Overwin je angst met het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’

Overwin je angst met het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’

11 januari 2021 0

Ken je het boek The Boy, the Mole, the Fox and the Horse? Charlie Mackesy schreef korte dialogen tussen de jongen en drie dieren, filosofische dialogen over het leven. Hij maakte er prachtige illustraties bij. Het is geen boek dat je in één keer uit leest, maar meer een bladerboek. Vanmorgen las ik over bang zijn. De mol geeft mooie nadenkers die je kunnen helpen om je angst te overwinnen.

“Most of the old moles I know wish they had listened less to their fears and more to their dreams.”

“De meeste van de oude mollen die ik ken wensen dat ze minder naar hun angsten hadden geluisterd en meer naar hun dromen”, zegt de mol tegen de jongen. Herken je dat? Dat je je eerder laat leiden door je angsten dan door je dromen? Je angsten zeggen dat je iets beter niet kunt doen. Het is me vaak gebeurd dat een kans aan me voorbij ging, omdat ik het te spannend vond om de sprong te wagen. Ik heb vaak gedacht dat ik, als ik ruim zes jaar terug mijn baan niet verloren had, nooit zelf de stap gewaagd had naar zzp’er zijn. Regelmatig stilstaan bij je dromen kan je helpen om ze waar te maken.

“What is that over there?” “It’s the wild,” said the mole “Don’t fear it.”

“Wat is er daar?” zei de jongen. “Het is de wildernis”, zei de mol. “Wees er niet bang voor.” De wildernis kan er beangstigend uit zien. Er zijn geen gebaande paden, geen wegwijzers. Je zult zelf je route moeten vinden. Als je kiest voor je dromen, in plaats van voor je vaste routines, dan zul je op zoek moeten. Je zult zelf paden moeten banen en soms niet weten waar je uit gaat komen. Dat maakt het spannend, maar geeft je ook de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren, nieuwe mensen te ontmoeten en geweldige dingen mee te maken. De mooiste watervallen liggen niet aan een vierbaansweg. 

“Imagine how we would be if we were less afraid.” 

“Stel je voor hoe we zouden zijn als we minder bang waren”, zegt de mol tegen de jongen. Wie zou je willen zijn? Wat zou je echt anders willen doen? Op de middelbare school was ik een stille. Ik was verlegen en sprak me niet snel uit, zeker in een groep. Toen ik uit huis ging en in een studentenhuis kwam met allemaal onbekende mensen, besloot ik dat dit het moment was om te veranderen. Ik durfde me daar meer neer te zetten, uit te spreken. Een bekende van vroeger merkte op: dit is een andere Geesje dan eerst. 

Angst uitzetten

Probeer eens voor jezelf op een rijtje te zetten: Wie zou ik willen zijn? Wat zou ik willen doen? Wat heb ik daarvoor nodig? Zet je angsten even uit. Schrijf ze op een ander blad, vouw er een vliegtuig van en laat ze vliegen! 

In het Nederlands is The Boy, the Mole, the Fox and the Horse vertaald als De jongen, de mol, de vos en het paard.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder