“Alles sal reg kom!”  Heb jij ook zoveel vertrouwen?

“Alles sal reg kom!” Heb jij ook zoveel vertrouwen?

1 juni 2018 0

Deze uitspraak* citeerde mijn vader (94) deze week toen we hem vertelden dat hij wordt opgenomen in een verpleeghuis. Geen mooi nieuws om te brengen of te horen, maar helaas noodzakelijk.

We waren wat onzeker over zijn reactie. Al enkele maanden stond hij op een wachtlijst, maar nu was het echt zo ver. En in die maanden reageerde mijn vader wat wisselend op de verandering. We wisten niet goed of hij het allemaal zou begrijpen. Lichamelijk, maar ook geestelijk, wordt het allemaal lastiger en moeilijker. Maar we hadden ons er niet druk over hoeven te maken. Hij reageerde zoals hij zijn hele leven heeft gereageerd op veranderingen of moeilijke dingen: rustig en nuchter!

Vertrouwen

Ondanks vele ziekten en tegenslagen en vooral die oorlog, die oorlog waarin hij nu ook weer bijna dagelijks leeft, is hij blijven vertrouwen. Vertrouwen dat alles sal reg kom!

Toegenomen

Deze week werd uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek duidelijk dat er landelijk meer vertrouwen is in de medemens en in instituties. 62% van de bevolking van 15 jaar en ouder zegt vertrouwen te hebben in de medemens. Ook politie en rechters scoren hoger dan voorgaande jaren als het gaat om vertrouwen.

Minste vertrouwen

Natuurlijk moet er ook iets onderaan de lijst staan in zo’n onderzoek en dat intrigeerde mij nogal. Daar stonden namelijk de pers én de kerken. Nou is ‘de pers’ wel een groot, breed, begrip en ook kerken zijn er in zoveel verschillende soorten en maten dat je ze amper onder één noemer kunt plaatsen, maar het zijn toevallig wel de ‘instituties’ waar ik iets mee heb en ook voor een deel voor werkzaam ben.

En dan woon ik ook nog eens in het gebied waar, volgens het onderzoek, de mensen het minste vertrouwen blijken te hebben in elkaar, Oost-Groningen.

Vervolg

Dat citaat van Paul Kruger, heeft een vervolg dat vaak wordt vergeten: “as ieder sy plig doe.” Kortom, we moeten er zelf wat voor doen om te zorgen dat alles weer op z’n pootjes terecht komt.

Mijn vader heeft zijn nodige plichten wel gedaan en ik hoop echt voor hem dat hij nog even mag genieten van zijn nieuwe plekje en de goede zorgen van de mensen om hem heen, hij heeft er in ieder geval wel vertrouwen in.

Samen vertrouwen?

En je kunt van alles zeggen over ‘de’ pers en ‘de’ kerken en ook over Oost-Groningers, maar ik hoop toch dat je nog een beetje vertrouwen hebt. Het klinkt natuurlijk niet meer van deze tijd om je ‘plicht’ te doen, maar we kunnen wel samen ons best doen om te zorgen dat ‘Alles sal reg kom!’ Vertrouw je mee?

 

*Een uitspraak die wordt toegeschreven aan Paul Kruger (1825-1904), de vijfde president van de Zuid-Afrikaansche Republiek

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marleen Samplonius-Ottens
Marleen Samplonius-Ottens