloofsbeleving en -uitingen van nieuwe gelovigen. Tussen september 2020 en juli 2022 schreef zij hierover zestien reportages en een beschouwend interview in dagblad Trouw en twee persoonlijke essays en negen interviews in Volzin, magazine voor religie en samenleving.

Bezoekers kunnen tijdens deze Proeverij nu zelf meemaken en uitproberen wat in de reportages is beschreven. Tien makers uit de serie zijn deze middag vertegenwoordigd. Alle artikelen zijn nu gebundeld in het boek Ziel zoekt zin, hoe verder als je geloof het niet meer doet, van Uitgeverij Zilt, inclusief duidende verhalen van Johan Roeland, Mariecke van den Berg, Joris Vercammen en Johan ter Beek. Het boek wordt deze dag gepresenteerd en is te koop.

De Proeverij is georganiseerd in samenwerking met de Protestantse Kerk, de Vrije Universiteit Amsterdam, dagblad Trouw en Pauline Weseman. Financieel is De Proeverij mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Fonds Kerk en Wereld.

Er zijn deze middag drie workshopronden. 

Meld je aan voor de proeverij (15 euro)

1. Aanraking met geurige olie
Tjitske Volkerink

Het persoonlijke menselijke contact, door aandacht, aanraking is zoveel waard. Het is mooi, samen te ontdekken dat wat God geschapen heeft, kan meewerken voor meer welzijn. Lichamelijk, emotioneel en geestelijk. Kom ervaren en leer met een eenvoudige methode van de handmassage in combinatie met een zorgvuldig uitgezochte geur echt iets te geven aan troost, ontspanning, gezelschap en liefdevolle aandacht.

Tjitske Volkerink is sinds 2015 ondernemer in het Christelijk Spiritueel Centrum (CSC). Zij is daar als masseur, wellness coach en stiltetrainer actief. In die rol is zij ook pionier in de Protestantse Kerk. Tjitske heeft ruim 12 jaar in de christelijke media aan verschillende radioprogramma’s gewerkt als redacteur en presentator. Sinds juni 2022 is zij volledig actief voor het CSC te Hilversum.

2.Speelse rituelen
De Droominee

Oefenen met woorden, handelingen en beelden om een moment bewuster te beleven. Speels je spier-rituelen trainen. Ergens tussen zeggingskracht, verbeelding en delen. Deze workshop is onderdeel van de Rituelenfabriek die PopUpWerk faciliteert in Dominicanenklooster Huissen.

Rik Zutphen alias de Droominee is een spoken word artiest. In openingen en afsluitingen van events weeft hij met muzikale woorden het onderwerp, de mensen en de plek in verbinding met elkaar.

3. Geloof in beweging
Dansklooster

We nemen je tijdens deze dans mee op reis. Een reis door je lichaam. Aankomen in je lijf door beweging en bewustzijn. We onderzoeken dansend waar we ongemakkelijk van worden, wat we belangrijk vinden en waar we voor gaan. Waar sta jij voor en zet je geen stap opzij? En waarin beweeg je mee? Waar geloof je in en voel je je gesteund in je eigen geloof?

Dansklooster staat voor Dans en Bezinning. Voor Geloof in beweging. Coby Geertsma-Van Tilburg en Michael Verheijen werken samen en staan deze workshop in hun kracht. Michael in de muziek en Coby in woord.

4. Raja christ centered yoga
Marcel Bot

Hoe kun je via yoga en meditatie diepte stilte ervaren en leren omgaan met de hobbels die je daarin tegenkomt? Ervaar het met raja christ centered yoga. Yoga betekent je willen verbinden met de goddelijke oerbron. In deze oude yogafilosofie staat Christus centraal. Jezus legde veel nadruk op mediatie en gebed. In deze workshop combineert Marcel Bot fysieke training en houdingen (asana’s) met meditatie en voorbeelden van Jezus.

Raja yogameester Marcel Bot van YogaLoft volgde al yogaopleidingen terwijl hij zijn werk als ondernemer combineerde met een druk gezinsleven. In 2015 besloot hij zijn bedrijf te verkopen en als yogadocent aan de slag te gaan. Hij gaf onder meer een cursus christelijke yoga in Gist, ruimte voor christelijke spiritualiteit, in Amsterdam.

5. Proeve van een Verhalentafel: wat is thuis?
Gottfrid van Eck

Bij een Verhalentafel draait het om het delen van persoonlijke verhalen rondom  bepaalde thema’s. Het thema bij deze proeverij is: Wat is thuis? Een plek, een gevoel, bepaalde mensen? We werken vooral in kleine groepjes en luisteren aandachtig naar ieders verhaal zonder daarop commentaar te geven. Wel is er ruimte voor open, verhelderende vragen.

Begeleider Gottfrid van Eck is opgeleid als theoloog/pastoraal psycholoog. Hij is ruim twee decennia actief als professioneel verhalenverteller. In 2022 is hij een pioniersproject gestart: Verhalenhuis Utrecht – ontmoetingsplek, broedplaats voor verhalen en kleinschalig cultuurpodium.

