Als het coronavirus geen straf van God is, hoe ga je dan met het lijden om?

Als het coronavirus geen straf van God is, hoe ga je dan met het lijden om?

2 april 2020 1

Hoezo, een straf van God? De blog die het meeste gelezen is in de aflopen maand is die over opmerkingen dat het coronavirus een straf van God zou zijn. Nee, ik kan het met ook niet voorstellen. Toch is het virus er. En is er het verschrikkelijke lijden. En er zijn veel mensen die een verschrikkelijke dood sterven. Wat moet je daar dan van denken?

God wil geen lijden. Dat staat voor mij als een paal boven water. Maar hoe zit het dan met het lijden van Jezus? Is daar niet heel duidelijk dat God wil dat Jezus lijdt? Ik vroeg het me af toen ik een bijbeltekst las, waarin Jezus vertelt dat hij zal moeten lijden. Zijn leerling Petrus neemt hem vervolgens apart en zegt: ‘Dat nooit!’ Jezus bestraft hem daarna: ‘Jij denkt aan wat mensen willen, maar niet aan wat God wil.’ Wil God dan dat Jezus lijdt?

Winnen of verliezen?

Nee, ontdekte ik, toen ik het hele verhaal las. Want wat willen mensen? ‘Winnen,’ zegt Jezus. Maar we winnen niet altijd. We verliezen minstens net zo vaak. Wat Ajax won, verliest de club nu. En de vraag is maar of ze de kampioensschaal dit jaar wel krijgen en zo ja, dan is dat ook meer geluk dan wijsheid. En wat jou gisteren lukte, kan je vandaag niet lukken.

Winnen door te verliezen

Alleen als je leert te verliezen zal je winnen, vertelt Jezus. Dus het lijden is niet wat God wil, echter Jezus vertelt wel dat je er niets aan hebt om je je ertegen te verzetten. Ja, wel om er alles aan te doen om het te voorkomen, of om het te verzachten, natuurlijk. Maar ontken het niet. De ernst niet. Het lijden niet. Zeg niet dat andere dingen, zoals de economie, weer gauw door moeten kunnen gaan. Hoe erg ook. Ja, we zullen behoorlijke klappen krijgen met elkaar, maar we winnen er niks mee als we dat lijden niet doormaken. Hoe erg ook.

Onontkoombaar, maar wel nieuw leven

En Jezus wist dat. Daarom bestrafte hij Petrus. Niet omdat het lijden een straf van God is die hij moet ondergaan, maar omdat het lijden blijkbaar onontkoombaar is, zoals voor iedereen lijden onontkoombaar is. En voor nu veel mensen die lijden aan het coronavirus.

Alleen als je je niet verzet is er een nieuw leven te vinden. Zelfs door de dood heen.
En dat heet Pasen.

Wat heeft God volgens jou met het lijden te maken?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Als het coronavirus geen straf van God is, hoe ga je dan met het lijden om?
  1. Marina

    Voor dat ik gedoopt werd had ik ook veel pijn geleden. Psychische pijn. Ik moest mijn trauma verwerken. Na het doop kreeg ik ook klappen te verwerken. Ik kreeg diabetes en reumatische klachten. En ik kreeg een ongeluk, een duw van een fietser. Maar die jongen was geschrokken en later kwam hij aan met bloemen. Ik heb die jongen vergeven. 3 dagen later was mijn wonden op me gezicht genezen. Prijs de Here.

    4 april 2020

Reacties zijn gesloten.