Alles goed? Van beleefd naar belangstellend
Het is een vraag die je meerdere keren per dag kunt krijgen, van bekenden die je tegenkomt of op je werk. Volgens de etiquette hoor je dan bevestigend te antwoorden: ‘Ja hoor!’ of ‘Zijn gangetje.’ En dan de vraag terugkaatsen: ‘En met jou?’ waarop de ander dan ook weer bevestigend reageert. Het is een beleefdheidsvraag en er wordt geen uitgebreid en eerlijk antwoord op verwacht. Het is soms zelfs ongewenst. Veel mensen weten niet hoe ze moeten reageren als je eerlijk zegt dat het niet goed gaat.
In deze tijd hoor ik de ‘Alles goed?’ ‘Ja, hoor!’ riedel niet zo vaak voorbijkomen. Meestal is het meer ‘Hoe loopt het bij jullie? Iedereen nog gezond?’ En dan wordt verwacht dat je vertelt hoe het echt gaat. Waar je tegenaan loopt en of jijzelf en je gezin nog gezond zijn. Al mijn online vergaderingen begonnen ermee. Iedereen vertelt even hoe het gaat, qua werk, thuissituatie en gezondheid. En ik merk dat daar ook behoefte aan is, zeker als je elkaar niet wekelijks spreekt.
Behoefte aan contact
Er is dus, in de afgelopen paar weken een omslag gekomen van uit beleefdheid vragen hoe het gaat zonder een echt antwoord te verwachten, naar belangstellend vragen en willen weten hoe het er daadwerkelijk met je voorstaat. Hoewel we fysiek op afstand van elkaar staan. Omdat we thuis werken, niet meer op bezoek gaan en letterlijk afstand houden als we elkaar wel tegenkomen. Misschien wel juist daarom. Omdat die afstand zo merkbaar begint te worden, beginnen we het echte contact te missen.
Zorgen als gemene deler
We leven in spannende tijden, iedereen heeft wel iemand om zich heen die kwetsbaar is en dat levert zorgen op in deze tijd. Zorgen die voor iedereen herkenbaar zijn. We hebben in onze zorgen een gemene deler gevonden met al onze naasten, wat zeg ik, met de hele wereldbevolking. En het helpt om te praten over die dingen waar we ons zorgen over maken. De last wordt lichter als je hem samen draagt.
Nieuw normaal
Over een tijdje, we weten nog niet hoelang, dan kunnen we weer terug naar normaal. Of misschien een nieuwe vorm van normaal. Ik hoop dat we de beleefdheidsvraag dan voorgoed inruilen voor de belangstellende vraag. Dat we elkaar blijven vragen hoe het echt gaat en dat we met oprechtheid naar elkaar blijven luisteren. Omdat het altijd, in iedere situatie, beter is om onze lasten samen te dragen.
Kathinka-minzinga
Mooi als we nu ook echt kunnen gaan vertellen omdat er ruimte voor echte belangstelling komt. Wat Zou dan een korte begroeting kunnen zijn? “fijn je weer te zien” “leuk je te ontmoet en”
13 april 2020Geesje Jaakke
Dat klinkt mooi Ja! Vanaf de fiets kan dat mooi: Hee! Fijn je weer te zien! Zoveel beter dan alles goed? Waarop je niet echt snel kunt antwoorden en dat ook niet van je verwacht wordt.
15 april 2020