Als niks zeker is, wat geeft jou dan houvast?

Als niks zeker is, wat geeft jou dan houvast?

11 februari 2019 0

Het is fijn om te weten waar je aan toe bent. Daarom googlen we wat af, zodat we ons goed kunnen voorbereiden op die ene aankoop, vakantiebestemming of belangrijke gebeurtenis in ons leven. Toch weten we niet altijd wat er op ons pad komt. Het leven is niet maakbaar en met God is het ook afwachten en improviseren. Toch kan het geloof in Hem mij juist steun geven in een wereld waarin ik nooit echt zeker weet wat er gaat gebeuren.

Vrijdag kwam een middelbare school in Veenendaal in het nieuws. Er werden opnames gemaakt voor een documentaire. Maar er waren nepleerlingen geplaatst op school, zonder overleg met docenten, leerlingen en ouders. De televisieproducent en de directie van de school verklaarden dat ze een waarheidsgetrouw beeld wilden geven van hoe het er aan toe gaat binnen een middelbare school. De ophef erover is best begrijpelijk, want over zoiets wil je als betrokkene toch graag ingelicht worden. Een groot percentage van de televisieprogramma’s heeft tegenwoordig een zekere mate van reality tv in zich. Het draait om echte mensen, de reacties, emoties en woorden zijn echt. We krijgen een kijkje in de keuken van bedrijven en gezinnen. We kijken naar spelshows, waarin het leven buiten de wedstrijd bijna evenveel aandacht krijgt als de wedstrijd zelf.

Voorbereid zijn

Zijn wij mensen zo ontzettend nieuwsgierig? Hebben we het leven van een ander nodig om naar te kijken, omdat het onze ons niet bevalt? De documentaire in Veenendaal moest aankomende scholieren een goed beeld geven van de middelbare school. Want dat is wat we toch willen, alvast een beeld hebben, ons goed kunnen voorbereiden? Als we naar een nieuwe plek gaan, googlen we eerst waar het is en hoe het er daar uit ziet. Voordat we iets kopen lezen we reviews. We bekijken alvast alle omgevingsfoto’s van de camping die we willen boeken voor deze zomer. Nieuwe collega’s of buren checken we meteen even op social media. Want we willen wel weten waar we aan toe zijn.

Life is like a box of chocolates, you never know what you are gonna get.

Forrest Gump zegt het in de gelijknamige film. Het is altijd maar afwachten wat er in zo’n bonbon zit. En zo is het ook met het leven, we kunnen googlen en voorbereiden wat we willen, we weten nu eenmaal niet wat er op ons pad zal komen. En dat is best spannend.

Ik Zal Er Zijn

Geloven in God geeft ons ook geen zekerheid op geluk. Ook het leven met God is afwachten en improviseren. Maar toch geeft het mij  steun, in een wereld waarin je nooit echt weet wat er gaat gebeuren. Want zijn naam zegt het al: Ik Zal Er Zijn. En dat is misschien wel de beste houvast ooit. 

Wat geeft jou houvast in dit leven?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder