Als je vrienden gaan scheiden

Als je vrienden gaan scheiden

5 september 2019 1

Een scheiding heeft een grote impact. Bij het desbetreffende stel, bij de kinderen, maar ook in een vriendengroep. Je kunt er niet omheen dat vriendschappen veranderen door een scheiding. Dat wat je met z’n vieren deelde is niet meer, je moet noodgedwongen afscheid nemen van een gezamenlijke vriendschap. Hoe ga je om met de scheiding van je vrienden?

Toen we jaren geleden voor het eerst meemaakten dat een bevriend stel uit elkaar ging, was ik daar totaal van in de war. We zeiden tegen elkaar: “Als vrienden van ons gaan scheiden, dan scheiden wij niet mee”. Toen het moment daar was, wisten we dat we neutraal moesten blijven, maar we waren het niet. We gingen mee in de heftigheid van een scheiding en we deden precies dat wat we níet moesten doen.

Niet mee-scheiden

Niet mee-scheiden is ingewikkeld en moeilijk. Je vindt iets van de manier waarop het is gegaan, je denkt dat het nog best goed kan komen als ze allebei hun best doen, je probeert misschien zelfs, ook al weet je dat je dat niet moet doen, je vriend of vriendin om te praten.

Noodgedwongen afscheid

Vriendschappen voor het leven, gezellig met z’n vieren uit eten, een mooie zomeravond met een goed gesprek en een drankje: het had – wat jou betreft – nog jaren zo door kunnen gaan. Maar dan komt het onvermijdelijke moment dat je een verjaardag gaat vieren en je beide vrienden wil uitnodigen. Wanneer je dat doet, is er een grote kans dat een van de twee niet komt. Je hebt niet gekozen, maar het gebeurt uiteindelijk dus toch. Een van de twee raakt buiten beeld, ook al wil je dat niet.

Leren van de eerste keer

Helaas bleef het niet bij die ene scheiding in onze vriendenkring, maar de tweede keer had ik wel wat geleerd. Ik wist dat de gezamenlijkheid van onze vriendschap voorbij was, dat we in een overgangsfase zaten van onze vriendschap. Er waren moeilijkheden, we probeerden er voor beide partijen te zijn. We deden ons best om neutraal te blijven en om te luisteren, maar we bleven niet stil. We gunden onszelf de ruimte om ook verdrietig te zijn over de wijze waarop de scheiding verliep, de keuzes die gemaakt werden en over de aanstaande verandering. We maakten een keuze hoe wij met de nieuwe situatie om zouden gaan.

Vriendschappen hoeven niet stuk te gaan

Als je vrienden scheiden hoef je geen vrienden te verliezen, maar de vriendschap en het contact wordt wel anders. Na zoeken en aftasten, geduld en volharding lukte het ons om met beiden contact te hebben. Met de een hebben we wel meer contact dan met de ander. Het is anders, minder vaak misschien, maar zeker zo intens. Het is dus mogelijk om vriendschappen te behouden, door het verleden te respecteren, te geloven in de toekomst en door de situatie te accepteren zoals deze is.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV
Een reactie op “Als je vrienden gaan scheiden
 1. E

  Een hele mooie beschrijving van wat ook in onze vriendengroep is gebeurd. Helaas een scheiding met alle verdriet en ellende…

  Een kant die in jouw column niet belicht wordt is de volgende: wat als een of beide scheidende partijen het niet kunnen verkroppen dat er géén keuze gemaakt wordt? En dát toch zien als kiezen?

  We zien dit nu gebeuren, het heeft consequenties, want de oprechtheid van handelen wordt in twijfel getrokken en daarmee de grond voor vriendschap weggeslagen.

  Ik prijs de groepen waar vriendschappen mogelijk blijven, maar schat dat aantal ook zeer gering in

  5 september 2019

Reacties zijn gesloten.