Als je kind niet meer zoveel heeft met het geloof

Als je kind niet meer zoveel heeft met het geloof

27 oktober 2019 2

Veel kinderen zetten zich vanaf een bepaalde leeftijd af tegen het geloof. Veel ouders worstelen met dit probleem. Hoe ga je als ouder hiermee om? Wat kan je als ouder doen als je kind niet meer met het geloof heeft? 

Veel kinderen zetten zich tussen hun twaalfde en achttiende af tegen het geloof. Dat hoort erbij volgens psycholoog Erik Erikson. Bij deze leeftijd is het belangrijk dat het kind zijn of haar eigen identiteit aan het vormen is. Daarbij hoort dat kinderen opvattingen die ze hebben aangeleerd zelf gaan onderzoeken. Ze maken vervolgens zelf een keuze in wat ze belangrijk vinden, wie ze willen zijn en geven daar vorm aan.

Je laat je kinderen los

Deze uitspraak inspireert mij: ‘Je laat je kinderen los, zodat ze uit zichzelf bij je terug komen.’ Dat kan spannend zijn, want komen ze echt wel terug? Het is wel nodig, want alleen zo kan je kind echt zijn of haar eigen identiteit vinden.

Ze kiezen er nu zelf voor

Zo gaat het vaak ook met geloof. Ze gaan zelf onderzoeken wat ze belangrijk vinden. Als je echt en oprecht met hen gedeeld hebt wat geloof voor jou betekent en geluisterd hebt naar wat het voor hen is, dan bied je ze de ruimte om daar later weer bij terug te komen. Ook daar heb je alleen geen controle over. Dat kun je alleen overgeven aan God zelf. 

Je kind wordt steeds weer opnieuw geboren

Iemand vergeleek het ooit met een geboorte. Je kind wordt niet één keer geboren. Bij elke nieuw fase gebeurt dat. Naar school? Gaan studeren? Op een eigen manier geloven? Je kind wordt telkens weer opnieuw geboren. Dat is een prachtige gebeurtenis, maar doet ook vaak pijn. Als je dat kunt accepteren dan maak je het voor je kind mogelijk om uit zichzelf te komen.

Merk jij dat jou kinderen niet meer zoveel hebben met het geloof?  Hoe ga je daarmee om? Laat het ons weten!

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
2 reacties op “Als je kind niet meer zoveel heeft met het geloof
  1. Ellen.

    Het is volgens mij belangrijk dat kinderen in die periode mensen om zich heen hebben waar ze hun vragen aan kwijt kunnen. Ook leeftijd genoten die geloven zijn belangrijk. Ik ben al wat ouder. Vroegercwaren er de koffiebars van YFC waar je naar toe kon gaan.Due speelden een grote rol bij het (her)ontdekken van het geloof.

    27 oktober 2019
  2. Marij-ke

    Het geloof komt van binnenuit. Telkens op nieuw geboren worden. Ja elke dag uit slaap ontwaken. Geen dag is het zelfde. Zelfs al kunnen ze er heel veel mee hebben wil nog niets zeggen. Geloven doe je eigenlijk allemaal, het is maar net wat je er onder verstaat.

    27 oktober 2019

Reacties zijn gesloten.