6. Vormen vinden
Rikko Voorberg

“Als je mij niet gelooft, geloof dan de dingen die ik doe.” Een vrij onbekende, maar essentiële uitspraak van Jezus in Johannes 14. Hoe word ik geloofwaardig, al is het maar tegenover mijzelf? In deze workshop onderzoek je vanuit je eigen creativiteit hoe hoopvolle woorden, concrete daden zouden kunnen worden en wat voor uitdagingen en vergezichten je tegenkomt op deze weg.

Rikko Voorberg is theoloog, soms kunstenaar en als het niet anders kan activist. Al zijn werk, van We Gaan Ze Halen tot de dagelijkse PopUpGedachten is een combinatie van maatschappelijk engagement, een gewortelde spiritualiteit en artistiek inzicht.

7. Meditatie, adem en klank: de erfzegen in de wijsheid van Jezus
Ria Weyens

De erfzegen is een universele wijsheid die verwijst naar wie we ten diepste zijn: licht en liefde. In de workshop exploreren we enkele contemplatieve vaardigheden zoals meditatie, adem en klank. Om ons af te stemmen op de innerlijke goddelijke dimensie die de heilige bron is van alle actie en creatie.

Ria Weyens is schrijfster en theoloog vooral geboeid door interreligieuze dialoog. Zij is ook retraite begeleidster, onder meer in de spirituele palliatieve zorg.

8. Klimaatactivisme: onze roeping in de woestijn
Rozemarijn van ’t Einde en Kirsten Alblas

Rozemarijn van ’t Einde en Kirsten Alblas nemen je in deze workshop mee in waarom zij vanuit christelijk oogpunt kiezen voor activisme en geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. Vanuit voorbeelden van geweldloos verzet uit de Bijbel gaan we met elkaar nadenken over activisme én je uitdagen om zelf in actie te komen. Spannend? Zeker. Maar ons huis staat in brand, en niets doen is nog veel enger.

Rozemarijn is geestelijk verzorger bij het Leger des Heils en theoloog, Kirsten is fractiemedewerker in de gemeente Utrecht en werkzaam in de jeugdGGZ. Beiden zijn actief bij Extinction Rebellion en Christian Climate Action. Ze hebben acties georganiseerd bij onder andere PFZW, ExxonMobil, ING, TataSteel en de ministeries van EZK en Financiën. Ze vierden avondmaal in een wegblokkade, en nergens voelde vieren zo relevant en God zo dichtbij als op die plek.

9. Reis van de eenvoud
Elsa Eikema en Johan ter Beek

Eenvoud: de één is er vanuit een verlangen naar op zoek, de ander wordt ertoe gedwongen door hoge energiekosten en dure boodschappen. Voor beiden geldt: er is vreugde te vinden in eenvoud. In deze workshop kun je letterlijk komen proeven van een aantal dingen die je in het dagelijkse leven zomaar over het hoofd zou kunnen zien. Smaakt het naar meer? Ga thuis samen met een aantal Reisgenoten op zoek naar eenvoud met behulp van de Reisbox Eenvoud. Deze wordt je tijdens de workshop aangeboden door de Protestantse Kerk in Nederland.

Theoloog en programmamaker Elsa Eikema stippelt sinds twee jaar een Reis van de eenvoud uit in de Kerk van Dominicanenklooster Zwolle, genaamd Black Friarday. Bedoeld als creatief alternatief voor koopjesdag Black Friday. Theoloog Johan ter Beek werkt als innovatiespecialist bij de Protestantse Kerk aan Reisgenoten, een nieuwe vorm van fluïde kerk-zijn voor twintigers en dertigers. Reis van de eenvoud is hier onderdeel van.

10. Gezamenlijk kunstwerk: een nieuw licht op een eeuwenoud verhaal
Bob Venus

Als je niet meer gelooft dat God in woorden te vangen is, wat doe je dan? Dan maak je er beelden over. Kunstenaar Bob Venus wil samen met jou een nieuw beeld creëren. Een glas in lood met nieuwe symbolen, één die een nieuw licht laat schijnen op dat eeuwenoude verhaal, met daarin jouw inbreng. Dit alles komt samen in één groot gezamenlijk kunstwerk.

Na jarenlang als pionier rondom zingeving te hebben gewerkt, legde Bob Venus vorig jaar zijn taken neer. Hij is uitgekomen bij wat het beste samen te vatten is in de zin ‘I’’ll found the answer, open your arms’. In zijn werk als kunstenaar richt hij zich er nu op om deze quote met liefde uit te leven.

Meld je aan voor de proeverij (15 euro)

Datum

31 okt 2022
Expired!

Kosten

€ 15.00

Locatie

Jacobikerk Utrecht
St Jacobsstraat 171, 3511 BP Utrecht
Website
https://www.viajacobi.nl/

Volgende evenement

Agenda

oktober 2023
november 2023
december 2023
januari 2024
februari 2024
maart 2024
april 2024
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.