Als je familie je niet ziet

Als je familie je niet ziet

22 december 2019 5

Het meest opvallende aan acht jaar predikantschap vind ik het grote aantal ruzies binnen gezinnen en families. Onenigheid tussen ouders en kinderen, tussen broers en zussen onderling, tussen partners of in een relatie tot de schoonfamilie: ik heb het allemaal vaker de revue zien passeren dan goed voor me is. Vaak escaleerde deze ruzies rond scharnierpunten in het leven: een huwelijk, doop of (erger nog) een begrafenis. 

Veel ruzies gaan over geld. Of over een partnerkeuze. Maar er zijn tal van andere aanleidingen te verzinnen om niet meer om te gaan met familieleden. Ik heb me vaak afgevraagd hoe dat kan. Hoe kunnen op het oog vrij eenvoudige situaties zo radicaal uit de hand lopen? Vaak weten de betrokkenen het zelf ook niet precies meer, maar de eerste stap zetten tot verzoening: dat gaat veel mensen een brug te ver.

Onbegrip zit in een klein hoekje

Maar onbegrip zit vaak in een klein hoekje. Met mijn eigen zus had ik laatst een goed gesprek over de grote drijfveren in je leven: ik als dominee, zij als yoga-docent en veganist. In tien minuten tijd bleek ons beeld van de ander grotendeels gebaseerd op aannames en vooroordelen. Dat we dit niet veel eerder gedaan hadden, was de slotsom.

Tijd en aandacht

“Wie is Mijn moeder? Wij zijn Mijn broers en zussen?” vraagt Jezus de omstanders wanneer blijkt dat zijn familie hem zoekt. “Diegene die de wil van mijn Vader doen, dát is mijn familie,” zo luidt het antwoord. Klinkt vroom en afstandelijk? Er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Want écht kindschap en échte familiebanden worden niet alleen bepaald door je afkomst en je bloedband. Er moet ook daadwerkelijk wat gedáán worden. Familiebanden kosten tijd en oprechte aandacht. En het glipt je zomaar door de vingers.

Ideale familie?

Dus ja: zelfs familiebanden kunnen onherstelbaar beschadigd raken wanneer je je jarenlang niet gezien of begrepen voelt. Een eventuele weg naar herstel is vaak lang en zwaar. Vaak blijkt dat je je terugkeer naar een ‘ideale familie’ alsnog moet opgeven. Maar zou het überhaupt écht bestaan: een ideale familiesituatie? Ik vraag het me af.

Wat denk jij, bestaat een ideale familiesituatie?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
5 reacties op “Als je familie je niet ziet
  1. eef

    Nou echte verbondenheid onder fam. bestaat wel, maar men wil er vaak niet over praten . Dus weten we het niet van elkaar . Men zegt niet voor niets: van je fam. moet je het maar hebben . jammer ja dat is zeker . maar het komt in de beste fam. voor!de hele wereld hangt van ruzie aan elkaar . Jammer ,,,,,

    22 december 2019
  2. Yvonne

    Zo jammer je kinderen maar nu ook je kleinkinderen niet maar ik geloof erin dat Hij ons wilt beschermen

    22 december 2019
  3. Mar

    Als je weet dat Jezus dit gezegd heeft is dit een grote troost. Ik denk dat bestaat wel maar het is een gebroken wereld ..

    23 december 2019
  4. Wim Havinga

    Zoals mensen nacht en dag kennen, duisternis en licht, zo bergt ieder van ons een duister deel in zich en een lichtend deel. Wij mensen kennen angsten. Onze grootste angst is…… de angst voor het onbekende!
    Nu de vraag: “Wat denk jij, bestaat een ideale familiesituatie?”
    Mijn antwoord daarop is …… nee, dat wil zeggen een doorlopende ideale situatie, zonder ook maar één hapering. Daarvoor is het leven te ingewikkeld en ontstaat een misverstand te makkelijk. Om de grootste angst te overwinnen is MOED nodig.
    Elke Christen kent uit het gebed Onze Vader de passage: “en vergeef ons onze schuld, zoals wij anderen hun schuld vergeven…”. Dat duidt erop dat een doorlopende ideale situatie niet bestaat, noch in een familie, noch daar buiten. Jezus leert dat wij voortdurend moeten vergeven, hetgeen niet betekent dat als men vergeeft men daarmee ook zijn/haar ongelijk bekent. Vergeven werkt als herstel opdat men weer verder met elkaar kan functioneren en is daarom een therapeutisch advies. Het maakt de weg vrij weer normaal met elkaar om te gaan.
    In een maatschappij waarin men van elkaar afhankelijk is c.q. op elkaar is aangewezen zal men elkaar eerder vergeven dan in een maatschappij waarin dat niet zo is.
    Helaas blijkt dat in onze rijke, Westerse maatschappij velen meer belang hechten aan het eigen gelijk dan aan goed met elkaar functioneren.

    23 december 2019
  5. Marij-ke

    Ja die bestaat. Het recept is wat er ook gebeurd eerlijk blijven tegenover elkaar jong en oud elkaar omarmen. Rekening met de ander houden. Om de lieve vrede wil werkt niet. Als je iets dwars zit het gewoon eerlijk zeggen. Elkaar respecteren. Het kan het ideale is je hoeft er niet voor te studeren we zijn niet gelijk in doen en laten maar vullen elkaar aan. Ieder heeft zijn talenten en alles bijeen door samen te delen krijg je het recept. De ingrediënten zijn niet te koop. Maar de uitwerking is verbluffend hoe iedereen van 7 t/m 87 volop geniet.

    27 december 2019

Reacties zijn gesloten.