Als je partner niet (meer) gelooft…

Als je partner niet (meer) gelooft…

10 mei 2019 6

Duurzame gelukkige liefdesrelaties een eitje? Ik moet de eerste nog tegenkomen die dat beaamt. Er komt heel wat bij kijken om het goed met elkaar te hebben én te houden. Maar wat als een van de partners niet (meer) gelooft? Is zo’n relatie wel levensvatbaar of te redden?

Een oud spreekwoord luidt: ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’. Hoewel stevig en wat ouderwets uitgedrukt, geeft het wel iets weer van de complexiteit van een relatie waarbij de neuzen niet dezelfde kant opstaan. Geloof is natuurlijk wat anders dan een hobby. Het raakt iets wezenlijks. Het gaat over wat je belangrijk vindt, wat je koers bepaalt, over waarden waaruit je wilt leven. Als je samen bent met iemand die een heel ander spoorboekje heeft, hoe zorg je dan dat je elkaar onderweg niet kwijtraakt?

Elke relatie is ontwikkeling

Het helpt om je te realiseren dat elke relatie in ontwikkeling is. Het blijft nooit zoals het was. Dus ook wanneer je ooit als stel redelijk ‘gelijk’ gestart bent, kom je onherroepelijk na een aantal jaar tot de conclusie dat je veranderd bent. Of dat de ander veranderd is. Geef je de ander, en jezelf, die ruimte om te veranderen? Of houd je vast aan een gestold ideaalbeeld? Dat neemt niet weg dat het heel pijnlijk kan zijn als iets dat jullie ooit deelden, wegvalt. Daar hoef je niet laconiek over te doen. Je mag er over rouwen. Misschien heb je het geloof wel nooit kunnen delen. En voelt dat als gemis. Maar dat die vanzelfsprekendheid er niet (meer) is, kan je ook iets opleveren.

Ruimte om te veranderen

Je moet bewust gaan nadenken over vragen als: Wat delen we wél samen? Hoe kunnen we dat versterken? En hoe blijf je zelf geestelijk gevoed? Wat is belangrijk voor je? En als er kinderen zijn: wat wil je ze meegeven en hoe doe je dat als je partner er anders in staat? Makkelijk is het niet, maar het kan onverwacht zorgen voor een verdieping in je relatie. Zolang je elkaar de ruimte geeft te veranderen én toch blijft kiezen voor elkaar.

Herken je dit in je eigen leven? Hoe ga jij hiermee om?

Foto: Priscilla Du Preez vanUnsplash

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
6 reacties op “Als je partner niet (meer) gelooft…
 1. Sipke Huizinga

  Elke relatie is in ontwikkeling, dus ook de relatie met God. Onze relatie, van mijn vrouw en mij, heeft zich ontwikkeld, evenals onze relatie met God.
  Wij kunnen er gelukkig wel goed met elkaar over praten. Dat is wel erg belangrijk gebleken.

  10 mei 2019
 2. Yvette

  Ik ben zelf Christen, maar mijn man gelooft niet. Dat is soms best moeilijk. Want welke keuzes maak je voor je kind, welke koers vaar je. En dat kan soms ook best eenzaam zijn wanneer sommige stukken op die koers alleen zijn.
  Maar gelukkig is een relatie meer dan alleen je geloof. En is er meer wat bindt.

  11 mei 2019
 3. Henk Oost

  De tekst is onduidelijk te licht om te lezen!

  17 mei 2019
  • Anneloes van ´t Hof

   Bedankt voor het doorgeven! Wat jammer dat het niet goed leesbaar is. Op mijn scherm is het wel goed leesbaar. Hoe ziet het er bij jou uit? Wil je een printscreen sturen naar info@mijnkerk.nl? Alvast bedankt!

   19 mei 2019
 4. Anoniem

  Delen van tekst slecht leesbaar

  17 mei 2019
  • Anneloes van ´t Hof

   Bedankt voor het doorgeven! Op mijn scherm is het wel goed leesbaar. Hoe ziet het er bij jou uit? Wil je een printscreen sturen naar info@mijnkerk.nl? Alvast bedankt!

   19 mei 2019

Reacties zijn gesloten.